Græske lammefrikadeller med feta

Græske lammefrikadeller med feta er små krydrede hapsere, der passer perfekt til både hverdag og buffet.

Græske lammefrikadeller med feta er en rigtig god hverdagsklassiker. Nemme, hurtig at lave og med masser af smag af sommer, sol og ferier i det græske.

Lammefrikadellerne er lige så vel en lækker lille hapser på en buffet – eller i madpakken, skulle der blive nogen til overs.

Nogen vælger at lave græske frikadeller med oksekød – men jeg synes afgjort, at de er mest autentiske med lam. Og jeg spiser ikke oksekød, såh …

Til gengæld elsker jeg smagen af Grækenland, så lammefrikadellerne – eller de små keftedes, som grækerne kalder dem – har selvfølgelig fået feta og en græsk krydring. Jeg foreslår, du serverer med græske fladbrød, en fetacreme og måske en græsk inspireret salat. Et nemt hit på en hverdag!

Lammefrikadeller med feta – en græsk tradition til påske

Lammefrikadellerne er en traditionel ret i Grækenland, ofte serveret ved festlige lejligheder og familiemiddage. Jeg kan se, at grækerne for eksempel ofte serverer dem til påske – lidt som det græske sidestykke til de typiske danske retter med lam til påske.

Græske lammefrikadeller med feta

Græske lammefrikadeller med feta og linser

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 45 minutter
Giv de første stjerner!
Græske lammefrikadeller med feta er små krydrede deller, der både passer godt til hverdag og til buffet eller en håndholdt aftensmad. Server med fetacreme – uhm!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 1 rødløg (ca. 60 g)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 æg
  • 50 g feta
  • 20 g bredbladet persille
  • 6 store mynteblade
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ tsk tørret oregano
  • ½ tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 450 g hakket lammekød
  • 150 g grønne linser (tilberedte, valgfrit)
  • 1 dl rasp

Til stegning og servering

  • ½ dl hvedemel
  • ½ dl olivenolie
  • bredbladet persille

Forslag til tilbehør:

Sådan gør du: 

  • Kør løg, hvidløg, æg, feta, persille, mynte og tørre krydderier i en minihakker, til persille og mynte er fint hakket.
  • Saml så farsen med hænderne i en stor skål.
  • Valgfrit: Stil farsen på køl i 1 time – det gør den nemmere at trille og hjælper med at bevare formen under stegning.
  • Tril farsen til runde kødboller – jeg fik 35 stk. Vend dem evt. let i mel, og ryst overskydende mel af.
  • Varm det meste af olien op på en stor pande ved middelhøj varme
  • Steg kødbollerne i 2 omgange: Rul dem rundt på panden, så de bliver jævnt brune, og steg i ca. 5 minutter, indtil de er flot gyldne over det hele. Tag dem af panden, dæk til for at holde dem varme, og gentag med resten.
  • Server med finthakket persille.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Græske lammefrikadeller – nu med linser

Hov, hvad laver de linser der i lammefrikadellerne?

Jo, efterhånden som pakkerne med hakket lammekød bliver mindre – og det gør de – så lad os fylde op med noget plantebaseret i stedet. Kødet smager så rigelig fint igennem, og du sparer lidt klimaaftryk og får til gengæld lidt gode fibre og guf til dit mikrobiom (det der, der foregår nede i maven). Win win.

Jeg kogte mine grønne linser selv dagen i forvejen. Men du kan selvfølgelig også bruge tilberedte linser fra dåse – og bruge resten af linserne fra dåsen i en salat, for eksempel.

Og der er ingen tvang. Er linser ikke noget for dig, så spring dem over.

Sådan gør du – et par tricks undervejs

Er der én ting, jeg bare ikke gider længere, så er det at rive løg. Så jeg bruger min minihakker til at findele løg, hvidløg og persille. Og nu jeg er i gang, putter jeg også feta, æg og krydderier i hakkeapparatet, så jeg ved, det hele ender med at blive godt fordelt.

Derefter ælter jeg farsen sammen med hænderne. Man skal alligevel have fingrene i farsen, når dellerne skal formes, så hvorfor ikke. Jeg synes også, det er den mest effektive måde at få farsen jævn på.

Jeg har lavet mine lammefrikadeller små og runde. På den måde fik jeg ca. 35 små lammefrikadeller ud af det. De vejer ca. 25 g stykket.

Jeg har så trillet dem i lidt mel, inden de kommer på panden. Det er ikke nødvendigt, men det giver lige en smule mere sprød overflade, lidt som når du steger fisk og vender den i mel først. Hvis lammefrikadellerne skal forblive nogenlunde runde, så kræver det, at man vender dem rundt på panden hele tiden – de kan ikke bare passe sig selv.

Det er måske ikke den nemmeste måde at lave lammefrikadeller på, men der er noget festligt over det. På en hverdag vil jeg sikkert bare lave dem som almindelige frikadeller og stege dem på to sider.

Lækkert tilbehør til græske keftedes

Hvad vil du servere til de græske lammefrikadeller med feta? Jeg tænker, der er i tre eller fire helt oplagte bud:

Bløde græske fladbrød
Et saftigt, lækkert fladbrød, der nemt lader sig folde om dit yndlingsfyld!
Gå til opskrift
Græske fladbrød - bløde og nemme at folde
Fetacreme med hvidløg
Den bløde, salte fetacreme er rigtig god som dip, som spread i sandwich eller tilbehør til andre retter.
Gå til opskrift
Fetacreme med hvidløg
Græsk salat – den ægte (med tips)
En ægte græsk salat med græsk feta og aromatiske tomater – den smager af sommer. Server den som forret eller tilbehør.
Gå til opskrift
Græsk salat - den ægte

Alternativt kan du servere stegte grøntsager som aubergine eller courgette, krydret med urter og olivenolie. Steg dem evt. i ovnen sammen med kartoflerne.Gem

GemEller du kan lave en god tomatsovs og koge pasta eller ris til.

Lammefrikadeller på grill eller i ovn

Lammefrikadeller med feta er også en herlig sommerret. Har du grillen tændt, er det oplagt at lave dellerne aflange på spyd, der kan komme på grillen.

Og hvis du foretrækker at lave lammefrikadellerne i ovnen, kan du sagtens det. Læg dem på bagepapir, og bag dem i 20-25 minutter ved 180 grader varmluft.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: