
Kold kartoffelsalat er noget, jeg først har lært at spise sent i livet. Sikkert fordi, jeg har set for mange af de der mayo-udgaver fra spand til, at det ligesom frister. Og mayo har bare aldrig været noget for mig.
Men hey, man kan jo heldigvis lave en grøn kartoffelsalat i stedet. Proppet med nye kartofler, forårets friske grønsager og krydderurter. Så voilá, så min version er en rigtig forårsklassiker med asparges, små tomater, avocado og ærter – og den klassiske olie-eddikedressing, selvfølgelig. Frisk og fransk i det.
Grøn kartoffelsalat som tilbehør – eller hovedret
Grøn kartoffelsalat er oplagt som tilbehør til fx røget fisk, grillmad, frokostbordet – eller hvad du og dit køleskab nu er i humør til :-)
Om sommeren synes jeg også, det er ret skønt at kunne bikse en aftensmad sammen på et kvarter – og her kommer kartoffelsalaten absolut ind handy. Du kan jo også sagtens variere over temaet med det, du har i køleskabet og i haven. Grønne bønner, dild, radiser – you name it.
Elsker du nye kartofler, så lige 3 tips:
- Køb nu rigeligt. Så er der både til en varm servering med din aftensmad – og kartoffelsalat senere.
- Kog dem ikke for meget (se kogetid nedenfor – husk dog, at der er forskel på størrelsen, så hvis dine kartofler er ret store, skal du lægge lidt tid til).
- Giv dem selskab af friske krydderurter i gryden, mens de bliver kogt. Så smager sommeren virkelig igennem!

Opskriften på olie-eddikedressingen finder du lige her.
Og har du en rest kolde kartofler fra i går? Så går det hele endnu nemmere. Gå direkte til instruktionens punkt 2.
Og en lille historie om mit forhold til grønne dips
Mange af mine madpræferencer er naturligt nok grundlagt i min barndom, og den var præget af en sund mor. Husholdningslærerinden. Der var altid rå salater til aftensmaden (gulerod og hvidkål fyldte en del, kan jeg oplyse). Til gengæld fik vi aldrig – som i aldrig, i min hukommelse – mayonnaise og den slags. Jo, måske en hjemmelavet til en større familiefrokost?
Jeg er opdraget med mere fransk/italienske smage, og derfor er olie-eddikedressingen et fast holdepunkt i min mad-tilværelse. Jeg bryder mig simpelthen ikke om mayo.
Faktisk fylder det åbenbart så meget i mit selvbillede, at det var noget af det første, min mand lærte om mig: Jeg foretrækker pesto for mayonnaise. Heldigvis blev han ikke skræmt væk. I dag tror han nærmest selv, han har opfundet olie-eddikedressingen – men det siger jeg ikke til nogen. Og vores kartoffelsalat er altid en grøn kartoffelsalat med olie-eddikedressing (eller pesto).