Ceviche med mango – mexicansk ceviche

Ceviche med mango er en skøn eksotisk ceviche, inspireret af et besøg i Mexico. Nem, spicy - og endda hurtig!

Jeg elsker ceviche, og allerhøjst på min ønskeseddel står en mexicansk ceviche, jeg fik i Tulum for nogle år siden. Faktisk var jeg så vild med den, at vi valgte at komme tilbage til samme sted to år i træk … Lidt gak. Men vi spiste sindssygt mange frokoster på den lille genborestaurant – bare for at få deres ceviche. Desværre overlevede restauranten ikke corona, så nu må jeg lave cevichen selv.

Nemmere end man sku’ tro

Selvom ceviche er en favorit her i huset, laver vi den sjældent. Og det er en fejl. Jeg tror, jeg har en idé om, at det er lidt besværligt, men faktisk er det virkelig simpelt og endda hurtigt. Det eneste rigtig vigtige er, at fisken er fin og frisk. Se mere om det nedenfor.

Jeg har lavet denne ceviche med fisk i helt tynde skiver. Du kan også vælge at skære både fisk og mango i små tern – det fungerer lige så godt. Jeg serverer den i en skål, men du kan også servere den på et salatblad eller i salatblad på en sprød tostada. Der er ikke rigtig nogen regler for det – du gør, som du synes.

Hvad er ceviche – og mexicansk ceviche?

Ceviche er en fiskeret, hvor du marinerer (og mørner) den rå fisk i citrussaft. Når jeg laver mexicansk ceviche bruger jeg selvfølgelig lime, men til mange andre typer ceviche er citronsaft lige så velegnet.

Cevichen bliver præcis lige så god, som dine råvarer er, så du får lige et par tips her:

  • Fisken skal være absolut frisk – ikke en, der er tæt på udløbsdatoen. Se også nedenfor, hvordan du sikrer dig mod parasitter i fisken.
  • Mangoen skal være af den bløde og cremede slags – ikke de hårde, hvor kødet nærmest er trådet. Pyt med, at skindet er lidt rynket og plettet, det er typisk bare tegn på, at mangoen er moden og sød.
  • Passionsfrugten skal være moden for at være god – tjek, at overfladen ikke er glat, men rynket og brun. Ellers er passionsfrugten mere sur end aromatisk.
  • Chilien skal du huske at smage på, før du snitter den i din ceviche. Selv en rød fireflame fra supermarkedet kan være vidt forskellig – nogle gange kan jeg bruge en hel, andre gange finthakker jeg bare to helt tynde skiver …
  • Peanuts – her anbefaler jeg ristede usaltede peanuts, der giver et dejligt crunch uden at dominere med salt.

Og jeg serverer med mexicanske nachos, selvfølgelig! Så du skal nok få salt 😉

Ceviche med mango - mexicansk ceviche

Ceviche med torsk og mango

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Giv de første stjerner!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 300 g torsk (eller anden fin, hvid fisk, let optøet)
  • 2 limes (saften)
  • 1 mango (moden og smørblød)
  • 3 passionsfrugter
  • 1 rød chili
  • 1 forårsløg
  • 1 bundt frisk koriander
  • 2 spsk olivenolie
  • ¼ tsk salt
  • ½ dl ristede (usaltede peanuts)

Sådan gør du: 

  • Husk først: Tjek at din fisk er velegnet til at servere rå. Se nedenfor.
  • Skær den let optøede fisk i tynde skiver, og lad den marinere i limesaften 10-30 minutter. Imens:
  • Skræl mangoen, og skær den i tynde skiver eller små tern. Tag kødet ud af passionsfrugterne. Snit chilien i papirtynde skiver, og del i to bunker. Snit også forårsløg i tynde skiver, og del i to bunker. Hak halvdelen af korianderbladene.
  • Når fisken har trukket: Bland med mango, passionsfrugt, halvdelen af chilien, halvdelen af forårsløg, de hakkede korianderblade, olie, salt og peber. Smag til.
  • Pynt med chili, forårsløg, de hele korianderblade og et drys peanuts. Server med tortillachips. ¡Buen provecho!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvorfor skal man fryse fisk til ceviche?

Fisk, der ikke bliver tilberedt varmt – stegt, kogt, bagt, grillet osv. – skal behandles med særlig omhu. Tjek med din fiskehandler, om den har været dybfrosset i mindst 24 timer – eller om den er frisk, så du selv kan gøre det. Ellers kan fisken, måske teoretisk, men alligevel, indeholde parasitter. Det er ikke nok at lægge fisken i din køleskabsfryser et par dage – Fødevarestyrelsen anbefaler, at den skal helt ned på minus 20 grader i 24 timer. Så er du sikker på, at du ikke får uønskede småkravl med i din ceviche.

Helt som hvis du laver sushi, for øvrigt.

Husk også at tø fisken langsomt op i køleskabet – ikke ude på køkkenbordet.

Hvilken fisk til ceviche?

Du kan vælge mange typer fisk til ceviche, men jeg synes, det fungerer bedst med en hvid fisk som torsk eller – selvom det ikke er er fisk: Kammuslinger. Du kan også bruge den lidt federe laks, hvis du foretrækker det.

Nogle fisk bliver for dominerende, fx makrel – mens andre bare er for små og svære at få udbenet ordentligt, fx sild. Og så er der hele spørgsmålet om bæredygtig fisk … Men lad os se på nogle af de mest almindelige muligheder:

  • Torsk: Torsken er måske mest kendt som et nytårsfænomen, men med sit faste, delikate kød er den rigtig fin til ceviche.
    Bæredygtighed: Køb den i sæsonen – om vinteren, når havet omkring os er koldest. Hold øje med MSC-mærket, eller spørg din fiskehandler.
  • Lyssej: Lyssej har et fint, hvidt fiskekød, som egner sig fortrinligt til ceviche.
    Bæredygtighed: Er den fanget af danske kystfiskere, foregår det typisk med forholdsvis skånsomme redskaber.
  • Mørksej: Som navnet siger – kødet er lidt mørkere, men ellers er det en fin fisk til ceviche. Du kan få den hele året, men højsæsonen er juni til december.
    Bæredygtighed: Er den fanget af danske kystfiskere, foregår det typisk med forholdsvis skånsomme og selektive redskaber.
  • Kulmule: Kulmule er lidt fastere en torsk, men også fin til ceviche.
    Bæredygtighed: Når du køber friskfanget kulmule fra danske kystfiskere, er den fanget med det, man kalder passive fangstredskaber – altså ikke de aggressive typer som bundtrawl og bundgarn. Og hurra, kulmulen er i sæson hele året.
  • Laks: Altså, laks er lækker, ikke. Den er god at servere ikke-opvarmet, det ved vi fra sushi. Og farven er fin. Så smagsmæssigt er laksen et sikkert valg til ceviche.
    Bæredygtighed: Hvis du har hørt, at laks kan være problematisk i forhold til opdræt, antibiotika og miljøgifte (blandt andet), så læs mere om det her.
  • Tun: Så fin og delikat, silkeblød og fuld af smag. Og givet lækker til ceviche. Men.
    Bæredygtighed: Jeg vælger næsten aldrig tun, fordi det er svært at få en, der ikke har rejst jorden rundt først – og som er fanget på line, som er den mest skånsomme fangst. En sjælden gang har min fiskehandler i Rantzausgade en bæredygtig europæisk tun – prøv at spørge, om du også er så heldig hos din fiskehandler.
  • Kammuslinger: Med sin milde sødlige smag og sit fine kød, der nærmest smelter i munden, er kammuslingen også virkelig god til ceviche. Og den skal ikke marinere længe.
    Bæredygtighed: De fleste kammuslinger i danske forretninger er importeret. Bare hold øje med, at de ikke er fanget ved bundtrawl eller bundskrab, der kan ødelægge levestederne. Spørg din fiskehandler, hvis du har sådan en.
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: