Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En lækker kantareltærte med sprød bund, mild mozzarella og himmelsk smag af kantareller. Jeg bager dem som en vegetarisk tærte, og jeg vil bare anbefale, at du serverer med god salat.

Kantareltærte – hvor du kan smage kantarellerne

Hvert år samler vi masser af kantareller, men selvom vi har nok i fryseren til hele vinteren, er min søde mand meget øm over dem. Helst skal de bare serveres som kantareltoast med fløde. Jeg prøver at overbevise ham om, at de også kan bruges til andre opskrifter, og for nogle år siden lykkedes det at få lov at lave risotto med kantareller.

Nu havde jeg ideen til en kantareltærte, og vi har stadig kantareller fra sidste år – selvom vi er i gang med dette års høst. Så jeg fik lov. Igen. (Der skal søges tilladelse, for det er især Jesper, der tager tjansen med at rense dem, og det har jeg respekt for).

Til gengæld lovede jeg at behandle kantarellerne nådigt og lade være med at overdøve dem med stærke oste og krydderier. I min champignontærte bruger jeg parmesan, men her går jeg mildere til værks med mozzarella. Suppleret med frisk timian og salvie.

Kan kantareller fryses?

Som du kan se, gemmer vi årets kantarelhøst i vores fryser, og det giver os fornøjelsen af kantarellerne hele året. Og jo, der er da forskel på helt friskhøstede svampe i en kantareltoast – og så dem vi tager op af fryseren. De mister det friske bid og lidt af skovbunds-aromaen. Men de holder faconen fint, og de smager stadig virkelig skønt.

Hvis du vil gøre os kunsten efter, er det ganske simpelt:

  • Rens kantarellerne grundigt
  • Steg dem af, enten på en tør pande (hvis de er meget fugtige) eller med lidt olie/smør. Kun til de falder sammen.
  • Køl dem af, og gem dem i små bokse i fryseren (portionsstørrelse).
  • Tø dem op i køleskabet.

Hvis du har kantareller i fryseren, er det er ret nem tærte at lave. Hvis du skal rense kantarellerne først, skal du lige bevæbne dig med lidt tålmodighed til den opgave først.

Tilbehør til kantareltærten

Jeg pynter tærten med nogle få salvieblade – men du kan roligt plukke mange flere. Så kan du servere stegte salvieblade til tærten, og det er de bedste chips, du kan forestille dig.

Bare steg dem i (et godt lag) olie på en pande. Vend dem, når de krymper, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Drys med flagesalt. Nam!

Ud over salviebladene, vil jeg anbefale en god salat – fx en grønkålssalat med nektariner eller en spidskålssalat med hindbær og hindbærdressing.

Andre opskrifter med kantareller?

Prøv for eksempel en af de to klassikere: Ristede kantareller i fløde eller en risotto med kantareller.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Kantareltærte med timian og mozzarella

Aftensmad

Rækker til: 4

Til dejen skal du bruge:

  • 125 g hvedemel

  • 75 g grahamsmel

  • 100 g smør

  • lidt salt (mellem to fingre)

  • 1-2 spsk vand

Til kantarelfyldet skal du bruge:

  • 400 g friske kantareller, rensede

  • 100 g mozzarella

  • 200 g hytteost (lille bæger)

  • 2 æg

  • 1 spsk frisk timian (eller 1 tsk tørret)

  • 1/4 tsk salt

  • friskkværnet peber

  • 1 rødløg, medium

  • 1 håndfuld friske salvieblade (kan udelades)

  • lidt olivenolie

Kantarellerne først:

  1. Kantarellerne: Rens kantarellerne grundigt – snit rodstumperne af og brug ellers en lille børste (eller bagepensel). Hvis de er tørre og genstridige, kan det blive nødvendigt at bruge vand også.

  2. Sæt fuldt blus på en pande. Smid nu kantarellerne på panden. Friske kantareller begynder ret hurtigt at afgive væde – de købte er mere tørre i det, så de skal have knap så høj varme og måske lidt smør eller olie. Vend kantarellerne rundt, til de er faldet sammen. Hvis svampene afgiver meget væde: Ta’ dem af panden, og damp væden lidt ind. Sæt til side.

  3. Tærtebunden: Smør en tærteform grundigt med smør. En metalform giver den sprødeste bund.

  4. Hak smørret ud i mel og salt. Smuldr smørret, til det ligner revet ost, og saml dejen hurtigt med vand. Læg den på køl en halv time, hvis du har tid.
    Rul så dejen ud, beklæd tærteformen, og prik den med en gaffel. Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og sæt tærtebunden ind. Den skal forbages (blindbages) ca. 20 minutter.

  5. Kantarelfyldet: Riv mozzarella i tynde strimler, og sæt til side. Bland hytteost, æg, timian, salt og peber, og vend kantarellerne + evt. væde i.

  6. Pluk salviebladene af stænglerne, og skær rødløg i tynde ringe. Pens salvieblade og løgskiver med olie.

  7. Saml tærten: Fordel mozzarellaen i bunden, hæld svampefyldet over, og pynt med rødløg i ringe og salvieblade.

  8. Bag tærten ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter, til den er gylden. Lad den køle af 10 minutter, før du skærer den ud. Og server med en god salat.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kantareltærte step by step

Fordel mozzarellaen på den forbagte bund.

Hæld fyldet over mozzarellaen.

Pynt med rødløg og salvie.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.