Tomatsalsa med chili og koriander – mexicansk salsa

Mexicansk tomatsalsa hedder også pico de gallo, og den er supernem at lave. Brug tomat salsa til mexicansk mad - og tortilla chips!

Hvorfor er tomatsalsa bedst, når den er hjemmelavet?

Du har sikkert ofte købt din tomatsalsa, og det har jeg også. Men. Der er flere rigtig gode grunde til at lave den selv:

  • Den smager friskt! Ja, det er indlysende, for den ér frisk. Lidt som friske tomater op mod dåsetomater.
  • Den er uden sukker. Hvis du kigger på ingredienslisten på en købt salsa, står der næsten altid sukker. Og det er altså helt unødvendigt, når du laver den selv med friske, solmodne tomater.
  • Den er uden andre tilsætningsstoffer. Du bestemmer helt selv, hvad der kommer i din salsa – det giver en autentisk konsistens og smag af tomater, løg, krydderier og lime. Uden emulgator og den slags.

Tomatsalsa i det mexicanske køkken

Tomatsalsa er nok den mest kendte mexicanske salsa, og du kan bruge den som den røde prik over i’et til utallige mexicanske retter – eller bare som en frisk dip til tortilla chips.

Mexicansk tomatsalsa med chili og koriander

Mexicansk tomatsalsa med chili og koriander

Forb. tid 15 minutter
Giv de første stjerner!
Kunsten med en tomatsalsa er, at den ikke må blive for vandet. Det slipper du for her – og du får nemt styr på den klassiske salsa til det mexicanske køkken.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 200 g tomater (vælg nogen, der smager af noget)
  • ½ tsk salt
  • 1 lille rødløg (ca. 30 g)
  • ½ rød eller grøn chili (efter smag)
  • 1 fed hvidløg
  • 10 stilke koriander (2-3 spsk fint hakket)
  • 1 lime
  • 2 spsk olivenolie

Sådan gør du: 

  • Hak tomaterne fint, drys med salt og placer dem i en sigte, så de kan dryppe af. Vend lidt rundt i dem et par gange, mens de drypper af.
  • Hak rødløg og chili fint imens, og pres hvidløg og saft af lime. Pil bladene af koriander, og hak dem også fint.
  • Vend salsaen sammen, smag til og server!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvor stærk skal din tomat salsa være?

Jeg laver min tomatsalsa med den friske chili, du finder alle steder – typisk en rød fireflame. Når mexicanerne laver tomatsalsaen, hedder den pico de gallo, og de bruger jalapeño chili, en lidt mildere fætter. Hvis du falder over den, så snup den endelig. Den fås også både i rød og grøn.

Hvis du synes, din tomatsalsa skal være stærkere, skruer du selvfølgelig bare op for chilien – enten med en større mængde eller med en stærkere chili. Det hjælper også at lave salsaen i god tid, så smagen får lov at trække ud.

Det smarte trick til din tomat salsa!

Det vigtige er, at du ikke få al saften fra tomaterne med over i din salsa. Så bliver den simpelthen for tynd og sjasket og smager af for lidt. Åh – men skal du så til at udhule tomaterne først? Nix. Det absolut nemmeste er at hakke tomaterne fint, vende dem med lidt salt og lade dem dryppe af i en køkkensi, mens du hakker resten af ingredienserne. Saltet trækker væden ud af tomaterne, så du slipper for besværet!

Brug din tomatsalsa sammen med de mexicanske favoritter

Jeg elsker det mexicanske køkken, og der er en del mexicansk her på bloggen. Prøv fx:

Fisketacos med pankofriteret fisk
Fisketacos er en af mine absolutte favoritter, både til os selv og til gæster – der altid beder om opskriften. Et hyggeligt, lækkert måltid.
Gå til opskrift
Fisketacos - tacos med panko paneret fisk
Tacos med svampe
En nem og hurtig aftensmad, der samtidig giver dine smagsløg en tur til Mexico. Og hvem elsker ikke tacos?
Gå til opskrift
Tacos med svampe
Vegetar quesadillas med bønnefyld
Queso betyder ost, og osten er lige prikke over i'et i de sprøde quesadillas. En nem aftensmad, der mætter alle sanser.
Gå til opskrift
Vegetar quesadillas med bønner og ost

Andre slags hjemmelavet salsa

Salsa betyder egentlig bare sauce – typisk en groft hakket en af slagsen, og i Mexico er de næsten altid lavet med lime. Hvis du har lyst til at prøve nogle andre varianter, har jeg et par stykker, du kan prøve. Især om vinteren synes jeg, det kan være svært at finde tomater, der smager godt nok, og derfor er det godt at have et par alternativer i baghånden:

Majssalsa med lime og koriander
Majssalsa er en hurtig og nem tilføjelse til alt fra fisk, tacos og vegetarfrikadeller til den helt store mexicanske fiesta. Bare husk at bruge søde, aromatiske majs.
Gå til opskrift
Majssalsa med lime og koriander
Mangosalsa med ananas og koriander
Mangosalsa er selvskrevet tilbehør i det mexicanske køkken. Fantastisk fx til fisk eller fisketacos.
Gå til opskrift
Mangosalsa med ananas og koriander
Agurkesalsa
Den nemme agurkesalsa kan hurtigt give et lidt frisk pift til fx fisk, mexicanske eller indiske retter.
Gå til opskrift
Agurkesalsa - nemt grønt tilbehør
Mexicansk tomatsalsa med chili og koriander
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




    • Hej Beinta, tusind tak for begejstringen – og gode forslag til, hvornår salsaen kan bruges 🙂 Kh Bodil

  1. Jeg har læst din opskrift, har ikke afprøvet den endnu, er helt sikker på det er den rette for os.
    Spørgsmål.
    Hvor længe kan den holde sig?

    • Hej Mogens. Tak for dit spørgsmål – jeg har ikke testet mere end 2-4 dage. Men den er absolut bedst frisk. Du ved, snittede grønsager, der har stået nogle dage er bare ikke så spændende. Håber I bliver glade for den 🙂 Kh Bodil