Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
En virkelig lækker vegetarisk gyros af svampe og aubergine. Grønsagerne er marineret i en hjemmelavet gyrosmarinade, og de er serveret med pandestegte fladbrød og tzatziki.
I Grækenland er gyros kød, der bliver stegt på et lodret spyd – mange tynde lag, marineret og skåret ned i tynde strimler efterhånden. Det svarer til det, tyrkerne kalder döner, og på den måde er det selvfølgelig ikke helt korrekt at kalde nogle grønsager stegt på panden for gyros. Sorry.
Mest af alt er det krydderierne, der får tankerne hen på gyros – plus det, at både svampe, aubergine og løg er skåret i tynde stave, så de også ligner det tyndt strimlede kød.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Kunsten er at lave en gyros, der får tænderne til at løbe i vand – og sender hjernen en tur til en græsk strand. Der, hvor du sidder med solskin fra oven i platantræernes skygge og kigger på det glitrende krystalblå hav gennem solbrillerne. Nu sker det. Nu kommer tjeneren med den iskolde Mythos, tomatsalaten, de græske oliven, en tzatziki – og snasket gyros, der lige giver det salt, du mangler efter at have svedt og badet hele dagen.
Det er gyrosmarinaden, der gør det. Sødt og salt, masser af smag uden at være hot. Så du skal have fat i en god krydderihylde. Du skal skære dit gyros-fyld ret fint (tænk pommesfrites-tykkelse), og lad det marinere – mindst et kvarter, men såmænd også gerne til i morgen.
Så en tur på panden, hvor det ligger og sveder, til det begynder at karamellisere lidt (derfor lidt sukker i). Det er seriøst god snask. Du skal stege det af nogle omgange, så du kan styre det. Bare husk, at du skal have tålmodighed, når du bruger aubergine. Den skal blive lysebrun og mør. Den skal ikke blive kogt og bleg.
Her serverede jeg min vegetariske gyros i græske fladbrød sammen med
Hvis du gerne vil have noget mere protein i din gyros, kan du bruge samme marinade til kikærter. Dem kan du enten stege på panden ved høj varme – eller tilberede i ovnen som beskrevet her.
Du kan også bruge en klassisk hummus som bund under gyros-grønsagerne for ekstra protein.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hejsa
Har forsøgt 2 gange nu at modtage dine tips og opskrifter men jeg får ikke en mail tilbage for at bekræfte ?
Vil du se om du har modtaget noget.
Ps. Skal lave din ret med vegetarisk gyros med fladbrød, tzatziki og hummus til mine 25 kollegaer idag mums.
Hilsner Christina
Hej Christina, tak for at skrive! Jeg prøver lige at se, om jeg kan tilføje dig manuelt 😃
Og så håber jeg, gyros’en falder i smag. Ha’ en dejlig sommer!
Kh Bodil