
Hedder det dahl, daal eller dhal?
Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Men jeg kan se, de fleste søger på dahl, så i demokratiets navn jeg skriver dahl med grønsager og veksler lidt med de andre stavemåder. Og håber, du forstår ;-)
Dahl med grønsager er en god vegetarret, fordi …
Det herlige ved dahl er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.
Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dahl. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dahl-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine. Og her får du den korte version:
Daal – basis-dahl på 30 minutter
Jeg elsker at lave min dahl med grønsager, men hvis det skal gå stærkt, kan du lave en virkelig velsmagende og simpel dahl på en halv time. Sådan foregår det:
- Hak løg og hvidløg
- Svits løgene i olie, til de er klare
- Tilsæt krydderier, røde linser og bouillon
- Lad det koge 20 minutter
- Tilsæt tomat og kokosmælk
- Smag til med lime – og server med naan (og dem kan du selvfølgelig også købe).
Du kan udvide festen med alverdens grønsager – enten nogen, der er tilberedte på forhånd som aubergine, blomkål og søde kartofler – eller nogle rå, der bare skal varmes direkte i retten, fx spinat og rød peber.

Der er også mange fordele ved daal:
- Dahl er nem og hurtig at lave, i hvert fald i sin basisversion.
- Man kan tilføje lige præcis de grønsager, man helst vil ha’ (eller dem, man har i køleskabet).
- Det er billig aftensmad!
- Den er en både mættende og nærende vegetargryde fyldt med planteprotein fra linserne. Og min kødspiser kaster sig altså gladeligt over den.
- Man kan lave en stor grydefuld – og få en rest til dagen efter eller fryse den ned til en anden dag.
- Man kan lave den på simple basisingredienser, der altid kan ligge i køkkenet: Løg, hvidløg, røde linser, tomatpassata (eller dåsetomater), kokosmælk, grønsagsbouillon og en god skovlfuld krydderier.
- Og – man kan variere sin dahl med grønsager i det uendelige.