Følg med her:
Broccolisalat med æble – vegetarisk broccolisalat
Min broccolisalat er både vegetarisk og uden mælkeprodukter. Så du får en frisk og meget grøn broccolisalat, hvor du kan se alle ingredienserne: Æbler, lidt løg, feta og nødder.
Måske kan du ikke se dressingen, men den er en syrlig vinaigrette – næsten altid mit førstevalg i salater.
Sund broccolisalat med æble og perlespelt
Jeg synes, æble er et rigtig godt, syrligt match til broccolien – og derudover har jeg givet salaten noget fylde med kogte kerner. Jeg havde perlespelt i huset, men du kan også sagtens bruge perlerug eller perlebyg. Bare pas på, du ikke koger kornet for længe: Skyl det i vand først, og kog det i rigeligt vand i 10-15 minutter. Test gerne efter 10 minutter, for kornet skal kun lige akkurat være al dente (med bid). Hæld vandet fra med det samme, og lad kernerne dryppe af. Så slipper du for, de klistrer.
Jeg er ikke vild med broccolien helt rå i salaten – den piver lidt i munden som rå grønkål, der ikke er blevet masseret med olie. Så når jeg har snittet broccolien op, giver den verdens hurtigste blanchering. Bare kogende vand over og drænet fra med det samme. Så er der stadig masser af bid. Bare husk at snitte broccolien ret fint.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 1 dl perlespelt (perlerug eller perlebyg)
- 1 broccoli (500 g)
- 1 lille rødløg
- 2 æbler
- 50 g feta
- 35 g nødder (ristede)
- 1 dl tørrede tranebær
Dressing til broccolisalat:
- 4 tsk eddike (fx 1 tsk balsamico og 3 tsk god lys eddike)
- 4 spsk olie (fx 1 spsk olivenolie og 3 spsk mild madolie)
- ½ tsk dijonsennep
- ½ tsk flydende honning (evt.)
- salt og peber
Sådan gør du:
- Start med at skylle kornet, og dræne vandet fra. Kog det i 2,5 dl vand med lidt salt i 10-15 minutter, til det er netop al dente. Hæld det over i en sigte, så det kan dryppe og køle af.
- Hvis du ikke har ristede nødder, kan du riste dem på en pande imens.
- Ryst dressingen sammen.
- Imens: Skyl broccolien, del den i buketter, og snit dem i tynde skiver. Læg dem i en skål, hæld kogende vand over, og dræn vandet fra med det samme i en sigte. Læg broccolien op i en skål, og hæld dressingen over, så det kan marinere.
- Snit rødløg helt fint, snit æblerne i tern, og smuldr fetaen. Hak de ristede nødder groft.
- Vend æbler, rødløg, feta, tranebær og nødder i broccolien – gem lidt nødder, og drys dem over som topping. Servér!
Muttis tips
Vegetarisk broccolisalat uden bacon
Jeg har lavet min broccolisalat helt vegetarisk. Jeg spiser ikke svinekød – heller ikke bacon, som ellers er en klassiker – så i stedet har jeg arbejdet lidt med andre kilder til knas og umami:
- Efterårets sprøde, syrlige æbler i tern. Og nok af dem.
- Feta – ikke så meget, men nok til at give ekstra umami.
- Ristede nødder. Så er der knas! Hvis du har tid, anbefaler jeg, at du rister nødderne i ovnen.
Hvilken dressing til?
Når jeg laver salatdressing, er det meget, meget sjældent, jeg bruger mælkeprodukter. Der findes undtagelser – men jeg elsker en klassisk sennepsdressing, så sådan en har min broccolisalat også fået.
Dressingen er helt enkel at lave: Bare ryst eddike, olie, lidt sennep, salt og peber sammen. Så har du en hurtig olie-eddikedressing, der giver salaten lidt syre og kant.
Dressingen må gerne få en lille snas sødme, og derfor har jeg (blandt andet) brugt en rød balsamico. En dag, hvor jeg ikke havde balsamico i huset, brugte jeg lidt granatæblesirup i stedet (den er meget syrlig), og du kan selvfølgelig også bare give den et dryp honning, hvis du synes.
Hvis du er en af dem, der laver en stor portion olie-eddikedressing ad gangen, kan du selvfølgelig også bruge den. Dryp evt. med lidt balsamico glaze.
Kan man også bruge stokken af broccoli?
Madspild, du ved – det kan vi ikke li’ vel? Jeg kan i hvert fald ikke, og hvis man vejer stokken på en broccoli, udgør den en ret stor del af buketten. Så jeg satte mig for, at jeg ville bruge broccolistokken.
Jeg skar den mest træede del væk – i mit tilfælde en centimeters penge – skrællede lidt af den tykke del med en tyndskræller – og så hakkede jeg resten i små tern. De var knasende sprøde og smagte nærmest som asparges. Så de kunne sagtens spises rå (faktisk bedre end toppen af buketten efter min smag).
Nå, men hvad kan du så bruge broccolistokken til? Her er et par forslag:
- I salat. Riv den eller skær den i små tern eller strimler. Så kan du enten bruge den i salaten her eller i en anden salat i morgen.
- I en suppe – hakket som fyld, fx i minestrone, eller ved at blende den i en anden grønsagssuppe.
- Skåret i stave og vendt i en grønsagsret som denne
- Skåret i tern eller stave og blancheret som tilbehør til din aftensmad
- Skåret i større tern eller stænger og bagt sammen med fx rodfrugter
- Revet og brugt i brød og boller, fx i stedet for squash i bollerne her
Så alt i alt – der er ingen undskyldning for at smide broccolistokken ud, vel?