Denne improviserede thairet, proppet med gode grønsager, startede egentlig med, at jeg anskaffede mig en magimix foodprocessor. Den er helt absurd hurtig til at snitte og rive alverdens grønsager, og dem havde vi mange af i køleskabet. Så stod jeg der med et bjerg af vitaminer i alverdens farver – og det skulle jo blive til aftensmad. Det blev det! En skøn thairet med chili, ingefær, hvidløg og soya. Og et drys peanuts.
Og den blev så god, at jeg skyndte mig at skrive ned, hvad jeg havde brugt.
Siden er thairetten blevet et fast menupunkt. Om sommeren, når vi ikke orker mere grillmad og salater. Om vinteren, når alt er gråt i gråt. I januar, når vi trænger til noget let og spicy efter decembers tunge og fede. På dage, hvor grønsagerne hober sig op i køleskabet og grønsagskassen. Ja – måske bare altid!
Det er ikke vanvittig afgørende, hvilke grønsager du putter i. Men det er godt at tænke i nogle kategorier:
- Løg, porrer, forårsløg
- Kål, fx broccoli, blomkål eller hvidkål
- Ekstra smag, fx fennikel, selleri og svampe
- Kulørte grønsager, fx peberfrugter
- Tynde strimler, der kan suge saucen, fx squash og gulerod
Til 4 personer bruger jeg i alt ca. 1500 g snittede grønsager. Det ligner virkelig et bjerg, når du går i gang, så du skal bruge en stor gryde. Men de falder noget sammen, når de blive varmet igennem.
Nogle dage spiser vi thairetten med pasta (eller soyabaseret pasta) – nogle dage med ris – andre helt uden, nærmest som en meget fyldig suppe.