Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En nem grøn bønnesalat med feta og tomater – svøbt i en aldeles skøn balsamicodressing og toppet op med dild og knas af valnødder. Egentlig er bønnesalat en oplagt sommersalat, men hvis du går efter de flade bønner, kan du lave salaten det meste af året. Jeg finder bønnerne hos min grønthandler eller hos Fresh.Land.

Grøn bønnesalat – med almindelige bønner eller flade bønner

Som du kan se, har jeg lavet bønnesalaten med brede, flade bønner – de hedder Helda-bønner – fordi jeg kunne få dem i en levering fra Fresh.land allerede i slut januar. Men i den danske bønnesæson kan du selvfølgelig bruge almindelige grønne bønner – hvad du nu kan opdrive. Der findes utallige bønnesorter, og faktisk kan du også få både lilla, gule og grønne bønner, der egner sig godt til en salat som denne.

De mere almindelige danske bønner behøver du blot at nippe i enderne – salaten bliver smuk med de hele bønner.

Danske grønne bønner er i sæson fra juni til august.

Andre salater i samme familie?

Prøv fx en græsk inspireret tomatsalat – eller en italiensk bønnesalat med hvide bønner.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grøn bønnesalat med feta

Salater

Rækker til: 4 som tilbehør

Forberedelse: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 500 g grønne bønner (jeg brugte flade Helda-bønner)

  • 1/4 tsk fint salt til bønnerne

  • 200 g små tomater, fx cherrytomater eller datterino

  • 50 g feta, halvdelen til topping

     

  • 1 bundt dild, halvdelen til topping

  • 50 g valnødder, ca. 1 dl, halvdelen til topping

  • 1/2 citron, skallen, til topping

Til balsamicodressingen skal du bruge:

  • 1 spsk olivenolie

     

  • 1 spsk rapsolie (eller anden neutral olie)

  • 1 spsk rød balsamico

  • 1/2 tsk dijonsennep

  • 1 lille fed hvidløg

  • friskkværnet sort peber

  • lidt salt

Sådan gør du:

  1. Ryst dressingen godt sammen i et glas med låg. Smag til.

  2. Nip bønnerne – og hvis du bruger flade bønner: Snit dem i mundrette bidder.

  3. Damp bønnerne i en fladbundet gryde: Kog 1 dl vand og 1/2 tsk salt op, og tilsæt bønnerne. Læg låg på. Lad det koge op igen, og lad bønnerne et par minutter, til de er al dente (med bid). Hæld resterende vand fra, og hæld straks koldt vand over for at stoppe kogningen i bønnerne. Dræn vandet fra igen, og gentag.

  4. Rist 50 g valnødder let på en pande ved medium varme. Hak eller knus dem groft.

  5. Halver 200 g sherrytomater.

  6. Smuldr 50 g fetaost.

  7. Skyl og hak dilden groft.

  8. Bland bønner, tomater, halvdelen af valnødderne, halvdelen af fetaen og halvdelen af dilden med dressingen.

  9. Arranger bønnesalaten på et fad eller i en skål, og top op med resten af fetaosten, valnødderne og dilden. Riv lidt citronskal over, og server.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Lav bønnesalaten med enkle ingredienser

Dette er virkelig en enkel og nem bønnesalat, der ikke kræver mange forberedelser eller specielle ingredienser. Alligevel smager salaten ualmindelig godt – specielt er jeg vild med kombinationen af en sødlig balsamicodressing, den salte feta og de smagfulde, ristede valnødder. Det kan noget.

Det, du skal bruge, er:

  • Grønne bønner (ja, eller lilla eller gule). Her har jeg brugt flade bønner, som jeg næsten altid kan finde hos min grønthandler. Eller økologisk hos Fresh.land. Sørg for, at bønnerne er friske og sprøde – det giver langt den bedste salat.
  • Sprøde små tomater. Det gælder jo altid: Jo bedre råvarer, jo bedre salat. Her er det økologiske cherrytomater, der smager af sol og sommer (i Portugal) – og så kan jeg jo bare glæde mig til, de også smager af dansk sommer senere.
  • Feta. Eller som man siger nu om stunder: Salatost. Jeg foretrækker en lidt blød variant i brik – du gør, som du foretrækker.
  • Valnødder. Valnødder giver virkelig smag til salaten – især når de lige bliver ristet først. Jeg knuser bare valnødderne med fingrene, men du kan selvfølgelig også hakke dem.

Nem grøn bønnesalat med feta, tomater og dild

Bønnesalat – de mest almindelige spørgsmål. Og svar

  • Kan jeg bruge frosne bønner i en bønnesalat?
    Det vil jeg ikke anbefale. Det lækre ved bønnesalaten er blandt andet, at bønnerne har bid – og derfor også kun skal koges kort. Frosne bønner har det med at koge lidt ud – også ved kort kogetid – og det er ret ærgerligt i en bønnesalat. Men måske kan du finde nogle gode haricot verts, der ikke koger ud.
  • Kan jeg bruge store tomater i en bønnesalat?
    Lidt som med bønnerne: Bid og sprødhed er nøglen til en god salat, og her vil større tomater ikke have den samme fasthed. De er typisk også mere vandede i smagen. Det vigtige er: Gå efter tomater med masser af smag og fasthed.
  • Kan jeg komme løg i salaten?
    Det kan du godt. Jeg foretrækker salaten uden, men tynde ringe af enten rødløg eller salatløg kan være en ganske fin tilføjelse.
  • Kan man lave bønnesalaten uden balsamico?
    Ja, du kan vælge andre typer (god) eddike. Uden balsamico vil jeg nok give dressingen en smule sødme, fx lidt flydende honning.
  • Kan jeg bruge andre typer ost end feta?
    Det kan du – så vil salaten blot ændre karakter. Fx hvis du bruger parmesan – så vil den få en italiensk twist i stedet for som her: En græsk. Jeg foretrækker selv, at osten kan fordeles godt i salaten – som du kan se, smuldrer jeg den, så den bliver delvist opløst i dressingen. Den effekt vil du ikke få, hvis du bruger en mere fast ost i tern.
    Du kan sagtens vælge en gedeost i stedet for – især en blød type vil være god.
  • Hvilke andre nødder vil passe til bønnesalaten?
    Hvis du ikke har valnødder, kan du bruge pinjekerner – eller græskarkerner eller solsikkekerner. Rist dem let på en tør pande først.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.