Broccolisalat med æble er en frisk og sund salat med masser af sprødhed og smag. Brug den som tilbehør til din aftensmad – og resten i madpakken.
Sund broccolisalat med æble og perlespelt
Jeg synes, æble er et rigtig godt, syrligt match til broccolien – og derudover har jeg givet salaten noget fylde med kogte kerner. Jeg havde perlespelt i huset, men du kan også sagtens bruge perlerug eller perlebyg. Bare pas på, du ikke koger kornet for længe: Skyl det i vand først, og kog det i rigeligt vand i 10-15 minutter. Test gerne efter 10 minutter, for kornet skal kun lige akkurat være al dente (med bid). Hæld vandet fra med det samme, og lad kernerne dryppe af. Så slipper du for, de klistrer.
Jeg er ikke vild med broccolien helt rå i salaten – den piver lidt i munden som grønkål, der ikke er blevet masseret med olie. Så når jeg har snittet broccolien op, giver den verdens hurtigste blanchering. Bare kogende vand over og drænet fra med det samme. Så er der stadig masser af bid. Bare husk at snitte broccolien ret fint.
Vegetarisk broccolisalat uden bacon
Jeg har lavet min broccolisalat helt vegetarisk. Jeg spiser ikke svinekød – heller ikke bacon, som ellers er en klassiker – så i stedet har jeg arbejdet lidt med andre kilder til knas og umami:
- Efterårets sprøde, syrlige æbler i tern. Og nok af dem.
- Feta – ikke så meget, men nok til at give ekstra umami.
- Ristede nødder. Så er der knas! Jeg anbefaler, at du rister nødderne i ovnen.
Hvilken dressing til?
Når jeg laver salatdressing, er det meget, meget sjældent, jeg bruger mælkeprodukter. Der findes undtagelser – eller i hvert fald en enkelt undtagelse, som næsten ikke er en salat – men jeg elsker en klassisk sennepsdressing, så sådan en har min broccolisalat også fået.
Dressingen er helt enkel at lave: Bare ryst eddike, olie, lidt sennep, salt og peber sammen. Så har du en hurtig olie-eddikedressing, der giver salaten lidt syre og kant.
Dressingen må gerne få en lille snas sødme, og derfor har jeg (blandt andet) brugt en rød balsamico. En dag, hvor jeg ikke havde balsamico i huset, brugte jeg lidt granatæblesirup i stedet (den er meget syrlig), og du kan selvfølgelig også bare give den et dryp honning, hvis du synes.
Hvis du er en af dem, der laver en stor portion olie-eddikedressing ad gangen, kan du selvfølgelig også bruge den. Dryp evt. med lidt balsamico glaze.