
Så er der godt nyt for alle tærteelskere: En galette med spinat, svampe og feta er bare en lidt nemmere udgave af en tærte med spinat, svampe og feta.
Galette er fransk, og ja, det er sandt: Her er det franske køkken virkelig kommet op med noget, der ikke kræver timer i køkkenet eller år på kokkeskole først.
(Okay, der findes endnu nemmere ting – fx en halv avocado med vinaigrette fx, men det tager vi en anden dag).

En galette er ikke bare en galette …
Eneste benspænd er, at en galette faktisk kan være mere end én ting.
Min galette er en sprød tærteagtig ting. Men hvis du får galette i Bretagne, får du en boghvedepandekage. Ved nærmere eftertanke har jeg også fået det i Provence engang, der hed det nok Galette Bretonne.
Men her er jeg altså på tærten. Den nemme tærte. Perfekt til en hurtig aftensmad på en varm sommerdag. For eksempel. Og hvis du får en rest, bliver der hurtigt kamp om den til madpakken dagen efteDin galette bliver altid sprød!
I forhold til en almindelig spinattærte har en galette med spinat den markante fordel, at du ikke skal have den ned i en tærteform (eller vaske tærteform af bagefter). Den er lidt mere free style, og bunden bliver altid sprød, fordi du bager den direkte på din metalbageplade. Det kan man ikke sige om en tærtebund i et porcelænstærtefad, desværre.
Din galette med spinat behøver heller ikke at stå og samle sig så længe efter bagning som en almindelig tærte. Ganske simpelt fordi fyldet ikke står så højt i den.
Smag for galette? Så prøv også:
Galetten, der smager af italien. Koncentreret tomat og pesto.
Galetten, der smager af forår. Med ramsløgpesto, asparges og vesterhavsost.
Kære Bodil
Tak for en dejlig og inspirerende hjemmeside. Har forsøgt at lave din mørdej i dag. Fik samlet dejen med mel og smør og forsøgte så at banke noget creme fraiche ind i den selvom den faktisk var færdig. Man har jo stor respekt for husholdningslærerinder og deres døtre.
Efter nedkøling lykkedes det faktisk at udrulle en galette på 25 cm og den har, efter behørig omsorg og kærlig varme, smagt os fantastisk. Hvordan får du 2 ud af den opskrift?
God påske
Kære Torben, tak for din kommentar og ikke mindst for tilliden :-) Den eneste forklaring er nok, at jeg ruller tyndt ud. Et tip til at samle dejen: Tilsæt creme fraichen, mens dejen stadig er smuldret og ikke helt samlet. Det er nemmest, og så bliver dejen måske også lidt nemmere at arbejde med. Pøj pøj med det – og dejligt at høre, det smagte! Kh og god påske til jer – Bodil
Vil jeg kunne lave dejen dagen før ?
Hej Gitte, det kan du sagtens! Læg den på køl, og tag den ud lidt før du ruller den ud – så den er til at arbejde med :) kh Bodil