Vegetarisk moussaká er en super smagfuld variant af den klassiske græske ovnret, moussaká. I stedet for kødsovs med hakket kød får du en god, intens tomatsauce og svampe. Og så er der selvfølgelig masser af aubergine, der vel nærmest er signaturen for en original moussaká.
Skal din moussaká smage af Grækenland?
Jeg ved godt, de fleste elsker bechamelsauce, men sorry – det bliver ikke hos mig. Punkt et gider jeg ikke lave den, punkt to er jeg bare ikke rigtig fan. Så jeg har nappet en meget simplere og virkelig velsmagende ostesauce på toppen i stedet. Og ret græsk – hovedingrediensen er i hvert fald græsk yoghurt. Inspireret af en græsk opskrift bruger jeg parmesan i ostesaucen (som erstatning for den græske kefalotyri, som også er en hård ost. Godt nok med en anden smag, synes jeg. Men pyt, parmesan er til at få fat i, og du kan også bruge andre typer hård ost i en snæver vending).
Prøv græsk madbrød til vegetarisk moussaká!
Alt madbrød er godt til vegetarisk moussaká, men jeg valgte at lege lidt og lave en græsk version af fuldkorns fladbrød. Det græske består i, at jeg har æltet lidt fetaost ind i dejen . Og hakkede sorte oliven. Jeg laver dem tykkere og vender dem i olivenolie, før jeg steger dem. Nøj, det er godt!
Brug dine yndlingsoliven – mine er de her tyrkiske og soltørrede fra Kuru Sele.
Læg dejen om morgenen (det tager 3 minutter), og stil den køligt, til du vil stege madbrødene før spisetid. Det kan du nemt klare, mens moussakáen er i ovnen.
Du kan selvfølgelig også give dejen lidt ekstra gær og bare hæve den på køkkenbordet et par timer.
Forresten, jeg bruger stenformalet mel med ca. 20 % fuldkorn. Jeg kan godt lide, at de får noget fuldkorn, og du kan også bruge en mix af almindeligt hvedemel og fuldkorns- eller grahamsmel.