Følg med her:
Tunbøf med kapers, oliven og tomat – en herregod tunsteak
Opskrift på tunbøf med tilbehør
Tunbøf er en af min mands absolutte hofretter – og en, han elsker at lave selv.
Selvom han efterhånden har lavet tunbøffen utallige gange, måtte vi opfinde opskriften efter hukommelsen hver gang. Men denne gang blev den så god, at jeg huskede at skrive ned med det samme. Så nu kan vi gentage successen – og det kan du også.
Smagfuld topping er tricket
Tun er en solid fisk, en rigtig herrefisk, og med kapers og andre heftige sager, så smager en tunbøf sandelig også af noget! Her får du en opskrift, hvor vi virkelig går til den med intense smage:
- Kapers
- Oliven
- Soltørrede tomater
- Rå rødløg
- Hvidløg
Toppingen er lavet på et øjeblik – bare kør den i en minihakker, og den er klar.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 600 g frisk tun (ca. 150 g pr. person)
Topping til tunbøffen:
- 4 spsk kapers (drænet)
- 20 oliven uden sten (fx kalamata, de skal smage af noget!)
- 1 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 4 spsk soltørrede tomater (dem i olie)
- 2 alm. tomater
- 4 spsk olivenolie
- salt (peber)
Sådan gør du:
- Allerførst: Start med tilbehøret. Vi laver fx rodfrugter i ovnen eller nye kartofler, tzatziki eller en fyldig salat til.
- 10 minutter før spisetid: Start med toppingen til tunbøffen. Pil hvidløg, og udsten evt. oliven. Put så det hele i minihakkeren og hak, til du har en grov, tyk topping.
- Varm så en pande godt op, hæld lidt olivenolie på og steg tunbøfferne 1-1,5 minut på hver side. Tag tid, den må ikke få for meget. Spørg evt. din fiskehandler, hvilken stegetid han vil give netop din tykkelse tun, så du får den lige tilpas.
- Når tunen er stegt, arrangerer du toppingen ovenpå – voilá! Server med det valgte tilbehør.
Hvor stor skal en tunbøf være?
Hvis du er vant til store bøffer, synes du sikkert, fiskehandleren har ret, når han vil sælge dig en, der er lige så stor som en herrehånd. Vi halverer dem, så vi kun får en halv hver, men supplerer med masser af tilbehør. Og den herregode topping!
Selvom tunbøffen er tyk, er stegetiden ganske kort. Og den er afgørende! Steger du for længe, får du en kedsommelig tør fisk, trist, grå og sej. Og det er synd! Så billig er tun jo heller ikke. Og når du nu bruger tid på at stå i køkkenet, skal din tunbøf altså behandles ordentligt. Ikk!
Jeg anbefaler 1-1,5 minut på hver side, men spørg for en sikkerheds skyld din fiskehandler. Der er jo forskel på, hvor tyk sådan en fætter er.
Tilbehør til tunbøf
Tunbøffen er så hurtig at lave, at et nok er tilbehøret, der er mest krævende. Men så heller ikke værre. Denne gang fik vi en nem bønnesalat og en dip.
Prøv også:
- Kartofler og rodfrugter – enten nye kogte kartofler i sæson, kartofler i ovn eller rodfrugter i ovnen.
- En dip, fx myntedip, fetacreme eller en rigtig tzatziki.
- Mere grønt, alt efter sæson. Fx grillede asparges eller broccolini. Dampet broccoli, grønne bønner eller spinat. Du kan også bage nogle grønsager i ovnen sammen med kartoflerne. Eller lave en bønnesalat, enten en italiensk bønnesalat med hvide bønner eller en grøn bønnesalat (udelad feta, hvis du laver dip til).
Du kan også lave tunsteak på grill
Om sommeren er det oplagt at stege din tun på grill. Alt afhængigt af hvor rød du kan li’ den, giv den fra 1/2 – 2 minutter på hver side på en meget varm grill.
Er tun en bæredygtig fisk?
Du har måske hørt meget om, at tun bliver fanget på måder, vi ikke har lyst til at kende. Hvis du vil vide mere om, hvad du kan kigge efter for at få en nogenlunde bæredygtig tunbøf, så læs med her. Eller spørg din fiskehandler!
Så har jeg prøvet opskriften. 😋 Det smagte herligt, og var meget nemt at lave. 👍
Hej Karin, tak for det! Jeg må se, om jeg kan få taget et bedre billede 🙈 Men dejligt, du kunne bruge opskriften! Kh Bodil