Paneret rødspætte er fast på menuen om sommeren – nok især fordi vi har en god rødspætteleverandør i nærheden af vores sommerhus. Og her får du den ret klassiske opskrift på, hvordan du panerer rødspætter og steger dem tilpas. Sprøde – og møre uden at blive tørre.
Stegt rødspætte, helt klassisk
Når jeg er i sommerhus, har jeg ikke altid husket de ingredienser, jeg skal bruge. Friske rødspætter kan vi dog altid få. Så jeg har forsøgt med lidt af hvert. Se flere forslag længere nede.
Her får du dog den helt klassiske panering med luksus-rasp: Panko-rasp. Nøj, hvor bliver det sprødt!
Kan du panere i andet end panko?
Opskriften her begyndte med nogle friske rødspætter fra Slettestrand og et fravær af både rasp og rugmel, som jeg ellers plejer at panere i. Så gjorde jeg forsøget med ruggryn som panering, og det var superlækkert. Rødspætterne blev supersprøde – og smukke! Så hvis du ikke har panko-rasp ved hånden, kan du altså bruge gryn, enten finvalsede havregryn eller ruggryn. Du kan også vælge at findele grynene, før du panerer (fx i en minihakker).
To andre muligheder er:
- Almindeligt rasp – samme fremgangsmåde
- Rugmel – så kan du springe resten af paneringen over. Bare vend i rugmel. Steg. Bum. Det er den mest fedtfattige version.
Hvis du ikke er dus med panering, så tjek billederne under opskriften.
Hvornår er rødspætten stegt nok?
Jeg har opdaget, at det faktisk er nemt at tjekke, om rødspætten er gennemstegt og mør. I den smalle side af fisken – der, hvor hovedet er fjernet – sidder et ret stort ben lige under hovedet. Man kan nemt stikke sig på det, når fisken ikke er stegt endnu. Når det kan løsnes, er fisken stegt færdig. Og det er nemt at tjekke, mens rødspætten ligger på panden.
Du kan selvfølgelig også tjekke, at rødspættekødet bliver hvidt helt ind til benet.
Tilbehør til stegt rødspætte
Det er sjældent, jeg laver traditionel dansk mad, og mit tilbehør til rødspætten får også en lillebitte twist. Men faktisk vil jeg anbefale ret klassisk tilbehør:
- Kartofler: Kogte kartofler – nye i sæsonen (kog dem med krydderurter som persille, løvstikke og salvie). Om vinteren måske ovnstegte kartofler. Og ellers selvfølgelig kartoffelsalat – med pesto eller med grønne sager.
- Lidt grønt: Her dampede asparges. Det kan også være en god salat, fx med spidskål. Eller pandestegte gulerodsstave drysset med frisk timian. Eller stegt/grillet spidskål. Majskolber. En tomatsalat med feta.
- Dip eller smør: Det kan være smør eller kryddersmør med friske krydderurter. Eller en lille krydderurtedip, som du kan se på min tallerken: Bland finthakket friske krydderurter (mynte, persille eller dild, fx) med græsk yoghurt, lidt citron, salt og peber. Og hvidløg, hvis du synes.
- Krydderurter: Persille og dild.
- Citron, selvfølgelig.