Følg med her:
Fisketacos med panko paneret fisk
Fisketacos med panko-panering
Fisketacos skal være sprøde. Rigtig sprøde. Derfor panerer jeg ikke bare med rasp, men med pankorasp. Panko-rasp er den japanske lidt grovere udgave af rasp, der giver en lidt luftigere, tykkere og sprødere panering.
Sådan gør du:
- Skær fisken op i ensartede tern, ca. 4 * 4 cm
- Vend stykkerne i en blanding af lidt mel og tacokrydderi
- Vend dem dernæst i sammenpisket æg
- Og vend dem godt i pankorasp, til de er dækkede over alt.
- Steg dem i varm olie (ca. 170 grader), til de er gyldne og sprøde.
- Drys med flagesalt, og dryp med limesaft.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til den sprøde fisk skal du bruge:
- 400 g torsk (eller anden fast hvid fisk, fx lange, sej eller kuller, fileteret)
- 3 spsk mel (fx hvedemel eller kikærtemel)
- 3 spsk taco krydderi
- ½ tsk fint salt
- 1 æg
- 1,5 dl panko rasp (ca.)
- 4 dl rapsolie (til fritering)
- Flagesalt
Tilbehør fx:
- en portion guacamole (opskrift)
- 12 små tacos (hjemmelavede eller købte)
- 2 limes
- 1 bundt frisk koriander (til pynt)
- ¼ rød spidskål
- 1 spsk olie
- chilimayo (valgfri)
Sådan gør du:
- Lav guacamolen først.
- Snit rød spidskål fint (fx på mandolinjern), og masser den i lidt olie
- Skyl koriander, og pil bladene af.
- Skær limes i både.
Sådan laver du fisken:
- Slå ægget ud i en dyb tallerken, og pisk det med en gaffel. Bland mel, tacokrydderi og salt i en anden tallerken, og hæld pankorasp ud i en tredje. Gør en stor pande klar med olie – sørg for, olien står højt i panden.
- Dup fisken tør, og skær den op i tern, ca. 4 * 4 cm – jo mere ensartede, jo nemmere at styre stegetiden.
- Vend hvert stykke først i melblandingen, så i æg og til sidst i panko.
- Varm olien op til ca. 170 grader (eller til den syder omkring den svovlfri ende af en tændstik), og steg fiskestykkerne 3-5 minutter, til de er gyldne og sprøde. Start med de tykke stykker, så plejer det at passe, at alt er klar samtidig.
- Lun tacos imens (fx i mikroovn)
- Drys med flagesalt, og server straks med lune tacos!
Tilbehør til fisketacos
Opskriften her er en god grundopskrift, og det er virkelig et nemt måltid at tilberede. Men du kan sagtens udvide med mere eller andet tilbehør – her får du et par oplagte forslag:
Hvis du laver en god salsa til fisken, kan du springe guacamolen over og bare servere avocado i både eller tern, dryppet med lidt lime.
Andre tacos eller en taco-fest?
Vil du lave en større taco-fiesta, kan du variere med flere slags fyld. Så kan der både være fisketacos og vegetariske tacos til dem, der foretrækker det. Prøv fx:
- Tacos med svampe
- Vegetar tacos med quinoafyld
- Fyldet fra mine vegetar quesadillas
Vil du bage dine egne tacos, er der en nem opskrift på bløde tacos her.
Taco Tuesday eller Fish Tacos Friday?
Fisketacos med den sprødeste panko-panering – det er en fast favorit hos os uanset om det er er tirsdag, fredag eller en helt anden dag. Fordi:
- Fisketacos smager bare SÅ godt – et eventyrligt mexicansk måltid af sprødt, blødt, salt, sødt og syrligt.
- Det er et lille festmåltid, du kan spise med fingrene. Og det er hyggeligt at sidde med så længe, du har lyst til. (Er det fredag, skal der måske en mexicansk øl til?)
- Fisketacos kan nemt varieres med forskellige salsaer – efter sæson og lyst.
- Du kan lave en helt lille fiesta ud af tacos – bare ved at supplere med andre typer fyld, så alle ved bordet kan kombinere deres helt eget taco-favorit.
Hvad skal du bruge til denne opskrift?
Hvid fisk: Du kan bruge mange slags hvid fisk – se, hvad der er hos din fiskehandler. Prøv fx kulmule, kuller, torsk eller sej, der alle har en god tekstur og smag, når de er paneret og stegt.
Panering: Til paneringen skal du bruge mel, æg og rasp. Jeg krydrer melet, så du få lidt spice med i hver mundfuld. Og jeg er fan af teksturen af panko-rasp – sprød og luftig – så den går jeg med her.
Guacamole: En blød, cremet guacamole er det perfekte medspil til den sprøde fisk. Du kan også bare bruge avocado naturel – dryp med lidt lime.
Lime og koriander: Lime og koriander er det perfekte match i det mexicanske køkken.
Rød spidskål: Giver lidt ekstra at tygge på, en skøn farve og et friskt skud grønsager i din taco.
Tips til stegning af fisken
Hvis du gerne vil have de mørkt gyldne sprøde fiskestykker, er det vigtit, olien holder en høj temperatur. Hvis du har et termometer til den slags, skal du sigte efter 175-190 °C. Temperaturen skal være høj for at skabe en rigtig stegeskorpe, der både er sprød og fuld af smag. “Smagen i stegeskorpen skyldes to typer af kemiske reaktioner – karamelisering og maillard reaktioner”, og det kan du læse mere om her.
Et par helt lavpraktiske tip er:
- At olien skal syde omkring en tændstik (den ende uden svovl) – så er den varm nok
- At du ikke skal stege for mange stykker ad gangen. Så falder temperaturen i olien for meget.
Hav noget fedtsugende papir klar ved siden af panden. Jeg plejer at lægge avispapir i bunden og dække med dobbelt køkkenrulle. Så får du sprød fisk, der ikke er smurt ind i unødvendig meget olie.
Servering
Varm dine tacos op før servering – jeg bruger bare mikroovnen. Hvis du foretrækker dem lidt sprøde, så brug en tør pande.,
Det hyggeligste er at samle fisketacos ved bordet. Start med en tortilla på tallerknen, læg kål i bunden, et par skeer guacamole over, dernæst den sprøde fisk og korianderblade. Afslut med et dryp lime og chilimayo efter smag. Spis med fingrene!