Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Har du lyst til en frisk, kold kartoffelsalat, der smager af sommer? Så snup en grøn variant – en kartoffelsalat marineret med olie-eddikedressing, krydderurter og grønt!

Marineret kartoffelsalat uden mayonnaise

Kold kartoffelsalat er noget, jeg først har lært at spise sent i livet. Sikkert fordi, jeg har set for mange af de der mayo-udgaver fra spand – du ved nok, hvad jeg mener. Problemet er også, at mayonnaise bare aldrig har været noget for mig.

Men hey, man kan jo heldigvis lave en grøn kartoffelsalat i stedet. Proppet med nye kartofler og forårets friske grønsager – marineret i en olieeddikedressing med krydderurter. Et par spiselige blomster på toppen. Her blev det en kold kartoffelsalat med asparges, små tomater, avocado og ærter – og den klassiske olie-eddikedressing, selvfølgelig. Frisk og fransk i det.

Grøn kartoffelsalat som tilbehør – eller hovedret

Grøn kartoffelsalat er oplagt som tilbehør til fx røget fisk, grillmad, frokostbordet  – eller hvad du og dit køleskab nu er i humør til :-)

Om sommeren synes jeg også, det er ret skønt at kunne bikse en aftensmad sammen på et kvarter – og her kommer kartoffelsalaten absolut ind handy. Du kan jo også sagtens variere over temaet med det, du har i køleskabet og i haven. Grønne bønner, dild, radiser – you name it.

Du kan også overveje, om du skal lave en grøn kartoffelsalat med pesto?

Elsker du nye kartofler, så lige 3 tips:

  • Køb nu rigeligt. Så er der både til en varm servering med din aftensmad – og kartoffelsalat senere.
  • Kog dem ikke for meget (se kogetid nedenfor – husk dog, at der er forskel på størrelsen, så hvis dine kartofler er ret store, skal du lægge lidt tid til).
  • Giv dem selskab af friske krydderurter i gryden, mens de bliver kogt. Så smager sommeren virkelig igennem!

Opskriften på olie-eddikedressingen finder du lige her.

Og har du en rest kolde kartofler fra i går? Så går det hele endnu nemmere. Gå direkte til instruktionens punkt 2.

Grøn kartoffelsalat som selvstændig ret

Du kan sagtens gi’ kartoffelsalaten en rest røget kylling eller laks, og så fungerer den fint som let aftensmad i sig selv. Du kan også sagtens bruge andre rester fra grillen eller en rest vegetardeller, hvis du har.

Og du kan jo altid snuppe en koldskål til dessert …

Andre gode forårssalater (og salater der smager af sommer)

Nye kartofler. Asparges. Rabarber. Det hele smager af forår, og her får du lige tre andre forslag, der altid hitter, når lyset vinder over mørket fra april og frem …

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grøn kartoffelsalat med olie-eddikedressing

Salater

Rækker til: 4

Forberedelse: 45 minutter

Tilberedning: ca. 12 minutter

Du skal bruge:

  • 1 kg nye, skrubbede kartofler

  • 1 bundt grønne asparges

  • 30 cherrytomater

  • 1/2 potte basilikum

  • 2 avocados

  • 2 dl friske pillede ærter

  • 1 rødløg eller 2 forårsløg

  • 1 dl af den gode olie-eddikedressing

  • Purløg og gerne purløgsblomster til pynt

  • evt. en rest røget kylling eller varmrøget laks, 2-300 g (kan udelades)

Sådan gør du:

  1. Kog de skrubbede kartofler i en gryde: Hæld 3 cm vand i bunden af gryden, drys med salt. Læg gerne en dusk dild eller persille ned til dem. Læg så tætsluttende låg på, og kog kartoflerne ca. 12 minutter (de koger også i dampen).

  2. Knæk bunden af dine asparges, skyl dem, og skær dem i mundrette stykker på skrå.

  3. Stik i kartoflerne for at mærke, hvornår de er præcis done. Sluk, hæld vandet over aspargesene, og lad dem trække et minut, hæld vandet fra. Hæld koldt vand over kartoflerne, og hæld det fra efter et minuts tid.

Mens kartoflerne koger - gå i gang med resten:

  1. Skyl de øvrige grønne sager.

  2. Halver cherrytomaterne, hak basilikum groft, skær avocadoerne i tern eller skiver, pil ærterne, og snit rødløg i tern. Til sidst, skær kartoflerne i mundrette bidder, halve eller kvarte.

  3. Bland salaten resten med ca. 1 dl olie-eddikedressing (prøv dig frem med lidt mindre først). Anret i et fad, evt. med kylling eller laks. Klip purløg over og server.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

En lille historie om mit forhold til grønne dips

Mange af mine madpræferencer er naturligt nok grundlagt i min barndom, og den var præget af en sund mor. Husholdningslærerinden. Der var altid rå salater til aftensmaden (gulerod og hvidkål fyldte en del, kan jeg oplyse). Til gengæld fik vi aldrig – som i aldrig, i min hukommelse – mayonnaise og den slags. Jo, måske blev der pisket en hjemmelavet mayo til en større familiefrokost?

Jeg er opdraget med mere syrlige smag, og derfor er olie-eddikedressingen et fast holdepunkt i min mad-tilværelse. Jeg bryder mig simpelthen ikke om mayo. For fedtet til mig.

Faktisk fylder det åbenbart så meget i mit selvbillede, at det var noget af det første, min mand lærte om mig: Jeg foretrækker pesto for mayonnaise. Heldigvis blev han ikke skræmt væk. I dag tror han nærmest selv, han har opfundet olie-eddikedressingen – men det siger jeg ikke til nogen.

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.