Hedder det dahl, daal eller dhal?
Ja, hvordan staver man egentlig til denne herlige indiske linsegryde? Inderne skriver – ifølge Wikipedia – selv दाल, men det bliver jeg ikke meget klogere af. Men jeg kan se, de fleste søger på dahl, så i demokratiets navn jeg skriver dahl med grønsager og veksler lidt med de andre stavemåder. Og håber, du forstår ;-)
Dahl med grønsager er en god vegetarret, fordi …
Det herlige ved dahl er – ja, mange ting. Først og fremmest, at det smager forrygende godt. Faktisk så godt, at min ellers også kødspisende mand ligefrem efterspurgte dhal, da den første portion var væk. Så vupti, røg den indiske linsegryde direkte ind på favoritlisten.
Æren skylder jeg to af mine piger. Den ene er vegetar og havde åbenbart reklameret lidt for sin dahl. Den anden var nysgerrig og ville gerne have et dahl-kursus. Det foregik heldigvis i mit køkken, så jeg også fik luret de fleste tricks. Tak Anne, tak Katrine. Og her får du den korte version:
Daal – basis-dahl på 30 minutter
Jeg elsker at lave min dahl med grønsager, men hvis det skal gå stærkt, kan du lave en virkelig velsmagende og simpel dahl på en halv time. Sådan foregår det:
- Hak løg og hvidløg
- Svits løgene i olie, til de er klare
- Tilsæt krydderier, røde linser og bouillon
- Lad det koge 20 minutter
- Tilsæt tomat og kokosmælk
- Smag til med lime
Du kan udvide festen med alverdens grønsager – enten nogen, der er tilberedte på forhånd som aubergine, blomkål og søde kartofler – eller nogle rå, der bare skal varmes direkte i retten, fx spinat og rød peber.
Tilbehør til dahl?
Du behøver ikke tilbehør til dahl, men man kan jo godt få lyst alligevel. Prøv fx:
- Brød: Naan – købt eller hjemmebagt
- Fylde: Ris, bulgur eller havreris
- Syre: Yoghurt naturel eller creme fraiche – bare lidt på toppen. Og limebåde ved siden af
- Knas: Peanuts, helst usaltede (ristede) – eller ristede kikærter
- Spice og sødme: Mangochutney
- Varme: En chilisovs, fx sriracha
- Grønt: Frisk koriander
Tak for opskriften. Det er den bedste dahl jeg har smagt. Meget lækkert.
Kære Kirsten, kæmpe tak for den søde besked. Jeg elsker den også :-) Kh Bodil
Altid min go-to opskrift på Daal. Smager fantastisk, er let at gå til – og så er der masser til madpakker, rester og fryseren.
Hej Theresa, tak for den søde kommentar. Ja, en fantastisk basis-dahl, jeg også selv elsker at finde en rest af 😊
Kh Bodil
Det er bare en stor fornøjelse at hente inspiration i dit madunivers ! Tak for det !!
Tusind tak, Mikael! Det er så hyggeligt, at du er her 😊 kh Bodil