Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En skøn vegetarisk julesteg, indbagt lidt som en beef Wellington – og med overraskende fyld. Den er en juleaften værdig!

Vegetarisk julesteg – hvad er det særlige?

Der findes mange slags vegetarisk julesteg, og de fleste er noget med svampe og nødder. Det får du også her. Men du får også så meget andet!

1. En nemt og smagfuldt farsbrød med protein

Hvis nogen siger linsefars til mig, hopper jeg ikke straks op af stolen med et ‘nøj, det lyder spændende’. Men tro mig, denne her smager virkelig, virkelig godt. Godt med grønne sager:

  • Løg og hvidløg – en god basis
  • Svampe, der giver umami
  • Rødbeder, der bl.a. giver farve
  • Søde kartofler, der giver sødme
  • Knoldselleri, der giver fylde i smagen

Plus soya og tomatpure for mere umami, grønne krydderier og det lille julekrydderi: Enebær. Og protein i form af æg og linser.

Indbagt vegetarisk farsbrød til jul

2. Julesteg med overraskende fyld

Egentlig kan man bare bage farsen i en form, men nu er det jo tænkt som en julesteg. Så den skal ha’ det lille ekstra. Og det har den både indeni og udenpå. Indeni får den noget fyld, der giver hver mundfuld sin egen smag. Med 4 grofthakkede ingredienser:

  • Oliven
  • Soltørrede tomater
  • Feta
  • … og dadler!

Tro mig, det smager virkelig skønt! Lidt salt, lidt syrligt, lidt sødt.

3. Indbagt farsbrød – en smuk indpakning

Sidst, men ikke mindst, må en vegetarisk julesteg gerne se godt ud på julebordet, så den er blevet indbagt: En flettet butterdejsindpakning, der er nemmere at lave end du måske frygter. Jeg købte de små butterdejsplader, og processen er så:

  • Rul de 3 butterdejsplader ud til én lang plade, ca. 22 x 65 cm (du kan sagtens bruge 4-5 plader – så skal den ikke rulles helt så tyndt ud). Jeg samlede pladerne med lidt vand og rullede ud med lidt mel.
  • Skær snit ind fra siderne, ca. 1,5 cm imellem og ca. 7 cm ind fra hver side
  • Ryk dejen over på et stykke bagepapir
  • Læg først halvdelen af farsen som en lang bane på midten. Tilføj så fyldet og til sidst resten af farsen over. Klap farsen lidt sammen.
  • Flet siderne ind.
  • Pensl med æg og drys med sesamfrø.
  • Bag!

Se billeder fra processen under opskriften.

Tilbehør til en indbagt vegetarisk julesteg?

Her har jeg serveret julestegen med lidt masseret grønkål toppet op med bagte tern af søde kartofler, rødbede og knoldselleri. De blev bagt sammen med julestegen.

Men du kan selvfølgelig gi’ den fuld gas med alt det gode, der hører til julen. Fx waldorfsalat, hasselbackkartofler (eller brunede) og en god rødkålssalat.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk julesteg

Aftensmad

Rækker til: 4

Allerførst:

  • Tø butterdejen op på køkkenbordet. Dæk den med et let fugtigt viskestykke, så den ikke tørrer ud.

Til den vegetariske fars skal du bruge:

  • 2 + 2 spsk olivenolie

  • 1 løg, ca. 75 (renset vægt), hakket fint

  • 1 fed hvidløg, presset eller hakket fint

  • 300 g blandede svampe i tern (renset vægt)

  • 2,5 spsk soya

  • 100 g søde kartofler, revet groft (renset vægt)

  • 100 g rødbeder, revet groft (renset vægt)

  • 50 g knoldselleri, groft revet (renset vægt)

  • 1/2 tsk tørret timian

  • 1 tsk tørret rosmarin

  • 6 enebær, fint knuste

  • 2 spsk (30 ml) tomatpuré

  • Friskkværnet sort peber

  • 240 g grønne linser, spiseklar

  • 50 g valnødder, groft hakkede

  • 1 dl finvalsede havregryn

  • 1 æg

Til fyldet skal du bruge (kan udelades):

  • 40 g semidried tomater (eller soltørrede – vigtigt de er de bløde i olie)

  • 40 g sorte oliven uden sten/udstenede

  • 40 g fetaost

  • 40 g friske dadler (fra papæske, udstenede)

Til indpakning skal du bruge:

  • 3-5 plader butterdej (de små – i alt mindst 225 g)

  • 1 æg, sammenpisket

  • 2 spsk sesamfrø

Sådan laver du farsen:

  1. Hak 75 g løg og 1 hvidløg fint. Hak 300 g rensede svampe i tern. Riv 100 g søde kartofler, 100 g rødbeder og 50 g selleri groft.

  2. Steg løg og hvidløg blanke og møre i 2 spsk olivenolie ved mellemvarme i en gryde. Skrab dem over i en skål, og sæt til side.

  3. Varm igen 2 spsk olie i gryden, og tilsæt svampene. Steg dem godt af ved højere varme, til de har taget farve. Tilsæt 2,5 spsk soya, og damp den af.

  4. Tilsæt nu løgblandingen, søde kartofler, rødbede og selleri, og vend rundt, til alt er gennemvarmt. Tag gryden af varmen.

  5. Tilsæt 1/2 tsk tørret timian, 1 tsk tørret rosmarin, 6 fint knust enebær, 2 spsk tomatpuré, friskkværnet sort peber, 240 g tilberedte linser, 50 g grofthakkede valnødder og 1 dl finvalsede havregryn. Bland godt, og smag til. Tilsæt så ægget.

Sådan laver du fyldet:

  1. Hak 40 g semidried tomater, 40 g udstenede sorte oliven, 40 g fetaost og 40 g friske, udstenede dadler i grove, ensartede tern. Bland dem godt.

Sådan former du julestegen:

  1. Læg butterdejspladerne i forlængelse af hinanden, og giv dem en smule vand i samlingerne. Rul dem så ud til en lang stang på ca. 22 * 65 cm. Marker en bane på ca. 7 cm bredde i midten, og skær skrå snit ind fra begge sider (se billeder nedenfor). Træk dejen over på et stykke bagepapir (den er for lang til bagepapiret, men det er stadig en hjælp at flytte dejen nu). Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

  2. Fordel ca. halvdelen af farsen i en bane på midten. Placer fyldet ovenpå, og top op med fars – så meget, der kan være. Kan være du få lidt til overs.

  3. Flet så kransen skiftevis ind fra siderne, og saml den så pænt som muligt. Pensl med æg, og drys med sesamfrø. Bag kransen i 30-35 minutter, til den er gylden.

    Hvis du har lidt ekstra fars, kan du bage det en en skål ved siden af.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sådan pakker du julestegen ind:

Indbagt vegetarisk julesteg Indbagt vegetarisk julesteg Indbagt vegetarisk julesteg Indbagt vegetarisk julesteg Indbagt vegetarisk julesteg

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.