Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Ristede kantareller i fløde – det er skovens guld i den mest lækre forklædning. Kantarellerne står og glimter i skovbunden fra juli til langt hen i efteråret – og her står de og venter på fløde og en god grov toast. Så hvis du har kantareller i nærheden (eller bare i supermarkedet), er din lykke gjort. Næsten. De skal lige renses først. Men når det er fikset, har du en kantareller i fløde på ganske få øjeblikke. En sand himmerigsmundfuld!

Hos os er kantareller faktisk ikke mit speciale, men jeg har luret Jesper over skulderen. Og sådan går det for sig …

Gem

Opskrift på ristede kantareller i fløde (og cognac) - på ristet brød

Forretter

Rækker til: 4 personer

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 10 minutter

Du skal bruge:

  • 300 g kantareller
  • 1-2 spsk cognac (eller anden kraftig spiritus - det giver ekstra smag, men kan undlades)
  • 2 dl fløde
  • ca. 2 spsk citronsaft
  • salt, peber
  • citronbåde til servering
  • evt. persille eller frisk timian til drys
  • Godt, groft brød (du kan også bruge flækkede boller)
  • Olivenolie

Sådan gør du:

  1. Rens kantarellerne. Det tager tid, men kan gøres i god tid, inden sulten melder sig. Du finder min grundige guide til det her.

  2. Gør brødet klar. Skær 4 gode skiver, eller flæk bollerne – dryp dem med lidt olivenolie.

  3. Tag en god stor pande, og sæt fuldt blus på den.

  4. Find også de øvrige ingredienser frem, så de er klar.

  5. Smid nu kantarellerne på panden. Friske kantareller begynder ret hurtigt at afgive væde – de købte er mere tørre i det og skal have knap så høj varme. Vend kantarellerne rundt, til de er faldet sammen. Hvis de afgiver meget væde: Ta’ kantarellerne fra nu, og damp væden ind. Så skåner du de fine svampe.

  6. Når kantarellernes væde er dampet af, er du hurtig med cognacen – hæld den over, og vend rundt igen, til panden er næsten tør.

  7. Tilsæt så fløden, og lad den dampe lidt ind også. Kantarelsaucen smager af mest, hvis den bliver koncentreret.

  8. Rist brødet på begge sider – enten på brødrister, under grillen i ovnen eller på en grillpande.

  9. Tilsæt nu kantarellerne til saucen og smag til med salt, peber og citron.

  10. Vupti – fordel kantarellerne på brødet eller på tallerknerne, drys evt. med lidt hakket persille eller frisk timian. Læg en citronbåd ved. Server!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Og et PS.

Hvis du selv samler dine svampe, så husk at bruge en lille kniv til at skære dem fri. Så efterlader du en rodstump, der bliver til flere kantareller næste år :-)

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Ristede kantareller i fløde (og cognac) – på ristet brød

  1. Hej!
    Mine indkøbte kantareller afgav ingen væde, så jeg lod dem være på panden, mens saucen blev til. Skal man virkelig ikke bruge smør? Eller er det bare på på den varme pande?? Min sovs er lidt tyk, men det smager pragtfuldt!
    Tak!

  2. Hej Thomas,
    tak for spørgsmål og kommentar.
    Jeg har lige forhørt mig en ekstra gang hos min kantarelekspert :-) Han er ikke helt entydig – nogle gange eksperimenterer vi nemlig lidt med smør. Men min konklusion er: Selv om mange bruger (til tider meget) smør, er det i min optik unødvendigt – undtagen hvis kantarellerne sætter sig fast på panden.
    Når du siger, du får en lidt tyk sovs, der smager pragtfuldt – så ville jeg være lykkelig!
    Håber det giver mening.
    Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.