Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Broccolisalat med æble - vegetarisk broccolisalat

Broccolisalat med æble er en frisk og sund salat med masser af sprødhed og smag. Brug den som tilbehør til din aftensmad – og resten i madpakken.

Sund broccolisalat med æble og perlespelt

Jeg synes, æble er et rigtig godt, syrligt match til broccolien – og derudover har jeg givet salaten noget fylde med kogte kerner. Jeg havde perlespelt i huset, men du kan også sagtens bruge perlerug eller perlebyg. Bare pas på, du ikke koger kornet for længe: Skyl det i vand først, og kog det i rigeligt vand i 10-15 minutter. Test gerne efter 10 minutter, for kornet skal kun lige akkurat være al dente (med bid). Hæld vandet fra med det samme, og lad kernerne dryppe af. Så slipper du for, de klistrer.

Jeg er ikke vild med broccolien helt rå i salaten – den piver lidt i munden som grønkål, der ikke er blevet masseret med olie. Så når jeg har snittet broccolien op, giver den verdens hurtigste blanchering. Bare kogende vand over og drænet fra med det samme. Så er der stadig masser af bid. Bare husk at snitte broccolien ret fint.

Vegetarisk broccolisalat uden bacon

Jeg har lavet min broccolisalat helt vegetarisk – og faktisk vegansk, når jeg tænker over det. Jeg spiser ikke svinekød – heller ikke bacon, som ellers er en klassiker – så i stedet har jeg arbejdet lidt med andre kilder til knas og umami:

  • Efterårets sprøde, syrlige æbler i tern. Og nok af dem.
  • Feta – ikke så meget, men nok til at give ekstra umami.
  • Ristede nødder. Så er der knas! Jeg anbefaler, at du rister nødderne i ovnen.

Hvilken dressing til?

Når jeg laver salatdressing, er det meget, meget sjældent, jeg bruger mælkeprodukter. Der findes undtagelser – eller i hvert fald en enkelt undtagelse, som næsten ikke er en salat – men jeg elsker en klassisk sennepsdressing, så sådan en har min broccolisalat også fået.

Dressingen er helt enkel at lave: Bare ryst eddike, olie, lidt sennep, salt og peber sammen. Så har du en hurtig olie-eddikedressing, der giver salaten lidt kant.

Dressingen må gerne få en lille snas sødme, og derfor har jeg (blandt andet) brugt en rød balsamico. En dag, hvor jeg ikke havde balsamico i huset, brugte jeg lidt granatæblesirup i stedet (den er meget syrlig), og du kan selvfølgelig også bare give den et dryp honning, hvis du synes.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk broccolisalat med æbler

Salater

Rækker til: 4 som tilbehør

Til salaten skal du bruge:

  • 1 dl perlespelt, perlerug eller perlebyg
  • 1 buket broccoli (500 g)
  • 1 lille rødløg
  • 2 æbler
  • 50 g feta
  • 35 g ristede nødder
  • 1 dl tørrede tranebær

Dressing til broccolisalat:

  • 4 tsk eddike (fx 1 tsk balsamico og 3 tsk god lys eddike)
  • 4 spsk olie (fx 1 spsk olivenolie og 3 spsk mild madolie)
  • 1/2 tsk dijonsennep
  • salt og peber

Sådan gør du:

  1. Start med at skylle kornet, og dræne vandet fra. Kog det i 2,5 dl vand med lidt salt i 10-15 minutter, til det er netop al dente. Hæld det over i en sigte, så det kan dryppe og køle af.

  2. Imens: Skyl broccolien, del den i buketter, og snit dem i tynde skiver. Læg dem i en skål, hæld kogende vand over, og dræn vandet fra med det samme i en sigte. Lad broccolien køle af.

  3. Snit rødløg helt fint, snit æblerne i tern, og smuldr fetaen. Hak de ristede nødder groft.

  4. Ryst dressingen sammen.

  5. Vend salaten sammen med dressingen – gem lidt nødder, og drys dem over som topping. Servér!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kan man også bruge stokken af broccoli?

Madspild, du ved – det kan vi ikke li’ vel? Jeg kan i hvert fald ikke, og hvis man vejer stokken på en broccoli, udgør den en ret stor del af buketten. Så jeg satte mig for, at jeg ville bruge broccolistokken.

Jeg skar den mest træede del væk – i mit tilfælde en centimeters penge – skrællede lidt af den tykke del med en tyndskræller – og så hakkede jeg resten i små tern. De var knasende sprøde og smagte nærmest som asparges. Så de kunne sagtens spises rå (faktisk bedre end toppen af buketten efter min smag).

Nå, men hvad kan du så bruge broccolistokken til? Her er et par forslag:

Så alt i alt – der er ingen undskyldning for at smide broccolistokken ud, vel?

Broccolisalat med æble - vegetarisk broccolisalat

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.