Følg med her:
Naanbrød på panden – indiske fladbrød
Vintermad kalder på naanbrød – altså, de der lækre indiske fladbrød, der går godt til alle de vintervarme krydderier. Fx i en god vegetarisk butter chicken eller dhal. Og min erfaring er entydig: Naan er bedst tilberedt på panden! Også lidt federe, men skal det være, skal det være godt.
Det lækre brød til indisk mad – og et godt suppebrød
Nu tager jeg for givet, at du vil lave naanbrød som tilbehør, og det måske også dit påskud. Men faktisk kan jeg godt finde på at hapse et nybagt naanbrød uden noget som helst andet end sig selv. Men altså, det indiske fladbrød er som skabt til for eksempel:
- Dhal – med grønsager eller i den hurtigere version
- Suppe! Fx en spicy thaisuppe eller den med kylling og kokosmælk
- Blomkålscurry
- En vegetarisk butter chicken.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 12 g gær
- 4 spsk lunkent vand
- 125 g yoghurt naturel
- 8 g tsk salt
- 1 æg
- 300 g hvedemel (måske lidt mere)
- 65 g smør (smeltet)
- 3 spsk nigellafrø
- ekstra smeltet (hvidløgssmør at pensle med)
Sådan gør du:
- Hæld vandet i en god stor skål, og opløs gæren i vandet. Tilsæt yoghurt, salt, æg og det smeltede smør, rør rundt og tilsæt så melet – start med 300 g og juster. Dejen skal være ret blød og nem at arbejde med. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, mindst 1 time. Gerne et lunt sted.
- Ælt dejen kort igennem. Del den i 8 lige store stykker. Dejen klistrer lidt, men er også ret fed, så med lidt held kan du undvære ekstra mel på bordet.
- Tænd nu for en god stor teflonpande ved godt og vel middelvarme – fx 7 ud af 9. Tril hvert stykke dej til en kugle, drys lidt nigellafrø på bordet, tryk dejen lidt ud med fingrene, og rul efter med en kagerulle. Mine naanbrød var ca. 20 x 14 cm – lidt dråbeformede.
- Læg straks hvert brød på panden, og steg dem 2-3 minutter på hver side, til de har taget så meget farve, du synes.
- Naanbrød bliver ekstra lækre, hvis du pensler med lidt smeltet smør eller hvidløgssmør lige før servering.
Skal der klaret smør til naanbrød?
Opskriften er ganske ligetil, og hidtil har jeg også anbefalet at bruge klaret smør. Klaret smør er smør uden mælkepartikler, og pointen er, at når du bager – eller steger, altså – dine naanbrød på pande, så får de en hård varme. Det kan få mælkepartiklerne til at branke. I min visdom anbefalede jeg derfor at klare smørret.
Men hallo.
Der er yoghurt i naanbrød, og sjovt nok skulle der en kemiingeniør (min søster) til at minde mig om, der nok også er mælkepartikler i yoghurt. Og så er vi jo ligesom lige vidt med det der klarede smør. Jeg kommer i hvert fald ikke til at bage mine naanbrød uden yoghurt – så er det ikke naanbrød længere.
Det bliver min datter glad for at læse, for hun gider i hvert fald ikke klare smørret. Eva, det behøver du heller ikke. Bare vær lidt varsom med varmen på panden. (Og Eva er for øvrigt også kemiingeniør – lige som min far var. Det hænger ved i familien).
Tak til min søster, der er hermed har løst os fra det klarede smør 😉
Tip! Lidt grovere og måske sundere naan
Du kan få lidt mere bid i dine naanbrød ved at skifte 100 g af hvedemelet ud med 100 g grahamsmel (eller andet fuldkornsmel). Du kan også undlade at pensle med smør. Men altså, naanbrød bliver aldrig det sundeste, du kan spise. Et sundere alternativ til dine indiske gryder kan være brune ris eller quinoa.
Hej Bodil.
Jeg sagner tykkelsen på naanbrødet som skal rulles ud.
Venlig hilsen
Troels Bork
Hej Troels, uh, det synes jeg er svært at måle. Men hvis du deler dejen i 6 og ruller dem ud til en diameter på 16-17 cm, så vil jeg mene, det passer meget godt. Som jeg skriver i opskriften, er mine dråbeformede og ca. 14 * 20 cm – det kan du også gå efter 🙂 Håber det hjælper lidt! Kh Bodil