Følg med her:
Hokkaido i ovn med fetacreme og timian
Hokkaido i ovn – en opskrift til efteråret
Nogle dage er det rart at lave virkelig simpel aftensmad, og det er hokkaidoen her et godt eksempel på. Men man behøver jo ikke gå ned på smag! Så her får du sødligt græskar, salt fetacreme, sprød topping og en vidunderlig aroma af frisk timian og citronskal. Uhm.
Du kan selvfølgelig også bruge opskriften på hokkaidoen uden fetacremen, hvis du har andet i tankerne.
Og du kan bruge retten som en forret, en deleret eller til en buffet med godt brød til.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til den ovnbagte hokkaido skal du bruge:
- ½ hokkaido (ca. 500 g renset vægt)
- 3 spsk olivenolie
- 2 tsk honning
- 2 tsk frisk timian (eller 1 tsk tørret)
- ¼ tsk chiliflager (efter smag)
- ¼ tsk salt
Til fetacremen skal du bruge:
- 2 dl græsk yoghurt
- 50 g feta (gerne en blød type)
- 1 fed hvidløg (i fine skiver)
- ½ øko citron (fintrevet skal)
- 2 tsk frisk timian
- friskkværnet peber
Til servering skal du bruge:
- 30 g pistacienødder (eller pinjekerner)
- frisk timian
- ½ øko citron (fintrevet skal)
- godt brød
Sådan gør du:
- Hokkaidoen: Skur hokkaidoen, flæk den, og fjern kernerne. Skær så halvdelen op i både, og vend dem i olie, honning, timian, chiliflager og salt. Fordel på et stykke bagepapir. Tænd ovnen på 220 grader varmluft, og bag græskarret 20-30 minutter, til skiverne har taget farve.Tip: Bag den anden halvdel af græskarret samtidig – enten bare som det er (til græskarmos) eller i tern, skiver etc. og brug det til fx fyld i fx en vegetarisk curry, chili eller tærte.
- Hak pistacienødderne groft.Tip: Hvis du bruger pinjekerner: Rist dem kort på en tør pande.
- Fetacremen: Skyl og pil timian, og riv citronskal fint. Blend alle ingredienser, til du har en glat creme.
- Anretning: Bred fetacremen ud på et fad, og arranger de bagte (lune) græskarskiver over. Drys de hakkede pistaciekerner over sammen med den sidste citronskal og frisk timian. Servér – enten som tilbehør eller som en lille ret i sig selv med et stykke godt brød.
Hokkaido i ovn med lidt ekstra kærlighed
Når en ovnbagt hokkaido får hovedrollen på tallerknen, synes jeg godt, man må gi’ den lidt ekstra kærlighed. Og her er tre små nemme tricks:
- Olie, lidt mere olie end du sikkert ellers vil bruge
- Honning for lidt ekstra sødme
- Chiliflager for lidt ekstra spice
- Og høj temperatur i ovnen, så du får en lidt karamelliseret overflade, der bare smager mange gange bedre end blege, nærmest kogte hokkaidostykker.
Når jeg giver hokkaidoen lidt ekstra sødme, er det også fordi, den får modspil …
Fetacreme er den perfekte makker
Sødligt græskar, salt fetacreme. Så enkelt er det. Fetacreme kan du lave i lige så mange smagsvarianter, som du kan finde kombinationer af krydderurter og krydderier, men her går jeg med 4 smagsgivere:
- Hvidløg, selvfølgelig
- Frisk timian. Brug kun tørret i en meget snæver vending. En timian fra haven er absolut mit førstevalg. Den smager af noget mere end den, du køber i supermarkedet, så måske skal du bruge mere end opskriften siger, hvis det ikke er en have-timian. Smag til 🙂
- Citronskal. Uh, det giver en god aroma!
- Friskkværnet peber
Fetacremen kan du nemt lave, mens hokkaidoen bliver bagt i ovnen.
Hokkaido i ovn – en forret eller tilbehør?
Jeg bruger den ovnbagte hokkaido både som en lille ret i sig selv – og som tilbehør til en anden hovedret – eller som en del af en buffet.
Det er en superlækker nem forret eller deleret, bare serveret med et godt madbrød, fx focaccia.
Her kan du se, hvad du skal bruge til ovnbagt hokkaido med fetacreme
Først til det bagte græskar:
Og til fetacremen – plus pistacienødderne til topping:
Og den færdige ret:
Hvad skal du bruge resten af hokkaidoen til?
Hvis du ikke har planer med resten af din hokkaido, vil jeg foreslå, at du bager den i ovnen samtidig.
- Bag den i tern med lidt olie, salt og peber, og brug dem i en chili, en curry eller en tærte en anden dag.
- Bag den hel (eller hvad der nu er tilbage), skrab kødet ud, og mos det. Mosen kan du fx bruge i græskarvafler eller græskarrisotto.
Du kan selvfølgelig også rive græskarret og bruge det i de her græskarboller: