Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Græskarrisotto er som klassisk risotto med et sødligt strejf - og en superflot farve. Her får du risotto med græskar på den nemme måde.
På en af Københavns bedste italienske restauranter lærte jeg, at risotto kan laves på panden. Og at den bliver ekstra cremet med grønsagsmos. Begge teknikker er i sving i denne græskarrisotto med svampe.
Sådan en dag sidst på græskarsæsonen kan man blive helt glad, når fryseren afslører en lille bøtte med græskarmos. For så har jeg en undskyldning for at få græskarrisotto.
Du skal ikke bruge et helt græskar, men hvis du starter med et helt græskar, så har jeg flere ideer til, hvordan du kan bruge resten af græskarret. Se nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg har altid lært, at risotto er noget med at stå og røre i evigheder, men sådan foregår denne her græskarrisotto ikke. Belært af en ægte italiener laver jeg den på den nemme måde, hvor risene mere eller mindre passer sig selv på en pande (ja, en pande). De får en omrøring ind imellem, men ellers står de bare og simrer i de 17 minutter, der skal til (nogle gange lidt til eller fra).
Hvis de koger tørre, får de lidt ekstra væde. Færdig med dem.
Det stressende ved græskarrisotto opstår kun, hvis jeg ikke har gjort det hele klar først. Så det er mit bedste råd: Vej af, hak, riv og find frem, før du går i gang med det varme.
Der er også svampe i opskriften, men dem kan du vælge at springe over – og i stedet gå dobbelt op på græskar:
Bag halvdelen af græskarret, som det er med skærefladen opad – ca. 1/2 time ved 200 grader.
Skær resten af græskarret op i tern, vend dem i olie, salt og peber, og bag dem ved siden af. Brug dem som topping, når du serverer græskarrisottoen. Sørg for, at de tager farve, så de karamelliserer lidt. Det er virkelig lækkert!
I ovn, hvis den alligevel er tændt: Skær en butternut squash midt over på langs (eller et hokkaido i kvarte). Fjern kernerne, og pensl med olivenolie. Bag det i ovnen ved 200 grader i 25-35 minutter, til det er helt mørt. Skrab kødet fra skallen med en ske, mos med en gaffel, eller blend det med fx en stavblender. Voilá.
Hvis du laver græskarmos i ovn, kan du evt. skære noget af græskarret i både og bruge dem i til en forret, i tærte eller i en gryderet.
Hurtigst: I gryde. Skræl dit græskar (hokkaido skal ikke skrælles), og skær det i grove tern. Dæk dem med vand i en gryde, og kog dem 15-20 minutter, til de er møre. Dræn vandet fra, og blend med en stavblender.
Et helt græskar giver græskarmos til mange gange risotto, brød, kager, vafler – eller andre ting.
Jeg gemmer græskarmosen i små portioner i fryseren, så jeg kan være lidt spontan med den.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Kære Bodil
Tak for at du har lært mig at spise risotto. Og nu også at lave den. Det smagte dejligt! Og gæsterne var imponerede 🙂
Knus Jane
Tusind tak, Jane! Jeg ved jo, du kan være et beslutsomt væsen, så det må være en ægte kompliment. Godt risottoen gjorde lykke! Knus Bodil