
En champignontærte med hytteost, koncentreret smag og masser af umami. Få de gode tricks til en svampetærte fuld af smag.
Svampetærte gjorde lykke
Hvert år omkring Bogforum inviterer vi gode venner på bogsnak, rødvin og forskellige tærter. Og hvert år giver jeg mig selv en udfordring: Prøv bare én ny tærte. Sidste gang blev det en champignontærte med hytteost, rødløg og parmesan, og yes: Der er genvalg til champignontærten næste gang!
En tærte med champignon skal også være proppet med umami, så jeg har givet den både svampe, lidt soya, karamelliserede rødløg og parmesan.
Hemmeligheden bag en god champignontærte med hytteost
Svampe indeholder en masse væde, der ikke bidrager til konsistensen i en tærte. Så det er vigtigt at få dampet væden grundigt af, inden champignonerne kommer i tærten. Det gør jeg på en pande med god varme, så de også ender med at få lidt farve. Smagen bliver koncentreret, og man slipper for en vandet tærte.
Som et ekstra smagstrick giver jeg svampene en sjat soya til allersidst. Det giver lige smagen et ekstra skrald.
Rødløgene vrider jeg også ekstra smag ud af, inden de kommer i tærten. Dem smider jeg i ovnen – der er knap så meget væde i dem, så de kan bare stå der og hygge sig, mens jeg forbager tærtebunden. Løgene får en helt anderledes koncentreret og sødlig smag, når de bliver bagt.
Andre gode vegetartærter?
Jeg elsker madtærter, og de har også den fordel, at hvis der bliver en rest, er den meget populær i min madpakke dagen efter. Der er vel nærmest ikke den grønsag, der ikke smager godt i en tærte, og derfor er et par forslag i opskriftsarkivet. Nogle af mine favoritter er:



Hvis det ikke nødvendigvis skal være en vegetartærte – men bare en god madtærte, så tjek også disse her:


Hvis du foretrækker en tærtedej uden smør, kan du finde en lidt mere fedtfattig grov tærtebund her.
Hejsa.
Vil det være helt forkert at blande lidt revne rodfrugter og nødder i og så lidt færre svampe? Jeg vil lave den som en del af en en frokostbuffet til 25 personer.
Vh. Flemming
Hej Flemming, det tror jeg sagtens, du kan. Rodfrugter er generelt ikke så våde i det, så det burde ikke give problemer. Tværtimod tror jeg, det vil smage ret godt :-) Og nødder. Mmmm. Lad mig høre, hvordan det går. Kh Bodil
?
Hej Bodil.
De blev rigtig gode. Tærter er bare dejlige, har jeg fundet ud af! Dog synes jeg, at 2 æg er for lidt; 3 eller 4 passer bedre. Men en inspirerende side du har!
Kh Flemming
Ih, tak Flemming! Den slags kommentarer varmer altid. Det kan godt tænkes, at rodfrugterne alligevel trækker lidt mere væde, og det kan æggene hjælpe med. Jeg må vist hellere teste en dag :-) Tak for ideen!
Kh Bodil
Fantastisk vegetarisk tærte. Genial smagskombinationer. Lige til en råkold efterårsfrokost. Den kommer til at blive en klassiker i mit køkken.
Tusind tak for den dejlige kommentar. Jeg er glad for, opskriften kan bruges – så giver det hele mening for mig også :-) Og tak fordi du læser med på bloggen. Kh Bodil