Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrød

Vegetarisk moussaká er en super smagfuld variant af den klassiske græske ovnret, moussaká. I stedet for kødsovs med hakket kød får du en god, intens tomatsauce og svampe. Og så er der selvfølgelig masser af aubergine, der vel nærmest er signaturen for en original moussaká.

Skal din moussaká smage af Grækenland?

Jeg ved godt, de fleste elsker bechamelsauce, men sorry – det bliver ikke hos mig. Punkt et gider jeg ikke lave den, punkt to er jeg bare ikke rigtig fan. Så jeg har nappet en meget simplere og virkelig velsmagende ostesauce på toppen i stedet. Og ret græsk – hovedingrediensen er i hvert fald græsk yoghurt. Inspireret af en græsk opskrift bruger jeg parmesan i ostesaucen (som erstatning for den græske kefalotyri, som også er en hård ost. Godt nok med en anden smag, synes jeg. Men pyt, parmesan er til at få fat i, og du kan også bruge andre typer hård ost i en snæver vending).

Prøv græsk madbrød til vegetarisk moussaká!

Alt madbrød er godt til vegetarisk moussaká, men jeg valgte at lege lidt og lave en græsk version af fuldkorns fladbrød. Det græske består i, at jeg har æltet lidt fetaost ind i dejen . Og hakkede sorte oliven. Jeg laver dem tykkere og vender dem i olivenolie, før jeg steger dem. Nøj, det er godt!

Brug dine yndlingsoliven – mine er de her tyrkiske og soltørrede fra Kuru Sele.

Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrød

Læg dejen om morgenen (det tager 3 minutter), og stil den køligt, til du vil stege madbrødene før spisetid. Det kan du nemt klare, mens moussakáen er i ovnen.

Du kan selvfølgelig også give dejen lidt ekstra gær og bare hæve den på køkkenbordet et par timer.

Forresten, jeg bruger stenformalet mel med ca. 20 % fuldkorn. Jeg kan godt lide, at de får noget fuldkorn, og du kan også bruge en mix af almindeligt hvedemel og fuldkorns- eller grahamsmel.

Græske fladbrød

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk moussaká med aubergine

Aftensmad

Rækker til: 6

Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 30 minutter

Til moussakaen skal du bruge:

  • 3 auberginer

  • 4-6 kartofler

  • 2 løg

  • 2 fed hvidløg

  • olivenolie

  • 500 g champignons

  • 4 dl tomatpassata (eller en dåse flåede tomater + 2 spsk tomatpure)

  • 1 gulerod

  • 1 squash

  • 1/2 tsk kanel

  • 1,5 tsk tørret oregano

  • 1 tsk tørret salvie (eller nogle stilke frisk, hakket)

  • 2 dl rødvin

  • 1,5 spsk soya

  • friskkværnet peber + evt. lidt salt

Ostesovs på toppen - du skal bruge:

  • 3 dl græsk yoghurt

  • 2 æg

  • 1 dl revet ost (ca. 50 g), fx parmesan

Til de græske madbrød skal du bruge:

  • 2 dl vand

  • 5 g gær

  • 250 g hvedemel (fx stenformalet)

  • 1/2 tsk salt

  • 50 g fetaost, smuldret

  • 10 sorte oliven, udstenede og hakkede

Sådan laver du moussakáen:

  1. Skær først auberginerne i 1 cm tykke skiver på langs. Drys dem med salt og lad dem trække mindst en halv time, gerne længere.

  2. Hak løget, pres hvidløget, hak de rensede champignons i tern, og riv guleroden groft. Snit squashen og kartofler i helt tynde skiver, bedst. på mandolinjern.

  3. Varm et par spsk olivenolie op i en gryde, og steg løg og hvidløg ved middelvarme, til løgene er klare. Tilsæt champignons, skru lidt op, og vend rundt, til de har afgivet en del væde. Skru lidt ned igen, og tilsæt den revne gulerod. Vend rundt, til den er mør. Tilsæt så rødvin og tomatpassata, varm igennem, og smag til med krydderierne.

  4. Pres væden af auberginerne, og steg dem møre – enten i lidt olivenolie på en pande eller penslet med olie og grillet (kan sagtens være i ovnen). De skal blive møre og tage farve, men ikke blive sorte ;-)

  5. Pisk yoghurt, æg og revet ost sammen med en gaffel.

  6. Saml moussakáen ved at lægge ingredienserne i lag: Først et tyndt lag tomatsauce, derpå et lag kartofler, et tyndt lag tomatsauce, squash og auberginer, tomatsauce igen, auberginer igen og øverst ostesaucen. Hvis dit fad er forholdsvis dybt, kan du lægge fyldet i flere lag. Sørg for at slutte af med auberginer og ostesauce på toppen.

  7. Bag moussakaen i ca. 45-50 minutter ved 175 grader varmluft. Tjek med en gaffel, at alle lag er møre. Servér!

Sådan laver du de græske madbrød

  1. Ælt dejen sammen uden fetaost og oliven, og lad den hvile køligt 8-12 timer.

    Tip: Du kan bruge 20 g gær og bare hæve dejen på køkkenbordet et par timer.

  2. Smuldr fetaosten, og hak oliven. Ælt ost og oliven ind i dejen.

  3. Del dejen i 4 klumper, og vend dem i olivenolien. Tryk dem ud på bordet uden at bruge mel (derfor olien). Lad dem hvile et kvarters tid.

  4. Steg dem på en pande ved middelvarme 5-8 minutter på hver side, til de er gyldne og lækre.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

PS. Vidste du det om moussaká?

Min far var helt tosset med Grækenland, så efter han gik på pension, ville han læse græsk. Som 75-årig tog han sig en bachelor i græsk, og derfor fik vi andre også rettet vores pinlige turistgræsk ind imellem. Fx hedder det ikke mous’saka med tryk på anden stavelse, men moussaká med tryk på den sidste.

Jeg tror, der findes lige så mange opskrifter på græsk moussaká, som der findes opskrifter på dansk millionbøf, så der er nok ikke så meget, der reelt er rigtigt og forkert. Og første gang, jeg mødte en vegetarisk moussaká i Grækenland, var i Anidri på Kreta for ganske nylig, så det er nok ikke den mest almindelige variant. Men hva’ pokker …

Tip! En (anden) ægte græsk vegetarret

Hvis du vil prøve andre græske vegetarretter end vegetarisk moussaká, så tjek den græske boureki – en squashpie med kartofler og ost. Dét er en ægte original græsk vegetarret, altid uden kød. Den aflurede min mor under en af mine forældres mange ture til Kreta – og jeg har strikket en opskrift sammen efter min egen fortolkning.

Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrød

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.