Følg med her:
Aspargessalat med rabarber og spicy peanutdressing
Vil du lave din egen lækre aspargessalat til frokost? Eller savner du en smuk, grøn og forårsagtig forret med asparges – og smæk på smagen?
Når det er sæson for asparges, er der ingen ende på, hvor mange slags aspargessalat, der kan komme ud af det. (For eksempel kan du også nappe den helt enkle salat med asparges og parmesan.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til de råsyltede rabarber (til flere gange):
- 150 g rabarber (helst vin- eller jordbærrabarber)
- 10 g frisk ingefær
- 75 g sukker
- ¾ dl vand
Til salaten skal du bruge:
- 250 g grønne asparges
- 2 små hjertesalat
- 2 forårsløg
- 1,5 dl pillede edamamebønner (optøede fra frost)
- 1 håndfuld frisk koriander
- ½ dl peanuts (usaltede)
Til dressingen skal du bruge:
- 1 dl peanutbutter
- ½ spsk soya eller tamari
- 1 spsk frisk limesaft
- 1 fed hvidløg
- 10 g frisk revet ingefær
- finthakket rød chili (efter smag)
- koldt vand
Sådan gør du:
Start med at tilberede rabarberne
- Skyl og trim rabarberne. Skær dem i tynde skiver (1/2 cm ca.), og pres dem godt sammen i et opbevaringsglas.
- Trim ingefæren, og skær den i papirtynde skiver eller små tern.
- Kog vand, sukker og ingefær op i en kasserolle, og lad det simre, til sukkeret er opløst. Hæld blandingen over rabarberne. Sæt låg på.
- Sæt rabarberne i køleskabet. Vend evt. rundt på glasset en gang imellem. Rabarberne kan spises efter en time (og gemmes i uger).
Så til resten af salaten:
- Rist peanuts på panden, til de dufter.
- Knæk bunden af dine asparges, og skyl dem. Snit dem på skrå i helt tynde skiver som rabarberne.
- Pres limesaft og hvidløg. Trim og riv ingefær fint. Udkern chili, og hak den fint (hvis du bruger). Rør dressingen sammen en i skål. Tilsæt vand, til du får den konsistens, du foretrækker. Smag til.
- Skyl, tør og snit salaten. Skyl koriander, og pil blade af stænglerne. Snit forårsløg i tynde skrå skiver.
- Vend salat, asparges, forårsløg og edamamebønner sammen. Fordel rabarberne over, pynt med koriander, og top op med ristede peanuts. Server dressingen ved siden af. Haps!
Asparges møder Asien
Her får du en frisk og spicy version, der har været en tur forbi det asiatiske køkken. Så den får på alle tangenter med både edamamebønner, rabarber med ingefær og den cremede, spicy peanutdressing. Alt i alt en smuk frokost i det grønne 🙂
Eller forret, hvis det var det, du var på jagt efter …
Aspargessalat med smæk på smagen
Som altid slår jeg et ekstra slag for smag i maden, og det gælder også din salat.
Så dressingen er et kapitel for sig. Friske grønne asparges møder essensen af det asiatiske køkken – med hele det store hallelujakor af soya, ingefær, hvidløg og chili. Bum. Intet mindre.
Nåjo, det skulle da lige være de råsyltede rabarber med ingefær (bare rolig, det er supernemt). De giver lige det frække, syrlige pift. Du kan også bruge bagte rabarber for en lidt blidere konsistens.
Og selvfølgelig – top op med ristede peanuts. Jeg foretrækker at riste dem i ovnen, en stor portion ad gangen. Men du kan også riste på panden. Knas!
Den aspargessalat er nærmest som at få serveret dessert i utide (hvis man da kan det). Og jo, man må gerne ta’ en portion mere 😉 Hvis fadet altså ikke er tomt endnu …
Andre retter med asparges?
Dem er der mange af – her får du en alternativ salat med parmesan og en rigtig nem lille ret med tacoskåle.
Tip: Råsyltede rabarber er godt til mange ting!
Du kan gemme en rest råsyltede rabarber i køleskabet i en uges tid – bare sørg for at opbevare dem i et skoldet glas. Og så har du en lækker lille delikatesse til for eksempel:
- Kyllingretter
- Morgenmad – yoghurt, skyr eller grød
- Andre salater
- Eller is …
Gem lagen fra rabarberne, og brug den i en salatdressing en anden dag.
Her kan du tage udgangspunkt i min olie-eddikedressing og erstatte (noget af) eddiken med rabarber-eddike. Den søde lage uden eddike kan du bruge som ekstra smag i en klassisk olie-eddikedressing.