Scan for at gå til opskrift
Vegetarisk julesteg med overraskende fyld
Forb. tid 50 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet 1 time t 20 minutter min
Til den vegetariske fars skal du bruge:
- 1 løg (ca. 75 g)
- 1 fed hvidløg
- 100 g søde kartofler (renset vægt)
- 100 g rødbeder (renset vægt)
- 50 g knoldselleri (renset vægt)
- 4 spsk olivenolie (delt )
- 300 g svampe (renset vægt)
- 2,5 spsk soja
- ½ tsk tørret timian
- 1 tsk tørret rosmarin
- 6 enebær
- 2 spsk tomatpure
- friskkværnet sort peber
- 240 g grønne linser (spiseklar)
- 50 g valnødder
- 1 dl havregryn (finvalsede )
- 1 æg
Til fyldet skal du bruge (kan udelades):
- 40 g semidried tomater (eller soltørrede – vigtigt de er de bløde i olie)
- 40 g sorte oliven (uden sten/udstenede)
- 40 g fetaost
- 40 g friske dadler (fra papæske, udstenede)
Til indpakning skal du bruge:
- 4 plader butterdej (de små – i alt mindst 225 g)
- 1 æg (sammenpisket)
- 2 spsk sesamfrø
Sådan laver du farsen:
Hak løg og hvidløg fint. Hak rensede svampe i tern. Riv søde kartofler, rødbeder og selleri groft.
Steg løg og hvidløg blanke og møre i 2 spsk olivenolie ved mellemvarme i en gryde. Skrab dem over i en skål, og sæt til side.
Varm igen 2 spsk olie i gryden, og tilsæt svampene. Steg dem godt af ved højere varme, til de har taget farve. Tilsæt soja, og damp den af.
Tilsæt nu løgblandingen, søde kartofler, rødbede og selleri, og vend rundt, til alt er gennemvarmt. Tag gryden af varmen.
Knus enebær i en morter, og hak valnødder groft. Tilsæt så timian, rosmarin, enebær, tomatpuré, sort peber, linser, valnødder og finvalsede havregryn. Bland godt, og smag til. Tilsæt så ægget.
Sådan laver du fyldet:
Hak semidried tomater, udstenede sorte oliven, fetaost og udstenede dadler i grove, ensartede tern. Bland dem godt.
Sådan former du julestegen:
-
Læg butterdejspladerne i forlængelse af hinanden, og giv dem en smule vand i samlingerne.
-
Rul dem så ud til en lang stang på ca. 22 * 65 cm. Marker en bane på ca. 7 cm bredde i midten, og skær skrå snit ind fra begge sider (se billeder). Træk dejen over på et stykke bagepapir (den er for lang til bagepapiret, men det er stadig en hjælp at flytte dejen nu). Tænd ovnen på 180 grader varmluft.OBS: Målene på stangen passer til en enkelt portion. Hvis du laver dobbelt portion, skal du lave to kranse. -
Fordel ca. halvdelen af farsen i en bane på midten. Placer fyldet ovenpå.
-
Top op med fars – så meget, der kan være. Kan være du få lidt til overs.
-
Flet så kransen skiftevis ind fra siderne, og saml den så pænt som muligt. Pensl med æg, og drys med sesamfrø. Bag kransen i 30-35 minutter, til den er gylden.
Hvis du har lidt ekstra fars, kan du bage den en en skål ved siden af.