Følg med her:
Græskarvafler – mexicanske vafler til aftensmad
Der er altså noget over at lave vafler til aftensmad. Noget lidt forbudt, lige som at spise pandekager. Men altså, her får du nogle ganske sunde vafler, der går godt med alt det fyld, du elsker til fx wraps eller sandwiches. Lige nu har jeg forelsket mig i en mexicansk inspireret udgave.
Du kan også bruge græskarvaflerne som forret. Bare bag dem noget mindre – så bliver der måske 2-3 gange så mange.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 400 g græskar
- 1 dåse hvide bønner (fx canellini eller butter beans)
- ½ dl mælk
- 3 æg
- 3 dl fine havregryn
- 1 dl mel (evt. lidt mere)
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- ¾ tsk salt
- olie eller kokosolie at stege i
Sådan gør du:
- Skur græskarret, halver det og fjern kernerne. Skær 400 g i tern og damp dem i 1 dl vand i ca. 15 minutter, til de er helt møre. Dræn vandet fra. Blend dem, fx med en stavblender – og voilá, du har græskarmos.OBS: Hokkaido skal ikke skrælles – det skal butternut squash.
- Kør alle ingredienser i en foodprocessor til en jævn dej.
- Tænd vaffeljernet – vent til det er helt varmt.
- Pensl vaffeljernet med fedtstof, og steg vaflerne, til de er gennemstegte og har taget lidt farve.
- Hvis du ikke spiser alle vaflerne på én gang, kan du holde dem varme i ovnen – eller varme dem lidt på din brødrister inden servering.
Det sødlige græskar kombineret med det krydrede mexicanske køkken er lynhurtigt blevet en favorit her i huset, og man kan variere det i det uendelige. På billederne her ser du en enkel version med avocado, syltede rødløg og mexicansk hummus (hummus lavet af sorte bønner og med mexicansk twist) – og med en hurtig lille tomatsalsa ved siden af. Er du i humør til verdens bedste tomatsalsa med det hele, så finder du den her.
Forslag til topping
Du kan servere græskarvaflerne med utallige toppings. Kig i køleskabet – hvad har du?
- En rest vegetarisk chili eller anden gryderet
- Stegte svampe med spinat
- Mozzarella, tomat og basilikum
- Hytteost, avocado og syltede rødløg
- Guacamole
- Majssalsa
- Et spejlæg og nogle skiver frisk tomat
- Kyllingebryst i skiver med tomatsalsa
Tip om græskarmos til dine vafler
Du skal bruge tilberedt græskar i opskriften, og det kan enten være bagte tern eller græskarmos. Mosen er det nemmeste at lave: Skur et hokkaidogræskar, halver det og fjern kernerne. Skær det i tern og damp dem i 1 dl vand i ca. 15 minutter, til de er helt møre. Blend dem, fx med en stavblender – og voilá, du har græskarmos.
Du får meget græskarmos af et helt hokkaidogræskar, så du kan også nøjes med at lave mos af det halve eller det kvarte. Og hvad skal du bruge resten af græskarret til?
Tip om resten af græskarret …
Resten af græskarret kan du bruge til fx vegetarisk butter chicken eller til bagt græskar i ovnen. Det er også godt sammen med vaflerne.
Hvor mange græskarvafler skal man lave?
Når man bager sine vafler på det her belgiske vaffeljern, bliver de nogle tyksakker, der mætter ret godt. Så vi klarer os typisk med et par stykker per person. Måske 3, fordi de smager så absurd godt…
Græskarvaflerne er forresten også lækre i morgen – enten i madpakken eller som en lynhurtig aftensmad. Jeg varmer mine bare ved at give dem en tur i min brødrister. Prøv også med en god salat til.