Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Vintermad kalder på naanbrød – altså, de der lækre indiske fladbrød, der går godt til alle de vintervarme krydderier. Fx i en god butter chicken eller dhal.  Og min erfaring er entydig: Naan er bedst tilberedt på panden! Også lidt federe, men skal det være, skal det være godt.

Hvordan laver jeg  klaret smør til naanbrød?

Opskriften er ganske ligetil, men der er lige én ting, man kan være fristet til at springe over: Klaret smør. For hvad skal nu det gøre godt for? Klaret smør er smør uden mælkepartikler, og du kan enten købe det eller lave det selv. Når du køber det, hedder det enten klaret smør eller ghee.

Men hvorfor? Jo, når du bager dine naanbrød (og altså især, når du steger ved høj temperatur), så har almindeligt smør en tendens til at branke. Og det er er mælkepartiklerne i smørret, der har tendens til at branke, så dem vil vi gerne af med først.

Heldigvis er det nemt og ganske hurtigt at lave klaret smør. Du skal bare smelte smørret blidt og langsomt. De hvide mælkepartikler bundfælder sammen med saltet, og så kan du nemt hælde det klare smør fra. Bundfaldet har jeg ikke fundet på en opskrift til, så faktisk vil jeg bare smide det ud. Undskyld. Du kan også gemme det til en dag, hvor du bager noget, der ikke skal steges :-)

Nok om det. Brug nu bare klaret smør til dine naanbrød.

Naanbrød - indiske fladbrød på panden

Brød og boller

Rækker til: Ca. 6

Forberedelse: 10 minutter + 2 timers hævetid

Tilberedning: 20 minutter

Du skal bruge:

 • 10 g gær
 • 1/2 dl lunkent vand
 • 1 dl yoghurt naturel
 • 1 tsk salt
 • 1 æg
 • 250 g hvedemel
 • 50 g klaret smør (ghee) (eller 65 g alm. smør, som du selv klarer)
 • 2 tsk nigellafrø
 • ekstra smeltet smør at pensle med

Sådan gør du:

 1. Hæld vandet i en god stor skål, og opløs gæren i vandet. Tilsæt yoghurt, salt, æg og det klarede smør, rør rundt og tilsæt så melet. Start med 250 g og tilsæt kun resten hvis dejen ikke bliver for stiv. Den skal være ret blød og nem at arbejde med. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, mindst 1 time. Gerne et lunt sted.

 2. Drys lidt mel ud på køkkenbordet, og ælt dejen igennem. Del den i 6 lige store stykker, og tryk dem ud til flade brød. Undervejs kan du drysse med lidt nigellafrø og presse dem ned i brødene. Mine naan bread var ca. 20 x 14 cm – lidt dråbeformede.

 3. Tænd nu for en god stor teflonpande ved godt og vel middelvarme – fx 7 ud af 9. Læg brødene på – så mange der kan være, sikkert ikke mere end to ad gangen – og steg dem 2-3 minutter på hver side, til de har taget så meget farve, du synes.

 4. Naan bread bliver ekstra lækre, hvis du pensler med lidt smeltet smør lige før servering.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Lidt grovere og måske sundere naanbrød

Du kan få lidt mere bid i dine naanbrød ved at skifte 100 g af hvedemelet ud med 100 g grahamsmel (eller andet fuldkornsmel). Du kan også undlade at pensle med smør.

Men altså, naanbrød bliver aldrig det sundeste, du kan spise. Et sundere alternativ til dine indiske gryder kan være brune ris.

Naan brød indiske fladbrød på panden

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.