Læs mere

"/> Dahl? Daal? - Indisk dhal med grønsager - Muttionline Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Dahl? Daal? Indisk dhal med grønsager

Hedder det dahl, daal eller dhal?

Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Så jeg skriver dhal med grønsager og håber, du forstår ;-)

Dhal med grønsager er en god vegetarret, fordi …

Det herlige ved dhal er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.

Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dhal. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dhal-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine.

Dahl? Daal? Indisk dhal med grønsager

Der er også mange fordele ved dhal:

  • Dhal er nem og hurtig at lave, i hvert fald i sin basisversion.
  • Man kan tilføje lige præcis de grønsager, man helst vil ha’ (eller dem, man har i køleskabet).
  • Den er billig!
  • Den er en både mættende og nærende vegetargryde fyldt med planteprotein fra linserne. Og min kødspiser kaster sig altså gladelig over den.
  • Man kan lave en stor grydefuld – og få en rest til dagen efter.
  • Man kan lave den på simple basisingredienser, der altid kan ligge i køkkenet: Løg, hvidløg, røde linser, tomatpassata (eller dåsetomater), kokosmælk, grønsagsbouillon og en god skovlfuld krydderier.
  • Og – man kan variere sin dhal med grønsager i det uendelige.

Opskrift på indisk dhal med grønsager

Aftensmad

Rækker til: 4

Tilberedning: 1 time

Til dhal'en skal du bruge:

  • 100 g løg eller rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • ca. 2 spsk olivenolie
  • 25 g frisk ingefær
  • 2 tsk std koriander
  • 2 tsk std spidskommen
  • 1 tsk std gurkemeje
  • 1 tsk std kanel
  • 1/2 tsk std kardemomme
  • 1/2 tsk karrypasta (eller mere - smag til. Jeg bruger Mae Ploy Massaman Curry Paste)
  • 3 dl tørrede røde linser
  • 7 dl vand
  • 2 tsk herbamare (eller 1 terning anden grønsagsbouillon)
  • 3 dl tomatspassata
  • 2,5 dl kokosmælk (ikke light)
  • Limesaft
  • Evt. salt

Til grønsagerne vil jeg foreslå:

  • 1 aubergine
  • 200 g søde kartofler
  • 100 g gulerødder
  • 1 rød peber
  • 2-3 håndfulde spinat

Sådan laver du din dhal:

  1. Pil og hak løgene. Pil hvidløget og hak det fint. Svits begge dele i olivenolie ved middel varme, til de bliver klare – ca. 5 minutter.

  2. Riv ingefæren fint, og vend den i løgene sammen med de øvrige krydderier. Lad det riste et minuts tid, mens du vender rundt.

  3. Tilsæt røde linser, vand og grønsagsbouillon, og lad det simre i ca. 20 minutter, til linserne er helt møre. Tilsæt lidt vand undervejs, hvis det koger tørt.

  4. Tænd ovnen på 180 grader. Skær auberginerne i tern på ca. 2*2 cm. Skræl de søde kartofler og gulerødderne, og skær dem i lidt mindre tern. Vend det hele i lidt olivenolie og salt, bred det ud på et stykke bagepapir, og giv det ca. 20-30 minutter i ovnen, til auberginerne har fået lidt farve. Hold øje :-)

  5. Skær peberfrugten i tern, skyl spinaten og dup eller slyng vandet af.

  6. Når linserne er møre: Tilsæt tomatpassata og kokosmælk. Og når grønsagerne i ovnen er klar: Vend dem i dhalen sammen med peberfrugter og spinat. Varm godt igennem og smag til med lime og evt. salt.

  7. Server din dhal med fx ris eller naan brød.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.