Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Vegetarmad på grill

Hvad spiser vegetaren, når der er grillaften? Alt muligt! Og faktisk er vegetarmad på grill populær hos alle de kødspisere, jeg har mødt rundt om grillen. For de vil jo gerne ha’ det hele! Nogen spiser det bare som tilbehør til kød eller til fisk.

Opskriften nedenfor er på de to slags vegetariske grillspyd – men du får ideer til meget mere:

  • Andre gode grønsager og grønsagsretter at grille
  • Majskolber på grill – eller ikke!
  • Sommersalater til grill
  • Gode madbrød til grillmaden.

Vegetarmad på grill – noget til alle

Faktisk er vegetarmad på grill langt mere varieret end kødspisernes ‘en bøf og en pølse’. Når du går vegetarisk til værks, får du masser af forskellige smage og teksturer. Som med al grillmad gælder det selvfølgelig også om at sørge for gode dips (ud over ketchup og sennep) og noget godt tilbehør. Her får du ideer til det hele.

Vegetariske spyd

Det vigtige med vegetarisk grillmad er timing. De forskellige råvarer skal have forskellig tid på grillen, og det kan du selvfølgelig sagtens styre, hvis du griller dem hver for sig. Men hvis du laver vegetariske spyd, er det vigtigt, at de gode sager følges ad. Her har jeg lavet to forslag, og begge er grillet ved direkte varme:

  • Det hurtige: Halloumiost i tern sammen med cherrytomater. Penslet med olie. Skal have ca. 5 minutter i alt.
  • Det tålmodige: Aubergine i tern, rødløg i både, champignons og rød peber i tern. Grundigt penslet med olie (især auberginen). Skal have 10-15 minutter.

Herover får du et par andre varianter, fra venstre:

  • Halloumiost i tern – som jeg fletter tynde, mandolinskårne squashstrimler ind i.
  • Tynde strimler af gulerod og squash.
  • Rødløg i halve, skilt ad, så der kun er 3 lag ad gangen (forkorter tiden på grillen).

TIP! Læg de tynde strimler squash og gulerod i en kryddermarinade først. Fx lidt olie, citron og gode krydderier. Eller en af marinaderne nedenfor.

Andre populære vegetariske sager på grillen

Der er masser af grønsager, der kun bliver bedre af at komme en tur på grillen. Her får du nogle af mine favoritter:

  • Asparges – det bedste! Knæk den træede ende af, og vend dem godt rundt i en en krydderolie. Grill ved direkte varme, ikke for længe!
  • Løg. Skær dem i halve fra top til bund, og vend dem i olie. Giv dem god tid på grillen, middel varme.
  • Forårsløg. Vend dem med olie, og giv dem et par minutter på hver side ved direkte varme.
  • Kogte kartofler. Vend dem i krydderolie, og sæt dem evt. på spyd. Grill ved direkte varme.
  • Aubergine og squash i skiver. Skær gode tykke skiver, giv dem krydderolie, og grill ved direkte varme. Grill ved fuld varme. Vigtigt, at aubergineskiverne har fået olie, så de ikke bliver tørre og seje.
  • Peberfrugt i kvarte (uden stok og frøstande). Vend dem i olie, salt og peber, og grill ved direkte varme.
  • Gulerødder. Giv dem en god krydderolie, og grill ved direkte varme. Hvis de er tykke, kan du skære dem i tyndere stænger.
  • Fyldte portobellosvampe. Brug opskriften her – og tilbered dem over indirekte varme i ca. 12-15 minutter.
  • Fyldte auberginer. Brug opskriften her – og tilbered over indirekte middel varme (ca. 180 grader) i 35-45 minutter. Læg folie over den første halve time.

Majskolber på grill – eller ikke!

Jeg elsker majskolber, og de forsvinder som dug for solen på en sommeraften. Så selvfølgelig skal de også med på listen. Her får du 3 fremgangsmåder – to af dem på grill og den sidste uden:

  • Majs på grill uden blade: Grill dem i 5-8 minutter ved middel, direkte varme. Pensl med lidt krydderolie undervejs.
  • Majs på grill med blade, mere besværligt: Fold bladene helt tilbage, og fjern hårene. Læg kolberne i vand, der dækker, i ca. 10 minutter (så vil de blive mindre sorte på grillen). Dup selve kolben tør, og giv den olie eller smør. Fold bladene op, og grill i ca. 15 minutter, mens du vender rundt.
  • Majs uden grill. Det er den metode, jeg selv foretrækker: Læg hver majskolbe i mikroovnen ved fuld effekt ca. 4 minutter. Skær bunden af med en skarp kniv, så du får skåret alle bladene over. Og få så en perfekt kogt majskolbe ud ved at holde i toppen og ryste den lidt. Server med kryddersmør.

Dips til vegetarmad på grill

Der er nærmest ikke den dip, der ikke er god til grillmad. Her får du nogle forslag:

Sommersalater til grill

Grønsager med grønsager. Ja, det er sådan, mange vegetarer elsker det, så du kan sagtens servere en en frisk salat til. Det kan jo også være, du kun laver nogle få ting på grillen, og så er det herligt med en salat ved siden af.

Her får du et par forslag – og du kan finde alle mine sommersalater her.

Godt madbrød på grillen

Du kan sagtens bage brød på grillen. Du kan også bare varme et brød, du allerede har bagt, og det er nok den nemmeste løsning, hvis du har mange grill-planer. Mine favoritter er:

Husk altid, at det fungerer bedst at bage på en grill med låg, så du får skabt en grill-ovn. Fladbrød og naan kan du godt bage på grill uden låg – bare sørg for, du ikke har for voldsom direkte varme.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarmad på grill - to spyd

Aftensmad

Rækker til: 4

Tilberedning: 5-15 minutter

Du skal bruge:

  • 1 pakke halloumiost/grillost (ca. 200 g)

  • 250 g cherrytomater

  • 1 aubergine

  • 2 rødløg

  • 250 g mørke champignons

  • 1 rød peberfrugt

Krydderolie:

  • 1 dl olivenolie

  • 2 fed hvidløg

  • timian og rosmarin efter smag – gerne frisk, hakket

  • salt og friskkværnet peber

Mere krydret marinade?

Husk også:

  • Spyd. Træspyd skal lægges i vand, mens du tilbereder det, der skal på spydene.

Sådan gør du:

  1. Start med auberginen: Skær den i tykke skiver, drys med salt, og lad dem hvile 10-30 minutter. Pres så væden af dem, skyl dem under vandhanen og dup dem tørre. Skær dem i tern.

  2. Bland krydderolien – du kan også bruge andre krydderier efter lyst!

  3. Skær grillost og grønsager i tern, og sæt dem på spyd: Tomater og ost for sig, den øvrige grønsager på de andre spyd. Sørg for, at auberginerne vender, så de får en stor grillflade – ellers tager det 100 år at få dem møre på grillen.

  4. Varm grillen op – direkte varme. Læg først grønsagsspydene på, og giv dem 8-10 minutter på hver side. Når de er næsten møre – læg grillost-tomatspyddene på, og giv dem ca. 5 minutter i alt. Vend rundt undervejs.

  5. Server med det tilbehør, du har lyst til!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Vegetariske grillspyd - Vegetarmad på grill

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.