Scan for at gå til opskrift
Vegetarisk moussaká med aubergine
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 50 minutter min
Samlet 1 time t 20 minutter min
Til moussakaen skal du bruge:
- 2 auberginer
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 400 g champignons (gerne mørke)
- 1 gulerod
- 1 squash
- 3 kartofler
- olivenolie
- 1,5 dl rødvin
- 4 dl tomatpassata (eller en dåse flåede tomater + 2 spsk tomatpure)
- ½ tsk kanel
- 1,5 tsk tørret oregano
- 1 tsk tørret salvie (eller nogle stilke frisk, hakket)
- 1,5 spsk soya
- salt og friskkværnet peber
Ostesovs på toppen - du skal bruge:
- 2 dl græsk yoghurt
- 2 æg
- 50 g ost (fx parmesan eller cheddar)
Til de græske madbrød skal du bruge:
- 2 dl vand (håndvarmt)
- 20 g gær
- 250 g hvedemel (fx stenformalet)
- ½ tsk salt
- 50 g fetaost (smuldret)
- 10 sorte oliven (udstenede og hakkede)
- olivenolie
Sådan laver du moussakáen:
Skær først auberginerne i 1 cm tykke skiver på langs. Steg dem møre – enten i lidt olivenolie på en pande eller penslet med olie og grillet (kan sagtens være i ovnen). De skal blive møre og tage farve, men ikke blive sorte.
Hak løget, pres hvidløget, hak de rensede champignons i tern eller skiver, og riv guleroden groft. Snit squashen og kartofler i helt tynde skiver, bedst. på mandolinjern.
Varm lidt olivenolie op i en gryde, og steg løg og hvidløg ved middelvarme, til løgene er klare. Tilsæt champignons, skru lidt op, og vend rundt, til de har afgivet en del væde. Skru lidt ned igen, og tilsæt den revne gulerod. Vend rundt, til den er mør. Tilsæt så rødvin og tomatpassata, varm igennem, og smag til med krydderierne.
Ostesaucen:
Riv osten groft. Pisk yoghurt, æg og ost sammen med en gaffel.
Saml moussakáen ved at lægge ingredienserne i lag: Først et tyndt lag tomatsauce, derpå et lag kartofler, et tyndt lag tomatsauce, squash og auberginer, tomatsauce igen, auberginer igen og øverst ostesaucen. Hvis dit fad er forholdsvis dybt, kan du lægge fyldet i flere lag. Sørg for at slutte af med auberginer og ostesauce på toppen.
Bag moussakaen i ca. 45-50 minutter ved 175 grader varmluft. Tjek med en gaffel, at alle lag er møre. Servér!
Sådan laver du de græske madbrød
Ælt dejen sammen uden fetaost og oliven, og lad den hæve på køkkenbordet en time.
Smuldr fetaosten, og hak oliven. Ælt ost og oliven ind i dejen.
Del dejen i 4 klumper, og vend dem i olivenolien. Tryk dem ud på bordet uden at bruge mel (derfor olien). Lad dem hvile et kvarters tid.
Steg dem på en pande ved middelvarme 5-8 minutter på hver side, til de er gyldne og lækre.