En grov tærtebund er et godt alternativ til en almindelig lys tærtebund. Her får du opskriften på en lidt mere sund tærtedej uden smør.
Tærtedej med olie og skyr
Som tærteelsker er jeg opmærksom på, at de fleste madtærter ikke brillerer ved at være det sundeste i verden. I tærtebunden har jeg typisk brugt halvt hvedemel og halvt fuldkornsmel, men indrømmet, jeg har også brugt meget smør. Det har jeg fjernet fra denne her – så du får en tærtedej uden smør. I stedet har jeg lavet en tærtedej med olie og yoghurt. Du kan også bruge skyr, hvis du foretrækker det.
Resultatet er en lidt grovere og lidt mere fedtfattig tærtebund. Så alt i alt kan man vel godt sige lidt sundere.
Vær opmærksom på, at tærtebunden bliver mindre porøs – den smuldrer mindre. Det er fordi, der er mindre fedtstof i. Den bliver lidt mere brødagtig den får mere bid. Du kan bruge den til alle de madtærter, du har lyst til. Jeg har fx brugt den i min rødbedetærte.
Tærte i metalform eller porcelænsform?
Har du undret dig over, hvorfor dine tærter er svære at få ud af formen – og når det lykkes er de mere våde end sprøde? Så kan forklaringen meget vel være forskellen på en keramik/porcelænsform og en metalform.
Sagen er, at porcelæn og keramik ikke er særlig gode til at overføre varme. Dejen koger lidt mere end den steger, kan man måske sige – og det kommer der altså ikke nogen sprød bund ud af.
Så prøv med en metalform. I første omgang kan du bare bruge din springform, hvis du har sådan en – så kan du blive dus med konceptet, inden du investerer i metalformen. Du kan også bage tærter som galetter – det foregår direkte på bagepladen, og den er jo også af metal.
En tærteform af metal har bare en enkelt ulempe – den tåler ikke opvaskemaskinen. Men jeg foretrækker den langt over de gamle tærtefade (og de kan så bruges til salater i stedet).
Hvilken slags mel er bedst til tærter?
Hvis du er vant til at bage gærbrød eller surdejsbrød, går du sikkert efter mel med højt proteinindhold, fordi det er bedst til at danne det elastiske glutennetværk – og en lækker krumme – i brødet.
Men med en tærte er formålet det modsatte: En sprød, porøs bund med et godt knæk. Og derfor skal du også gå efter det modsatte, nemlig mel med et lavt proteinindhold.
Vil du gå all in på konceptet, så prøv Valsemøllens Kagehvedemel. Navnet snyder måske lidt, og man kan tro, melet er sødt. Men det er bare hvedemel, som har et lavt indhold af protein. Derfor er det velegnet til kager og tærter.
Hvordan skal jeg ælte min tærtedej?
Et sidste tip: Uanset hvilken slags mel du bruger, så vær opmærksom på ikke at ælte din tærtedej for længe. Igen – hvis tærten skal være sprød og ikke blød og sej, så skal du ikke aktivere melets protein mere end højst nødvendigt. Så dejen skal bare lige samles. Ikke mere. Rul ud, bag, voilá.