En skøn vegetarisk julesteg, indbagt lidt som en beef Wellington – og med overraskende fyld. Den er en juleaften værdig!
Vegetarisk julesteg – hvad er det særlige?
Der findes mange slags vegetarisk julesteg, og de fleste er noget med svampe og nødder. Det får du også her. Men du får også så meget andet!
1. En nemt og smagfuldt farsbrød med protein
Hvis nogen siger linsefars til mig, hopper jeg ikke straks op af stolen med et ‘nøj, det lyder spændende’. Men tro mig, denne her smager virkelig, virkelig godt. Godt med grønne sager:
- Løg og hvidløg – en god basis
- Svampe, der giver umami
- Rødbeder, der bl.a. giver farve
- Søde kartofler, der giver sødme
- Knoldselleri, der giver fylde i smagen
Plus soya og tomatpure for mere umami, grønne krydderier og det lille julekrydderi: Enebær. Og protein i form af æg og linser.
2. Julesteg med overraskende fyld
Egentlig kan man bare bage farsen i en form, men nu er det jo tænkt som en julesteg. Så den skal ha’ det lille ekstra. Og det har den både indeni og udenpå. Indeni får den noget fyld, der giver hver mundfuld sin egen smag. Med 4 grofthakkede ingredienser:
- Oliven
- Soltørrede tomater
- Feta
- … og dadler!
Tro mig, det smager virkelig skønt! Lidt salt, lidt syrligt, lidt sødt.
3. Indbagt farsbrød – en smuk indpakning
Sidst, men ikke mindst, må en vegetarisk julesteg gerne se godt ud på julebordet, så den er blevet indbagt: En flettet butterdejsindpakning, der er nemmere at lave end du måske frygter. Jeg købte de små butterdejsplader, og processen er så:
- Rul de 3 butterdejsplader ud til én lang plade, ca. 22 x 65 cm (du kan sagtens bruge 4-5 plader – så skal den ikke rulles helt så tyndt ud). Jeg samlede pladerne med lidt vand og rullede ud med lidt mel.
- Skær snit ind fra siderne, ca. 1,5 cm imellem og ca. 7 cm ind fra hver side
- Ryk dejen over på et stykke bagepapir
- Læg først halvdelen af farsen som en lang bane på midten. Tilføj så fyldet og til sidst resten af farsen over. Klap farsen lidt sammen.
- Flet siderne ind.
- Pensl med æg og drys med sesamfrø.
- Bag!
Se billeder fra processen under opskriften.
Tilbehør til en indbagt vegetarisk julesteg?
Her har jeg serveret julestegen med lidt masseret grønkål toppet op med bagte tern af søde kartofler, rødbede og knoldselleri. De blev bagt sammen med julestegen.
Men du kan selvfølgelig gi’ den fuld gas med alt det gode, der hører til julen. Fx waldorfsalat, hasselbackkartofler (eller brunede) og en god rødkålssalat.