Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Grønkålssalat med granatæble og avocado

Grønkålssalat kan være den lækreste salat, jeg kender – og den kan være det kedeligste bekendtskab, hvis den ikke er tilberedt ordentligt. Forskellen, den kommer her.

Grønkålssalat på den lækre måde

Grønkål strutter af både vitaminer og antioxidanter, og kålen er propfuld af fibre, din mave (og din mikrobiota) elsker. Men! Grønkål kan være noget af en strid fætter, når den er helt frisk. Sådan på ‘nøj, hvor det smager sundt’-måden, og det er sjældent en kompliment. Stiv og modvillig i munden, og det skaber jo ikke mange grønkålstilhængere. Eller passionerede grønkålsfans, for den sags skyld.

Så hvad kan du gøre, hvis gerne have frisk salat med grønkål, uden at skulle gnaske som en kanin det halve af dagen?

Det var min store udfordring, så jeg fik store ører, da min datter fortalte, hvordan man gør grønkålen blød og lækker.

Hemmeligheden er – tadaa – massage! Hvem bliver ikke sød, blød og medgørlig, hvis de får lidt massage med en lækker massageolie? You bet. Det gør grønkål også.

Tippet gælder også fx palmekål. Og til en vis grad fx savoykål.

Tricket er også så simpelt, at det næsten gør ondt. Men lad os begynde ved begyndelsen:

Hvordan skyller man grønkål?

Sådan en krøllet, økologisk grønkål, frisk fra marken, kan gemme på mange smådyr og urenheder. Så jeg anbefaler, at du virkelig skyller grundigt:

  • Skær eller riv grønkålen fri af stænglerne, og læg den i vand i en stor skål eller balje, så urenheder bliver skyllet af. Hvis det er rigtig slemt, kan du skifte vandet et par gange.
  • Dryp eller slyng så vandet af – nemmest med en salatslynge, men du kan også rulle kålen ind i et viskestykke og slynge eller duppe vandet af.

Klar! Sådan bliver din grønkål lækker til grønkålssalat

  • Fordel 1 spsk olivenolie i hænderne, og masser grønkålen. Det tager et minuts tid. Du vil se, at grønkålen bliver mørkegrøn, og du kan mærke, den bliver blød og medgørlig. Måske kan du også ligefrem høre, at den ikke længere piver som en gammel havelåge ;-)
  • Hak grønkålen, som du bedst kan li’ den. Groft eller fint, i hånden eller foodprocessor.

Hvis du ikke skal bruge al grønkålen inden for et par dage, er det en god idé at vente med massagen og hakkeriet, til kålen skal bruges. Ofte pakker jeg bare den skyllede kål i et viskestykke og lægger det i en pose i køleskabet. Så holder den sig frisk længere. (Det er en fordel, at viskestykket er vådt – det kan du læse mere om her).

Bland grønkål med noget blødt

Et andet godt grønkålstrick er at blande noget blødt i salaten. Noget, der pakker kålen lidt ind og suger godt med dressing til sig. Det kan fx være:

  • Kogt quinoa
  • Tilberedte bønner, fx canellini eller sorte bønner
  • Blødt fyld som avocado, nektariner og feta.

Billedet herunder viser grønkål på de 3 stadier

Når grønkålen er masseret, falder den lidt sammen og bliver lidt mørkere. Og blødere! Det er nemmere at mærke det end at se det, men måske kan du fornemme forskellen:

6 lækre salater med grønkål

Hvilken grønkålssalat er du på jagt efter? Her får du et par forslag:

#1 Grønkålssalat med avocado og granatæblekerner – en klassiker.

Grønkålssalat med granatæble og avocado

#2: Mexicansk kålsalat med grønkål, mango og avocado

Mexicansk salat - kålsalat med mango og avocado

#3: Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder – den friske.

Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder

#4: Grønkålssalat med vandmelon og feta – til de varme sommerdage

Grønkålssalat

#5: Salat med grønkål, quinoa og nektariner – endnu en rigtig sommersalat

Quinoasalat med grønkål og nektariner

#6: Grønkålssalat i festtøjet – en smuk grønkålssalat til jul med appelsin, granatæble, rugkerner og andet godt.

Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.