Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Rødbedebøffer er de lækreste vegetarfrikadeller. Saftige indeni, sprøde udenpå, superflotte og krydret, så de næsten minder om falafel. Uhm!

Rødbedebøffer med feta er bare en af efterårets største fornøjelser i mit køkken. Her får rødbederne salt modspil med feta, de får fylde fra quinoa, de får en herlig krydret smag. Og farven, den kan man heldigvis ikke ta’ fra dem.
Når jeg skriver efterår, så kan jeg også med det samme gå til bekendelse og sige, at jeg faktisk laver dem hele året. Jeg bliver bare så glad af at finde en rest i fryseren til en hurtig aftensmad. Eller et par overskydende deller i køleskabet til madpakken.
Egentlig er jeg slet ikke rødbedetypen. Jeg har aldrig brudt mig om syltede rødbeder, og jeg er kun lige ved at lære det med rødbeder i salater, tærter osv. Men så kom rødbedebøfferne min vej – og nu skal det nok komme!
Sagen er, at rødbeder godt kan blive lidt – hm, jordagtige, hvis du spørger mig. Så de skal have noget syre, noget salt eller noget skarpt. Derfor er det selvfølgelig oplagt med de syltede rødbeder.
Det er nu slet ikke der, vi skal hen her. I stedet har rødbederne fået selskab af en god salt feta i farsen. Og en frisk myntedip med yoghurt og hvidløg ved siden af.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Så snart rødbederne er på hylderne i eftersommeren, er det sæson. Og den varer heldigvis længe, helt hen omkring april.
Når du har købt rødbederne, skal de bare opbevares i en plasticpose i køleskabet.

Det er egentlig ikke fordi, jeg savner en bøf, og det er lidt fjollet, at vegetarmad skal opkaldes efter kød. Why?
Nå, måske bare fordi vi er vanedyr og bedst kan forstå mad i de der faste kategorier. Rødbedebøffer, rødbedefrikadeller – eller måske bedre på engelsk: Fritters. Det siger jo bare, de er stegt.
Burger er en af de kategorier, jeg – to be honest – aldrig har elsket. Mayo er heller ikke på min hitliste, men det skal jeg nok ikke sige for højt. Og pyt, her betyder det bare, at jeg ikke spiser min rødbedebøf i en burgerbolle med mayo. Men hallo, du skal endelig ikke holde dig tilbage!
Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad jeg så vil foreslå som tilbehør til rødbedebøfferne?
Rødbedebøffer kan – lige som andre vegetarfrikadeller eller deller i det hele taget – serveres med lidt af hvert. Her får du et par forslag:




(Eller som sagt: Gå totalt burgerclassic med rødbedebøf i bolle med mayo, tomat, salat, syltede rødløg, smeltet cheddar og hvad ved jeg … Det skal du ikke høre for.)
Kan jeg bruge noget andet end quinoa?
Ja da! Quinoa giver en god tekstur og lidt ekstra protein, men du kan sagtens forsøge fx bulgur, ris eller perlespelt i stedet. Det fungerer, men farsen hænger måske knap så godt sammen.
Skal rødbederne skrælles først?
Det plejer jeg kun at gøre, hvis skrællen er lidt sej eller jordet. Men har du nogle helt friske og fine rødbeder, kan du sagtens nøjes med at skrubbe dem. Det giver også mindre farve på hænderne (tip: Brug handsker, hvis du er træt af farven). Det vigtigste er, at rødbederne er rene og fri for jord.
Kan rødbedebøfferne fryses?
Oh yes! Jeg fryser dem ned i små portioner, så de er nemme at hive op til en hurtig aftensmad eller en luksusmadpakke. De skal bare lunes i ovn eller på pande igen. Eller brug brødristeren!
Hvordan undgår jeg, at de falder fra hinanden?
Det er et klassisk bøfproblem – især med vegetariske bøffer. Sørg for, din fars er nogenlunde fast (du kan evt. tilsætte lidt ekstra mel, hvis den er for våd). Og steg dem roligt ved middel varme – ikke noget med høj varme og vend for tidligt. De skal lige have tid til at sætte sig.
Hvad kan jeg servere til?
Min favorit er ovnbagte kartofler og den friske myntedip, som står i opskriften. Og en salat, altid en salat. Men du kan også smide dem i en bowl med hummus og sprød kål, eller bruge dem som veggie-bøf i en burger. De er superalsidige.
Hvor længe kan de holde sig i køleskabet?
Jeg gemmer dem gerne 3-4 dage i en lufttæt beholder. Og nogle gange bliver de næsten bedre dagen efter – du ved, ligesom lasagne, hvor smagen og konsistensen lige får lov at sætte sig.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)