Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Dhal? Daal? Indisk dahl med grønsager

Hedder det dahl, daal eller dhal?

Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Men jeg kan se, de fleste søger på dahl, så i demokratiets navn jeg skriver dahl med grønsager og veksler lidt med de andre stavemåder. Og håber, du forstår ;-)

Dahl med grønsager er en god vegetarret, fordi …

Det herlige ved dahl er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.

Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dahl. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dahl-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine. Og her får du den korte version:

Dahl – basis-dahl på 30 minutter

Jeg elsker at lave min dahl med grønsager, men hvis det skal gå stærkt, kan du lave en virkelig velsmagende og simpel dahl på en halv time. Sådan foregår det:

  • Hak løg og hvidløg
  • Svits løgene i olie, til de er klare
  • Tilsæt krydderier, røde linser og bouillon
  • Lad det koge 20 minutter
  • Tilsæt tomat og kokosmælk
  • Smag til med lime – og server med naan (og dem kan du selvfølgelig også købe).

Du kan udvide festen med alverdens grønsager – enten nogen, der er tilberedte på forhånd som aubergine, blomkål og søde kartofler – eller nogle rå, der bare skal varmes direkte i retten, fx spinat og rød peber.

Dahl? Daal? Indisk dhal med grønsager

Der er også mange fordele ved dahl:

  • Dahl er nem og hurtig at lave, i hvert fald i sin basisversion.
  • Man kan tilføje lige præcis de grønsager, man helst vil ha’ (eller dem, man har i køleskabet).
  • Det er billig aftensmad!
  • Den er en både mættende og nærende vegetargryde fyldt med planteprotein fra linserne. Og min kødspiser kaster sig altså gladeligt over den.
  • Man kan lave en stor grydefuld – og få en rest til dagen efter eller fryse den ned til en anden dag.
  • Man kan lave den på simple basisingredienser, der altid kan ligge i køkkenet: Løg, hvidløg, røde linser, tomatpassata (eller dåsetomater), kokosmælk, grønsagsbouillon og en god skovlfuld krydderier.
  • Og – man kan variere sin dahl med grønsager i det uendelige.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Nem dahl med grønsager

Aftensmad

Rækker til: 4

Tilberedning: 1 time

Til dhal'en skal du bruge:

  • 100 g løg eller rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • ca. 2 spsk olivenolie
  • 25 g frisk ingefær
  • 2 tsk std koriander
  • 2 tsk std spidskommen
  • 1 tsk std gurkemeje
  • 1 tsk std kanel
  • 1/2 tsk std kardemomme
  • 1/2 tsk karrypasta (eller mere - smag til. Jeg bruger Mae Ploy Massaman Curry Paste)
  • 3 dl tørrede røde linser
  • 7 dl vand
  • 2 tsk herbamare (eller 1 terning anden grønsagsbouillon)
  • 3 dl tomatspassata
  • 2,5 dl kokosmælk (ikke light)
  • Limesaft
  • Evt. salt

Til grønsagerne vil jeg foreslå:

  • 1 aubergine
  • 200 g søde kartofler
  • 100 g gulerødder
  • 1 rød peber
  • 2-3 håndfulde spinat

Sådan laver du din dhal:

  1. Pil og hak løgene. Pil hvidløget og hak det fint. Svits begge dele i olivenolie ved middel varme, til de bliver klare – ca. 5 minutter.

  2. Riv ingefæren fint, og vend den i løgene sammen med de øvrige krydderier. Lad det riste et minuts tid, mens du vender rundt.

  3. Tilsæt røde linser, vand og grønsagsbouillon, og lad det simre i ca. 20 minutter, til linserne er helt møre. Tilsæt lidt vand undervejs, hvis det koger tørt.

  4. Tænd ovnen på 180 grader. Skær auberginerne i tern på ca. 2*2 cm. Skræl de søde kartofler og gulerødderne, og skær dem i lidt mindre tern. Vend det hele i lidt olivenolie og salt, bred det ud på et stykke bagepapir, og giv det ca. 20-30 minutter i ovnen, til auberginerne har fået lidt farve. Hold øje :-)

  5. Skær peberfrugten i tern, skyl spinaten og dup eller slyng vandet af.

  6. Når linserne er møre: Tilsæt tomatpassata og kokosmælk. Og når grønsagerne i ovnen er klar: Vend dem i dahlen sammen med peberfrugter og spinat. Varm godt igennem og smag til med lime og evt. salt.

  7. Server din dhal med fx ris eller naan brød.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Et par vigtige tips til vellykket dahl:

  • Tjek dine linser for småsten og urenheder. De fleste poser linser er ok, men når du først har prøvet at møde en sten i din dahl, husker du at tjekke linserne først. Det nemmeste er at hælde de afmålte linser ud i et tyndt lag på en hvid tallerken eller et stykke bagepapir – så kan du nemt se, om der er noget, der skal sorteres fra. Skyl dem så grundigt i en sigte, og de er klar til brug.
  • Vent med at tilsætte tomat, til linserne er helt møre. Ellers risikerer du, at det tager meget længere tid, eller at linserne slet ikke vil blive ordentlig møre.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.