Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Frisk broccolisalat med æble, nødder, feta og en syrlig olie-eddike dressing. Nem og lækker vegetarisk salat som tilbehør til din aftensmad eller i madpakken.
Min broccolisalat er både vegetarisk og uden mælkeprodukter. Så du får en frisk og meget grøn broccolisalat, hvor du kan se alle ingredienserne: Æbler, lidt løg, feta og nødder.
Måske kan du ikke se dressingen, men den er en syrlig vinaigrette – næsten altid mit førstevalg i salater.
Jeg synes, æble er et rigtig godt, syrligt match til broccolien – og derudover har jeg givet salaten noget fylde med kogte kerner. Jeg havde perlespelt i huset, men du kan også sagtens bruge perlerug eller perlebyg. Bare pas på, du ikke koger kornet for længe: Skyl det i vand først, og kog det i rigeligt vand i 10-15 minutter. Test gerne efter 10 minutter, for kornet skal kun lige akkurat være al dente (med bid). Hæld vandet fra med det samme, og lad kernerne dryppe af. Så slipper du for, de klistrer.
Jeg er ikke vild med broccolien helt rå i salaten – den piver lidt i munden som rå grønkål, der ikke er blevet masseret med olie. Så når jeg har snittet broccolien op, giver den verdens hurtigste blanchering. Bare kogende vand over og drænet fra med det samme. Så er der stadig masser af bid. Bare husk at snitte broccolien ret fint.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg har lavet min broccolisalat helt vegetarisk. Jeg spiser ikke svinekød – heller ikke bacon, som ellers er en klassiker – så i stedet har jeg arbejdet lidt med andre kilder til knas og umami:
Når jeg laver salatdressing, er det meget, meget sjældent, jeg bruger mælkeprodukter. Der findes undtagelser – men jeg elsker en klassisk sennepsdressing, så sådan en har min broccolisalat også fået.
Dressingen er helt enkel at lave: Bare ryst eddike, olie, lidt sennep, salt og peber sammen. Så har du en hurtig olie-eddikedressing, der giver salaten lidt syre og kant.
Dressingen må gerne få en lille snas sødme, og derfor har jeg (blandt andet) brugt en rød balsamico. En dag, hvor jeg ikke havde balsamico i huset, brugte jeg lidt granatæblesirup i stedet (den er meget syrlig), og du kan selvfølgelig også bare give den et dryp honning, hvis du synes.
Hvis du er en af dem, der laver en stor portion olie-eddikedressing ad gangen, kan du selvfølgelig også bruge den. Dryp evt. med lidt balsamico glaze.
Madspild, du ved – det kan vi ikke li’ vel? Jeg kan i hvert fald ikke, og hvis man vejer stokken på en broccoli, udgør den en ret stor del af buketten. Så jeg satte mig for, at jeg ville bruge broccolistokken.
Jeg skar den mest træede del væk – i mit tilfælde en centimeters penge – skrællede lidt af den tykke del med en tyndskræller – og så hakkede jeg resten i små tern. De var knasende sprøde og smagte nærmest som asparges. Så de kunne sagtens spises rå (faktisk bedre end toppen af buketten efter min smag).
Nå, men hvad kan du så bruge broccolistokken til? Her er et par forslag:
Så alt i alt – der er ingen undskyldning for at smide broccolistokken ud, vel?
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)