Følg med her:
Vegetar lasagne med aubergine, spinat og hytteost
Opskriften på min vegetar lasagne er nok den opskrift, der er blevet brugt allermest gennem årene – i hvert fald af mine unger. Hos os går den under navnet Muttis grønne lasagne, og det er en vegetarlasagne med aubergine, der er pivnem at lave. Den tager lidt tid, som lasagne gør, men den smager fantastisk. Italiensk på den grønne måde – men også et hit blandt kødspisere. Vi krydser altid fingre for, der bliver en rest til madpakken dagen efter.
Auberginelasagne med eller uden lasagneplader?
Hvis du leder efter en mere rendyrket auberginelasagne, kan du også kigge forbi min aubergine parmigiana, der er den italienske grønsagslasagne uden lasagneplader. Du bruger simpelthen aubergineskiverne som lasagneplader.
Men her får du begge dele. Pasta på lasagnemåden – med aubergine.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 auberginer
- 1 dl olivenolie (til auberginer og til gryden)
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 gulerod (ikke for stor)
- ½ squash
- 3,5 dl tomatpassata
- 100 g spinat (frisk eller optøet fra frost, ikke hakket)
- ½ terning grønsagsbouillon
- 2 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret basilikum
- 200 g hytteost
- Lasagneplader – gerne de grove
- 75 g cheddarost (eller 1 kugle frisk mozarella)
Sådan gør du:
- Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver på langs. Dryp dem med olivenolie og grill dem, til de er møre. Enten i ovnen eller på en (grill)pande.
- Skræl løg, hvidløg og gulerod, og hak det fint i minihakker eller foodprocessor. Giv også squashen en tur i minihakkeren. (Hvis du ikke har en minihakker eller foodprocessor, kan du i stedet hakke løg og hvidløg og rive gulerod og squash). Svits det hele i olien ved mellemvarme, til løgene er klare.
- Tilsæt tomatpassata, evt. spinat, smuldret bouillonterning og krydderier. Varm det godt igennem.
- Ta’ gryden af varmen og tilsæt hytteosten. Rør godt rundt, så den ikke smelter sig fast til bunden.
- Læg det hele lagvis i et fad. Start med sauce dernæst grillede auberginer og lasagneplader. Gentag, til du ikke har mere. Slut af med aubergineskiver og til sidst sauce – og top op med enten revet cheddarost eller tynde skiver mozarella. Lasagnen bliver bedst, hvis du har mindst 4 lag lasagneplader.
Du kan bage lasagnen både i ovn og mikroovn:
- Ovn: 180° 35-40 minutter.
- Mikro: 4 minutter ved max effekt (til den er gennemvarm, tjek ved at mærke under bunden af fadet).
- 30 minutter ved 40 % effekt.
- 4 minutter grill (husk stativ under fadet). Hold øje.
Vegetarlasagne med hytteost – så nemt!
Normalt er lasagne en større øvelse med to saucer – oftest en kødsauce og en bechamelsauce. Jeg har bare aldrig været den store fan af hverken kødsauce eller opbagte saucer. Mel, smør – piske – mælk – piske mere – mere mælk osv. Ikke lige mig. I stedet har jeg lavet en grønsagslagsagne, hvor jeg hælder hytteost direkte i grønsagssaucen. Så ku’ det ikke blive nemmere. Og det smager bare hamrende godt.
Mine unger har spist den vegetariske lasagne, siden de var helt små. Så jeg tør godt kalde den børnevenlig også. Hvis du er bange for, at dine børn ‘opdager’ grønsagerne, så findeler du dem bare. Også auberginerne. Men som voksen synes jeg det er lidt ærgerligt, fordi jeg jo netop godt kan li’ auberginer.
Så det er bare et tip til grønsagskræsne børn. Den slags går over – eller det gjorde det i hvert fald for mine.
Aubergine lasagne på tre måder. Du vælger
Det mest tidskrævende ved den grønne lasagne er klart auberginerne.
- Har du tid nu: For at blive rigtigt møre, skal de steges eller grilles (i ovn eller på grill) med olie. Ja, det tager tid.
- Har du mulighed for at forberede: Så kan du gøre auberginerne klar dagen i forvejen. Eller mange dage i forvejen – og lægge dem i fryseren, til du skal bruge dem. Det tager de absolut ingen skade af, og du kan lave lasagnen noget hurtigere. Jeg gør tit det, at jeg bager, steger eller griller mange auberginer ad gangen og gemmer dem i fryseren i passende portioner. Du kan også bruge opskriften her – og evt. skære dem i store stykker, når du lægger dem i lasagnen.
- Hvis det skal være nemt nu – se tip 1 under opskriften. Det bruger min ældste vist altid.
Og nu vi er ved det der med at gøre det nemt: Det er supersmart at lave dobbelt portion vegetarlasagne. Se tip 3 længere nede …
Tilbehør til lasagne?
Du har sikkert din egen idé om, hvad der skal til en lasagne. Hos os er det en frisk salat, nu om stunder nok oftest en kålsalat eller en simpel grøn salat med den gode olie-eddikedressing.
En anderledes vegetar-lasagne
Jeg har lavet lasagnen med aubergine i utallige år og faktisk aldrig lavet andre. Indtil en dag i 2023, hvor jeg fik lyst til at prøve noget andet. Jeg har altid forbundet bechamelsovsen med kødlasagne (som jeg ikke spiser længere), og derfor havde jeg fået lidt afsmag for bechamel med muskatnød.
Men nu har jeg overgivet mig. En lasagne med masser af svampe, spinat og en ostesauce (mornay) med muskatnød og hele molesjavsen – den er virkelig blevet et hit. Det er nok en lidt federe lasagne, men det er også ren smovs.
3 tips til en vegetarlasagne med aubergine
- Hvis det skal gå lidt hurtigt, kan du skære auberginerne i tern og stege dem møre i en gryde med olivenolie – mellemvarme. Bland dem i grønsagssaucen.
- Du kan sagtens snyde flere gode grønsager i. Prøv fx at rive knoldselleri i (det smager virkelig godt) eller snit fennikel i helt tynde skiver. Eller se, hvad du nu har fået til overs i køleskabet. Dog – ingen kål 😉 Brug den i en salat ved siden af.
- Hvis du vil have nem lasagne næste gang, så lav dobbelt portion. Her er det en fordel at fryse saucen og auberginen ned hver for sig. Du kan også sagtens fryse den færdige lasagne. Det er bare lidt upraktisk at fryse et fad ned – det fylder i fryseren og mangler i køkkenet.
Hvilke grønsager skal der i en vegetarisk lasagne?
Der er mange grønsager, der egner sig godt til vegetar lasagne, og du kan også variere, hvis du har lyst . Men her har jeg valgt:
Auberginer. Fordi jeg elsker auberginer, og sådan en mør aubergine passer virkelig godt i en blød lasagne.
Squash. Den skal bare rives eller hakkes.
Gulerod. Gør tomatsaucen en smule sødere og rundere i smagen. Skal bare rives eller hakkes.
Løg og hvidløg. Gode basics i de fleste slags lasagne.
Spinat. Super sund og nem at tilføje. Og du må gerne genopvarme lasagnen, selvom du putter spinat i. Læs mere om genopvarmning af persille og spinat her.
Tomat – selvfølgelig. Her bruger jeg en tomatpassata, der er kraftig i smagen.
Superlækker lasagne og smart måde at undgå den fede bechamelsovs.
Vi lavede den med spinat, så resterne er spist kolde – det gav krydderurterne ekstra mulighed for at træde frem.
Tak for din søde kommentar. Godt opskriften kunne bruges – og at jeg har en forbundsfælle i forhold til saucen 😉 Kh Bodil
Virkelig lækker. Lavede den med aubergine ristet på panden i tern.
Ikke sidste gang 🙂
Hej Lene, tusind tak for en sød kommentar – dejligt du ku’ li’ lasagnen 😊 kh Bodil