Scan for at gå til opskrift
Ristede kantareller i fløde - og cognac
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet 40 minutter min
- 300 g kantareller
- 1,5 spsk cognac (kan undlades)
- 2 dl fløde
- 1 citron (ca. 2 spsk citronsaft, resten til servering)
- salt og friskkværnet peber (peber)
- frisk timian, også til drys
- groft brød eller boller
- olivenolie
Rens kantarellerne. Det tager tid, men kan gøres i god tid, inden sulten melder sig. Du finder min grundige guide til det her. Hvis du kun har en lille portion – følg instruktionen i teksten ovenfor (pensel uden vand). Gør brødet klar. Skær 4 gode skiver, eller flæk bollerne – dryp dem med lidt olivenolie.
Tag en god stor pande, og sæt fuldt blus på den. Hvis du bruger købte kantareller, er de sikkert mere tørre i det og tåler ikke så høj varme. Start med medium og se.
Find også de øvrige ingredienser frem, så de er klar.
Smid nu kantarellerne på panden med lidt olie. Friske kantareller begynder ret hurtigt at afgive væde – de købte er mere tørre i det og skal have knap så høj varme. Vend kantarellerne rundt, til de er faldet sammen. Hvis de afgiver meget væde: Ta’ kantarellerne fra nu, og damp væden ind. Så skåner du de fine svampe.
Når kantarellernes væde er dampet af, er du hurtig med cognacen – hæld den over, og vend rundt igen, til panden er næsten tør.
Tilsæt så fløden, og lad den dampe lidt ind også. Kantarelsaucen smager af mest, hvis den bliver koncentreret. Hvis der er meget væde fra svampene – tag dem op, når de er faldet sammen, og damp saucen ind.
Rist brødet på begge sider – enten på brødrister, under grillen i ovnen eller på en grillpande.
Hvis du har taget kantarellerne op – tilsæt dem til saucen igen. Smag til med frisk timian, salt, peber og citron.
Vupti – fordel kantarellerne på brødet, drys evt. med lidt frisk timian (og kornblomstblomster, hvis du har). Læg en citronbåd ved. Server!