Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Paneret rødspætte er fast på menuen om sommeren – nok især fordi vi har en god rødspætteleverandør i nærheden af vores sommerhus. Og her får du den ret klassiske opskrift på, hvordan du panerer rødspætter og steger dem tilpas. Sprøde – og møre uden at blive tørre.

Stegt rødspætte, helt klassisk

Når jeg er i sommerhus, har jeg ikke altid husket de ingredienser, jeg skal bruge. Friske rødspætter kan vi dog altid få. Så jeg har forsøgt med lidt af hvert. Se flere forslag længere nede.

Her får du dog den helt klassiske panering med luksus-rasp: Panko-rasp. Nøj, hvor bliver det sprødt!

Kan du panere i andet end panko?

Opskriften her  begyndte med nogle friske rødspætter fra Slettestrand og et fravær af både rasp og rugmel, som jeg ellers plejer at panere i. Så gjorde jeg forsøget med ruggryn som panering, og det var superlækkert. Rødspætterne blev supersprøde – og smukke! Så hvis du ikke har panko-rasp ved hånden, kan du altså bruge gryn, enten finvalsede havregryn eller ruggryn. Du kan også vælge at findele grynene, før du panerer (fx i en minihakker).

To andre muligheder er:

  • Almindeligt rasp – samme fremgangsmåde
  • Rugmel – så kan du springe resten af paneringen over. Bare vend i rugmel. Steg. Bum. Det er den mest fedtfattige version.

Hvis du ikke er dus med panering, så tjek billederne under opskriften.Gem

Hvornår er rødspætten stegt nok?

Jeg har opdaget, at det faktisk er nemt at tjekke, om rødspætten er gennemstegt og mør. I den smalle side af fisken – der, hvor hovedet er fjernet – sidder et ret stort ben lige under hovedet. Man kan nemt stikke sig på det, når fisken ikke er stegt endnu. Når det kan løsnes, er fisken stegt færdig. Og det er nemt at tjekke, mens rødspætten ligger på panden.

Du kan selvfølgelig også tjekke, at rødspættekødet bliver hvidt helt ind til benet.

Tilbehør til stegt rødspætte

Det er sjældent, jeg laver traditionel dansk mad, og mit tilbehør til rødspætten får også en lillebitte twist. Men faktisk vil jeg anbefale ret klassisk tilbehør:

  • Kartofler: Kogte kartofler – nye i sæsonen (kog dem med krydderurter som persille, løvstikke og salvie). Om vinteren måske ovnstegte kartofler. Og ellers selvfølgelig kartoffelsalat – med pesto eller med grønne sager.
  • Lidt grønt: Her dampede asparges. Det kan også være en god salat, fx med spidskål. Eller pandestegte gulerodsstave drysset med frisk timian. Eller stegt/grillet spidskål. Majskolber. En tomatsalat med feta.
  • Dip eller smør: Det kan være smør eller kryddersmør med friske krydderurter. Eller en lille krydderurtedip, som du kan se på min tallerken: Bland finthakket friske krydderurter (mynte, persille eller dild, fx) med græsk yoghurt, lidt citron, salt og peber. Og hvidløg, hvis du synes.
  • Krydderurter: Persille og dild.
  • Citron, selvfølgelig.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Stegt rødspætte med panko

Aftensmad

Rækker til: 4

Tilberedning: 8-12 minutter

Du skal bruge:

  • 4 flåede rødspætter med ben

  • 1-2 dl panko rasp

  • 1 æg

  • Salt og peber

  • En blanding af smør og olivenolie til at stege i

Sådan gør du:

  1. Skyl rødspætterne grundigt – gå dem efter indvendigt – og dup dem tørre med køkkenrulle. Vend dem i mel. Slå et æg ud i en tallerken. Hæld pankorasp ud i en anden tallerken.

  2. Pisk ægget nogenlunde jævnt med en gaffel. Vend så hver rødspætte først i ægget, og drys med salt og peber på begge sider (det kan du gøre, inden du hiver fisken over i raspen). Lad ægget løbe lidt af, og vend så rødspætten i rasp. Læg til side. Næste …

  3. Steg rødspætterne 4-6 minutter på hver side. Først et minut med god varme, til de tager farve. Skru så ned og vend dem først, når du kan se, at fiskekødet begynder at blive hvidt.

  4. Server med citron, nye kartofler (om sommeren, forstås), (krydder)smør eller myntedip og lidt grønt. Se tips lige over opskriften.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Panering af rødspætter – sådan:

1. Start med at vende rødspætterne i mel. Børst overskydende mel af. Gør rasp klar i én tallerken, sammenpisket æg i en anden – og hav salt og peber ved hånden.

Stegt rødspætte - paneret rødspætte med panko-rasp

 

2. Vend så en rødspætte ad gangen i æg. Giv den salt og peber på begge sider.
Stegt rødspætte - paneret rødspætte med panko-rasp

 

3. Vend til sidst i panko-rasp. Så er rødspætten klar til panden. Næste …

Stegt rødspætte - paneret rødspætte med panko-rasp

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.