Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Risottoris. Parmesan. Kantareller. Risotto med kantareller kan ikke gå helt galt, og det gjorde det heller ikke, da jeg – inspireret af Enomania og Henrik – genopfandt min barndoms kærlighed til risotto. Risotto er næsten som slik til aftensmad, og det er nok fordi, man får en mundfuld koncentreret umami hver gang. Tak parmesan. Tak kantareller.

Vi samler kantareller om sommeren, og de er selvfølgelig bedst, når de er helt friske. Men vi elsker risotto med kantareller, så vi fryser også ned i små bøtter til vinteren. Det kan man godt. Og så er det virkelig nemt, når der skal laves risotto!

Hvis du ikke har kantareller, kan du bruge andre svampe. Risotto udmærker sig i øvrigt ved at smage godt med rigtig mange forskellige ting. Tips følger for neden. Og er du til græskar, er der en græskarrisotto lige her.

Lav din risotto på pande. Ja, det mener jeg!

I stedet for en gryde, skal du bruge en god stor pande (!) med teflon-belægning. Og så ellers bare i gang …

Risotto plejer at være noget med at stå og røre i evigheder i en gryde (eller i hvert fald i 20 minutter). Men hvorfor gøre det så besværligt, når det kan være nemt? Jeg har luret min lokale italiener, og han har en meget nemmere metode. Jeps. Og hans risotto er aldeles himmelsk, så hvorfor ikke …

OBS! Hvis du skal lave en større portion risotto, skal du bruge mere end én pande. Eller ta’ en gryde.

Denne portion rækker til to, måske tre. Kommer lidt an på sulten og tilbehøret. Her blev den serveret med nogle panderistede græskartern.DGem

Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Nem risotto med kantareller

Aftensmad

Rækker til: 2

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 25-30 minutter

Til basis risottoen (risotto bianco) skal du bruge:

  • 1 lille finthakket løg (gerne rødløg, alternativt 2 skalotter)

  • 1 finthakkede fed hvidløg

  • 1-2 stængler finthakket bladselleri (kan udelades, men giver en god smag)

  • 1 spsk olivenolie

  • 1 spsk smør

  • 200 g risottoris

  • 1,5 dl tør vermouth eller hvidvin

  • 6-7 dl grønsagsbouillon

  • Salt og peber

  • 25 g smør (kan udelades)

  • 50 g friskrevet parmesan + ekstra til servering

  • frisk citronsaft efter smag

Til kantarellerne skal du bruge:

  • 200 g kantareller (eller andre gode svampe)

  • Frisk timian, alt hvad du lyster

  • Salt og peber

Husk også:

  • En god stor pande med teflonbelægning og gerne høje kanter.

Start med at gøre kantarellerne klar:

  1. Start med at rense kantarellerne. Skyl timian, og dup den tør med et viskestykke. Pil timianbladene af stilkene.

  2. Sæt en pande over med god varme, smid svampene på (de behøver ikke fedtstof), og lad dem dampe ind. De kan afgive rigtig meget væde, så vær tålmodig og vend rundt i dem undervejs. Pludselig er væden væk. (Hvis du har købt kantareller, kan de være så tørre, at de ikke afgiver væde. Vær mere varsom med varmen).

  3. Tag kantarellerne af varmen og vend rundt med timian. Smag til med citronsaft, salt og peber. Klar. Sæt dem til side.

Sådan laver du risotto på pande:

  1. Start med at hakke bladselleri, løg og hvidløg fint.

  2. Vej risene af.

  3. Riv parmesanosten fint. Gerne lidt ekstra til at servere ved siden af i en skål.

  4. Gør bouillon klar i et målebæger.

  5. Sæt så teflonpanden over ved middel varme, og smelt smør og olivenolie på den. Tilsæt de hakkede ingredienser og vend jævnligt rundt i det, indtil de er møre og klare. De må ikke brune! Så hellere skru lidt ned for varmen.

  6. Skru nu kortvarigt op for varmen og tilsæt risene. Vend hurtigt rundt i et minuts tid – til risene er blevet brandvarme (mærk efter med fingrene, forsigtigt). Hæld så vermouth/hvidvin over, og ned med varmen igen. Vend rundt, indtil vinen er dampet helt af.

  7. Tilsæt nu din bouillon – næsten det hele på én gang. Og kig på dit ur. Om ca. 20 minutter har risene fået nok. Du skal bare røre lidt rundt ind imellem, ikke andet. Tilsæt resten af bouillonen undervejs.

  8. Test, at risene er netop al dente. Med bid. Du kan give din risotto lidt ekstra vand, hvis den er blevet for tør.

  9. Tag panden af varmen et par minutter, og tilsæt svampe, parmesan og evt. smør. Smag til med salt og peber (vær varsom med saltet, da osten er meget salt). Og tilsæt ekstra væde, hvis risottoen er blevet lige lovlig fast.

  10. Servér straks!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip til ekstra cremet risotto:

Du kan tilsætte blendede grønsager – fx stokken fra en broccoli, jordskokker, græskar, knoldselleri, rødbede osv.

Tips om tilbehør til risotto

Jeg elsker grønt tilbehør, fx

  • let dampede asparges, broccoli eller som her ristede broccolini
  • friskbælgede ærter, der har været et hurtigt dyp i kogende vand
  • auberginer, rødløg og squash i tern, ovnbagt med olivenolie, hvidløg og timian (og salt og peber)

Du kan også prøve

  • stegt fisk, fx kulmule
  • lynstegte kammuslinger
  • stegte kæmperejer
  • ovnstegt lyst fjerkræ

Eller hvad du nu bare elsker. Risotto med svampe er godt med stort set det hele :-)

Nem risotto med kantareller - eller andre svampe

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Nem risotto med kantareller – eller andre svampe

    1. Hej Christina, ja er det ikke genialt? Godt det virker ? Dejligt du tog dig tid til en kommentar, tusind tak!
      Kh Bodil

  1. Hej
    Mega god Og nem risotto vi brugte kantareller og Karl Johan svampe – det bliver ikke sidste gang vi laver det og jeg anbefaler den til alle mine svampe venner?Pia

    1. Hej Pia, det var dog en skøn kommentar, tusind tak! Vi har også lavet den et par gange i år allerede – og gemt masser af kantareller til vinterens risottoer ;-)
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.