Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Squashboller er skønne, saftige boller, der er virkelig nemme at bage. Uden surdej (jeg bruger en fordej i stedet), uden røremaskine (jeg bruger stræk-og-fold i stedet) – og bare med en god lang koldhævning i køleskabet, så du kan få de bedste squashboller til morgen. Sprøde udenpå, bløde og saftige indeni.

Squashboller – gode til det meste

Jeg opfandt mine squashboller engang, hvor jeg havde en have med kæmpemange kæmpestore squash. Men selvom jeg nu plukker squash i Netto, bager jeg stadig boller med squash. For lige som boller med gulerødder og boller med æbler får squashbollerne en skøn, fugtig krumme, der holder sig frisk længe. Samtidig en flot bolle, der gør godt på morgenbordet. Eller i madpakken. Eller bare når maven synes.

Koldhævede squashboller – med fordej

Opskriften her er skrevet, så du kan bage squashboller uden røremaskine og uden surdej.

I stedet for røremaskine bruger jeg stræk og fold. Så nemt som at klø sig i nakken.

I stedet for surdej laver jeg en fordej. Den gør lidt det samme som surdejen – og koldhævningen: Den hjælper med at sikre en fugtig bolle, den udvikler ekstra smag, og den holder krummen frisk længe.

Du kan også bage squashbollerne med røremaskine

Hvis du helst vil bruge maskine, gør du endelig det:

  • Bare rør dejen, til den slipper skålen – det tager måske 12-15 minutter.
  • Sæt den en times tid på køkkenbordet, inden du sætter den til at hæve koldt, fx natten over. Den skal begynde at hæve synligt.
  • Og husk at bruge mel med højt proteinindhold. Det er derfor jeg bruger manitoba. Takket være en højt indhold af protein kan det danne et fint glutennetværk i dejen, og gluten er det, der giver en flot bolle og den lækre elastiske krumme.

Et par tips til variationer

Du kan selvfølgelig også bage bollerne med surdej. Når jeg bruger surdej, gør jeg det typisk i kombination med lidt gær – det kan du se beskrevet her.

Metoden her er den håndholdte stræk og fold. Det får dejen til at udvikle det glutennetværk, der giver en fantastisk krumme og en god holdbarhed. Jeg holder også meget af metoden, fordi jeg hele tiden har god føling med, hvordan dejen har det.

Hvis du har en bagesten eller et bagestål, skal du endelig bruge det også.

Ander boller med revne grønsager og æbler

Hvis det er gulerødder, du har for mange af, så tjek de grove gulerodsboller her, dem med surdej her – eller de lette og luftige uden surdej her.

En anden favorit hos mig er havrebollerne med revet æble.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede squashboller

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 10 stk.

Forberedelse: 9+10 timer

Tilberedning: 13-15 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær

  • 1 dl hvedemel

  • 1 dl vand

Til squashbollerne skal du bruge:

  • Fordejen

  • 3,5 dl vand

  • 325 g manitoba hvedemel

  • 100 g ølandshvedemel

  • 1/2 dl yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

  • 1 dl græskarkerner

  • 1,5 tsk salt, ca. 10 g

  • 100 g fintrevne squash

  • Evt. ekstra græskarkerner udenpå

Sådan gør du:

  1. Start med fordejen: Pisk gær, mel og vand sammen, til det er jævnt. Dæk med låg eller folie, og lad det stå på køkkenbordet ca. 8 timer.

  2. Rør så dejen sammen, til den er jævn. Lad den hvile 1/2 time på køkkenbordet, og giv den derefter lidt motion: Tag fat i dejen fra kanten, hiv den op og over til modsatte side af skålen. Drej skålen en kvart omgang og gentag, til du har lavet stræk og fold i alle 4 verdenshjørner. Gentag hver halve time 5-6 gange.

  3. Smør så en stor skål eller condibøtte med olie indvendig, og skrab dejen herover. Sæt låg på (eller dæk med en opklippet frysepose, sat fast med elastik). Lad dejen hvile på køkkenbordet en times tid, og sæt den så i køleskabet i mindst 8 timer. Fx natten over.

  4. En time før du bager: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne.

  5. Tænd ovnen på fuldt skrald (jeg bager ved 270 grader), og sæt to plader ind. Også gerne et bagestål, hvis du har.

  6. Når ovnen er ved at være varm: Drys mel (og evt. græskarkerner) på bordet, og skrab dejen ud her. Fold dejen sammen til halv størrelse i et snuptag, skær den igennem på langs med din dejskraber, og hak stykkerne op til boller. Sæt dem på bagepapir.

  7. Hiv bagepapiret over på den ene plade, som står midt i ovnen. Kast en dl vand ind på den anden plade under. Giv bollerne 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. De skal have noget farve – så måske et par minutter mere? Lad dem køle af på en bagerist.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvorfor bliver mine boller bløde?

Når du hiver bollerne ud af en brandvarm ovn – og har bagt dem nok, til de har fået flot gylden skorpe – så knaser de helt vidunderligt.

Men senere på dagen, not so much. Fugten fra bollens indre søger ud i skorpen, så den bliver sej i stedet for sprød. Derfor, hvis du elsker sprøde boller lige så meget som mig, så tænd brødristeren. Den genopliver det sprøde ydre og det saftige indre på bare et par minutter!

Koldhævede squashboller med græskarkerner

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Koldhævede squashboller med græskarkerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.