Følg med her:
Sort bønnemos – hummus på mexicansk
Hummus bliver jeg aldrig træt af. Derfor er jeg altid på jagt efter nye variationer, og sådan en bønnemos af sorte bønner er jo nærmest en mexicansk hummus.
Bønnemos af sorte bønner – eller kidney beans
Jeg har lavet min mexicanske hummus med sorte bønner. Du kan også bruge kidney beans med ca. samme resultat. Jeg brugte sorte bønner fra dåse, men du kan selvfølgelig også købe tørrede bønner, sætte i blød og koge. Se tip under opskriften. Det er endnu billigere end dem på dåse …
Sorte bønner giver dig måske ikke verdens smukkeste hummus. Men yum! Den smager godt!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 dåse sorte bønner
- 3 soltørrede tomater (fra olielage)
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1,5 spsk tahin
- 1,5 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 tsk std spidskommen
- ¼ tsk salt
- 2 spsk limesaft (evt. mere)
Til pynt og servering, fx
- Hakket frisk koriander (tomat (uden kerner), rødløg, smuldret feta og lidt hele kogte sorte bønner)
- Tortilla chips
- Lime
Sådan gør du:
- Dræn de sorte bønner, og skyl dem.
- Find en blender eller foodprocessor frem. Hvis du bruger en stavblender, så blend i en skål, ikke et blenderglas. Blend det hele – undtagen pynten – til din bønnemos er jævn. Hvis den er for tør, tilsæt koldt vand. Konsistensen skal være blød og jævn som en hummus.
- Smag til med salt og limesaft.
- Server med tortilla chips – eller hvad du har lyst til. Spis!
Mexicansk bønnemos – serveringsforslag
Den mexicanske hummus er et genialt indslag sammen med alle dine andre mexicanske favoritter. Prøv den for eksempel med:
Eller gør det helt simpelt:
- Som snack med tortilla chips
- Eller lav en god rugbrødsmad med mexicansk hummus, avocado og syltede rødløg.
Sort bønnemos går til det hele, den mætter godt, og – glemte jeg at sige det? Den smager bare meget bedre, end den ser ud!
Tip! Holdbarhed for mexicansk bønnemos
I køleskabet holder bønnemosen omkring 4-5 dage, men du kan opbevare mexicansk hummus i fryseren. Så overvej, om du vil lave dobbelt portion. Den skal nok have lidt frisk lime, når du tager den frem igen.
Et tip mere: Kog bønnerne selv
Det er langt billigst at koge sine bønner selv, men det gider man jo ikke hver gang. Derfor: Kog en hel pose ad gangen og frys ned i portioner med 240 g. Det svarer lige præcis til en dåse. Bum. Nemt næste gang. Sådan gør du:
- Sæt bønnerne i blød i rigeligt vand i 1/2 døgns tid.
- Hæld vandet fra bønnerne, og kog dem i frisk vand med salt eller grønsagsbouillon. Lad dem koge 1-1,5 time – test, at de er blevet møre, før du slukker og hælder vandet fra.
Andre gode mexicanske opskrifter?
Hvis jeg er lidt idéforladt til aften, kan mexicansk mad altid være et sted at starte. Og det behøver ikke at være spor besværligt. Tjek fx: