Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

Grønkålssalat kan være den lækreste salat, jeg kender – og den kan være det kedeligste bekendtskab, hvis den ikke er tilberedt ordentligt.

Her får du mine 6 bedste tips til en virkelig lækker grønkålssalat. Og 6 opskrifter. Der er lidt til alle årstider – fra højsæsonen i efteråret til vinter, forår og sommer.

Grønkålssalat kræver en særlig, kærlig behandling

Grønkål strutter af både vitaminer og antioxidanter, og kålen er propfuld af fibre, din mave (og din mikrobiota) elsker. Men! Grønkål kan være noget af en strid fætter, når den er helt frisk. Sådan på ‘nøj, hvor det smager sundt’-måden, og det er sjældent en kompliment. Stiv og modvillig i munden, og det skaber jo ikke mange grønkålstilhængere. Eller passionerede grønkålsfans, for den sags skyld.

Så hvad kan du gøre, hvis gerne have frisk salat med grønkål, uden at skulle gnaske som en kanin det halve af dagen?

Det var min store udfordring, så jeg fik store ører, da min datter fortalte, hvordan man gør grønkålen blød og lækker.

Hemmeligheden er – tadaa – massage! Hvem bliver ikke sød, blød og medgørlig, hvis de får lidt massage med en lækker massageolie? You bet. Det gør grønkål også.

Tippet gælder også fx palmekål. Og til en vis grad fx savoykål.

Tricket er også så simpelt, at det næsten gør ondt. Men lad os begynde ved begyndelsen:

1. Sådan skyller du grønkål

Sådan en krøllet, økologisk grønkål, frisk fra marken, kan gemme på mange smådyr og urenheder. Nogle gange får du også en grønkål, der tydeligvis er blevet lidt slatten af at ligge i butikken. Begge dele kan du fixe med koldt vand:

  • Skær eller riv grønkålen fri af stænglerne.
  • Få ren grønkål: Læg den i vand i en stor skål eller balje, så urenheder bliver skyllet af. Hvis det er rigtig slemt, kan du skifte vandet et par gange.
  • Få sprød grønkål: Hvis kålen er lidt kedelig i konsistensen, kan du lade den ligge i det kolde vand i alt fra et kvarter til en hel dag. Resultat: Den suger vandet til sig og bliver supersprød.
  • Gør grønkålen klar til brug: Dryp eller slyng vandet af – nemmest med en salatslynge, men du kan også rulle kålen ind i et viskestykke og slynge eller duppe vandet af.

2. Massage! Sådan krammer du grønkål til grønkålssalat

Få krammet på din kål – med massage. Det er så simpelt, som det er sagt:

  • Fordel 1 spsk olivenolie i hænderne, og masser grønkålen. Det tager et minuts tid. Du vil se, at grønkålen bliver mørkegrøn, og du kan mærke, den bliver blød og medgørlig. Måske kan du også ligefrem høre, at den ikke længere piver som en gammel havelåge ;-)
  • Hak grønkålen, som du bedst kan li’ den. Groft eller fint, i hånden eller foodprocessor.

3. Opbevar grønkål rigtigt til flere dage

Hvis du ikke skal bruge al grønkålen inden for et par dage, er det en god idé at vente med massagen og hakkeriet, til kålen skal bruges. Ofte pakker jeg bare den skyllede kål i et viskestykke og lægger det i en pose i køleskabet. Så holder den sig frisk længere. (Det er vigtigt, at viskestykket er vådt – det kan du læse mere om her).

Du kan også opbevare den stadig fugtige grønkål i en stor dåse med låg. Så er det nemt at tage en håndfuld frem, når du vil lave en hurtig grønkålssalat.

4. Bland grønkål med noget blødt

Et andet godt grønkålstrick er at blande noget blødt i salaten. Noget, der pakker kålen lidt ind og suger godt med dressing til sig. Det kan fx være:

  • Kogt quinoa
  • Tilberedte bønner, fx canellini eller sorte bønner. Eller belugalinser
  • Blødt fyld som avocado, tomater, nektariner og smuldret feta.

5. Få protein i din grønkålssalat

Hvis du bruger din grønkålssalat som måltidssalat, er det en god idé at supplere med noget protein. Det foreslår jeg typisk i mine opskrifter, men her får du lige den helt generelle anbefaling. Du kan fx servere med:

  • Kogt, afkølet quinoa
  • Tilberedte bælgfrugter som kikærter, sorte bønner eller pillede edamamebønner
  • Sprøde ovnristede kikærter
  • Pandestegte (krydrede) butterbeans
  • Alle slags hummus – fx den klassiske eller den med aubergine

Du kan selvfølgelig også tilsætte en rest fra din aftensmad – fx kylling.

6. Giv grønkålssalaten en virkelig god dressing

Mit salatmotto er, at det er dressingen, der er dronningen. En af grundene til, at jeg virkelig elsker salater, er, at jeg altid tænker over dressingen – og det er ekstra vigtigt, når det er en kålsalat.

Et par gode klassikere er:

Men tjek opskrifterne herunder, eller kig forbi alle kålsalaterne her. Der er masser af inspiration at hente!

Billedet herunder viser grønkål på de 3 stadier

Når grønkålen er masseret, falder den lidt sammen og bliver lidt mørkere. Og blødere! Det er nemmere at mærke det end at se det, men måske kan du fornemme forskellen:

6 lækre salater med grønkål

Hvilken grønkålssalat er du på jagt efter? Her får du et par forslag:

#1 Grønkålssalat med avocado og granatæblekerner – en klassiker hele året.

Grønkålssalat med granatæble og avocado

#2: Mexicansk kålsalat med grønkål, mango og avocado

Mexicansk salat - kålsalat med mango og avocado

#3: Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder – den friske, der er bedst, når appelsinerne er på sit højeste om vinteren og i foråret.

Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder

#4: Grønkålssalat med vandmelon og feta – en virkelig god salat til sommer

Grønkålssalat

#5: Salat med grønkål, quinoa og nektariner – endnu en rigtig sommersalat, der også rækker ind i efteråret.

Quinoasalat med grønkål og nektariner

#6: Grønkålssalat i festtøjet – en smuk grønkålssalat til jul med appelsin, granatæble, rugkerner og andet godt.

Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.