Auberginesalat med tomat og tahincreme er en nem og lækker klassiker, der passer til alverdens retter, buffeter og alle fire årstider. Her får du opskriften.
Grillet auberginesalat – hele året
Umiddelbart kan man godt tænke, at en grillet salat kun er en sommersalat. Men en grillpande, en grill i garagen eller ovnens grill kan sagtens gøre tricket, så du får de bløde, møre auberginer med smagfulde mørke striber. Auberginerne på billederne grillede jeg på en gasgrill i vores garage – noget af tiden med låg på grillen, så jeg var sikre på, de også blev møre.
Hvordan griller man auberginer?
Du får lige et par tips til, hvordan du sikrer dig møre og lækre aubergineskiver. Før i tiden anbefalede man at salte auberginerne for at trække bitterstoffer ud, men i dag er det de færreste auberginer, der så bitre. Imidlertid er min erfaring, at det er meget nemmere at få møre aubergine uden uanede mængder olie, hvis man salter dem først – så det anbefaler jeg stadig.
- Skær auberginerne i skiver, drys dem med lidt salt, og læg dem i stabler på skærebrættet. Lad dem hvile der, mens du gør tahincreme, tomater og krydderurter klar.
- Skyl saltet af auberginerne, pres vandet af dem, og dup dem evt. med køkkenrulle eller et rent viskestykke.
- Pensl skiverne på begge sider med en krydret olie, og grill dem på en godt varm grill eller grillpande, til de er møre og har tydeligt grillmønster.
Auberginesalat – genialt tilbehør til det meste
Jeg fik selv auberginesalaten første gang på et kursus tilbage i 1990’erne, hvor der heldgivis var en kreativ kok, der ikke var bange for grønsager. Siden har den været tilbagevendende på menuen herhjemme, fx sammen med:
- Frikadeller – dem med kylling eller nogle af vegetarfrikadellerne
- Grillmad
- Falafel vafler
- En vegetarisk moussaka
Du kan variere salaten ved fx at tilsætte kogte kerner, bulgur eller quinoa – så mætter den mere. Eller du kan arrangere salaten på en bund af salatblade og tynde skiver rødløg for at gøre den lidt lettere som tilbehør.