Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Vegetarisk butter chicken med græskar er en skøn og enkel indisk gryde. Du kan også lave den med søde kartofler eller andre grønsager.

Indisk vegetargryde

Krydderier er en genial genvej til mad, der bare smager godt – uanset om man er kødelsker eller ej. I dag fik jeg besøg af vegetardatteren, havde lyst til butter chicken, og så måtte jeg jo være lidt kreativ med ingredienserne. Jeg var faldet over et flot hokkaidogræskar, og så blev det til vegetarisk butter chicken i stedet for.

Hvad er butter chicken?

Lad os lige få det på det rene: Butter chicken er en indisk gryderet, der på indisk hedder Murgh makhani. Normalt marinerer man kylling i yoghurt nogle timer eller natten over først og tilsætter så krydderier som garam masala, ingefær, koriander og hvidløg.

Hurtig vegetarisk butter chicken

Når man ikke bruger kød, er retten lynhurtig at lave. Bare du har en god krydderihylde, kan du snildt købe ind på vej hjem og have mad på under en time. Jeg har givet den lidt ekstra gas med ingredienser fra den indiske hylde.

Hvis det ikke er sæson for græskar, kan du bruge fx søde kartofler – eller se listen over forslag nedenfor.

Tip om ekstra grønsager i gryderetten

Hvis du ikke har græskar – eller ikke har lyst til græskar – kan du sagtens erstatte græskarret med blomkål i buketter. Bag dem i ovnen 10-15 minutter.

Du kan også få mere fyld i din vegetariske butter chicken ved at tilsætte fx:

  • Rodfrugter i tern (bagt sammen med græskarret)
  • Squash i tern (bagt ca. 15 minutter sammen med græskarret)
  • Blomkål i små buketter (bagt ca. 10 minutter sammen med græskarret)
  • Sød kartoffel i tern (bages sammen med græskarret, også 20-25 minutter)
  • Rød peber i tern (direkte i gryden)
  • Majskerner (giver lidt sødme, direkte i gryden)
  • Spinat (direkte i gryden).

Portionen er til 4, og det er meget praktisk, selvom du er alene eller bare to til bords. Så er der en rest til en anden dag :-)

Er du til andre indiske vegetarretter?

Hvis du er til vegetarisk butter chicken, kan du måske også overveje lidt andre retter fra det indiske køkken:

Ge

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk butter chicken

Aftensmad

Rækker til: 4 personer

Forberedelse: 40 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • Ca. 800 g hokkaido græskar, klargjort vægt

  • olivenolie

  • salt og peber

  • 3 dl græsk yoghurt (fedtprocent som du vil, jeg brugte 2 procent)

  • 2 fed hvidløg

  • 1 rød chili (tjek, at den ikke er alt for hylende stærk)

  • 20 g ingefær (skrællet og klar)

  • 2 tsk garam masala

  • 1 tsk std spidskommen

  • 1 tsk std koriander

  • 1/2 tsk std gurkemeje

  • 1/2 tsk std kardemomme

  • 1 stort løg

  • olivenolie eller kokosolie til stegning

  • ENTEN 2 dl tomatpassata + 4 friske tomater

  • ELLER 1 dåse hakkede tomater

  • 240 g kikærter – enten udblødte og kogte eller 1 dåse drænet

  • 1/2-1 tsk salt

  • Evt. 1/2 dåse kokosmælk (1-2 dl) – jeg sprang den over, men den kan dæmpe chilien, hvis retten er blevet for stærk.

  • Evt. frisk limesaft

  • Evt. lidt honning

Pynt med fx:

  • Nigellafrø

  • Frisk koriander eller bredbladet persille

  • Limebåde

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

  2. Skyl hokkaidoen, skær den midt over og fjern kernerne med en ske. Skær så i tern på ca 2 * 2 cm. Vend ternene i olie, salt og peber, bred dem ud på en plade med bagepapir og bag dem 20-25 minutter.

  3. Lav nu yoghurtblandingen med krydderier: Blend 1 dl yoghurt med hvidløg, chili, ingefær, spidskommen, koriander, garam masala, gurkemeje og kardemomme til en jævn masse. Tilsæt resten af yoghurten.

  4. Hak løg i tern, og steg dem i olie ved mellemvarme, til de er klare.

  5. Tilsæt yoghurtblandingen, de bagte hokkaidotern, kikærter og tomat (enten-eller). Varm det godt igennem og lad det simre i et kvarters tid (mens du koger risene, fx).

  6. Smag til med salt og evt. limesaft. Tilsæt evt. kokosmælk og lidt honning, hvis retten er blevet lidt for skarp eller stærk.

  7. Server med ris eller naan – og gerne mangochutney og frisk lime, man kan dryppe med.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

 

Vegetarisk butter chicken - uden butter, uden chicken

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Vegetarisk butter chicken – uden butter, uden chicken

  1. Nøj, den er skøn! En rigtig herreret – på den gode måde? og den mætter godt og varmer. Jeg lavede bulgur til.

    1. Tak Marianne! Jeg ved jo, du er en – jeg vil ikke sige kræsen, men opmærksom! – smager, så jeg tager beæret imod en kompliment :-) Kh Bodil

    1. Hej Katrine,
      det har jeg desværre aldrig forsøgt – jeg bruger aldrig plantebaseret yoghurt, så der er jeg helt blank. Beklager.
      Men måske bare bruge kokosmælk og tilføre syre i form af fx lime.
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.