Mangosalsa er en frisk salsa, der smager helt fantastisk af nogle af de mest aromatiske frugter, jeg kender: Mango, ananas og passionsfrugt. Bare tilsat Mexico: Lime og chili. Sådan ca.
Mangosalsa eller mango-ananas-salsa?
Jeg kalder det både en salat og en salsa – og hvad er så egentlig en salsa? Den mest direkte oversættelser er måske sauce, men typisk er det en meget groft hakket sag – og ofte med friske frugter eller grønsager. Som fx den mexicanske tomatsalsa.
Her har jeg skiftet tomater ud med eksotiske frugter – mango, ananas og passionsfrugt – men bliver ellers i det mexicanske køkken. Passionsfrugt synes jeg fylder alt for lidt i mit køkken, så jeg prøver at snige den ind lidt oftere. Oprindeligt inspireret af en tur til Mexico, hvor vi fik ceviche med passionsfrugt. Den bedste ceviche, jeg nogensinde har fået.
Du kan sagtens lave mangosalsaen udelukkende med mango, hvis du foretrækker det. Bare tag to mangoer og udelad ananas og evt. også passionsfrugten.
Husk: Mangoen skal være moden!
En moden mango kan være en kunst at finde. Heldigvis er det efterhånden blevet mere normalt at kunne købe modnede mangoer, der er bløde som smør – og smager uimodståelig godt. Men det er lidt som med avocados: Nogle gange får man købt nogen, der ikke er modne. Man lader dem ligge. Og det er som om, de springer stadiet ‘moden’ over. Går direkte fra hård til dårlig. Øv.
Så tjek din mango:
- Mærk på mangoen. Den skal give efter for et let tryk, så er den moden. De bedste bliver lidt smør-agtige i konsistensen, ikke bløde som et blødt æble.
- Pyt med små sorte pletter på skindet. Det sladrer bare om et højt sukkerindhold (hvilket jo bør være et adelsmærke).
- Pyt med farven. En rød mango kan være kedelig, mens en grøn kan være superlækker.
- Pyt med rynker – det er ikke en skønhedskonkurrence. En lidt rynket mango er ofte supermoden og sød.
- Gå efter de pakistanske mangoer (de hedder chaunsa).- De er lidt mindre og slankere end de fleste andre, men de smager himmelsk. Virkelig en sød og intens mango. Sæsonen er fra starten af juni til slutningen af august. Jeg finder dem nemmest hos min grønthandler – men du kan også være heldig i supermarkedet.
Mangosalsa – genial som tilbehør til indisk og mexicansk mad
Jeg laver oftest mangosalsaen som en frisk salat til:
- En vegetarisk chili
- En karry som fx blomkålscurry
- En tex mex bowl
- Fisk
- Rejer
- Tacos og fiske tacos
- Eller nogle lidt spicy vegetardeller
Tip! Brug resterne i salat
Mangosalsaen smager også godt dagen derpå, hvor den har fået lov at trække. Så hvis der bliver en rest (eller du bare laver en god stor portion), så brug den som fantastisk fyld i en salat. Fx bare blandet med hakket grønkål, spidskål eller rødkål.