Hjemmelavet falafel er det sprøde, smagfulde mellemøstkøkken, når det er allerbedst. Derfor ligger der altid falafeldej i min fryser. Så er der hurtigt sprøde falafler på bordet anytime.
Og der er næsten altid noget i køleskabet, der egner sig som tilbehør til falafel (se tips og tilbehør til falafel længere nede). Bare du lige husker verdens bedste falafeldressing. Tahindressingen, som du lynhurtigt kan lave.
Arabisk falafel skal ha’ tahin
Mange steder får man falafler med en slags hvidløgs-yoghurtdressing, og ikke et ondt ord om det. Men tahindressing er så meget bedre – og mere autentisk for arabisk falafel. Da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant for mange år siden, fik danskerne serveret yoghurtdressingen, for hvem havde hørt om tahin. Men ude i køkkenet smovsede de arabiske kokke i den ægte vare. Tahindressing med persille, selvfølgelig.
Hjemmelavet falafel på et kvarter! (Næste gang …)
Når du laver falafel selv, skal du bruge tørrede kikærter, og derfor har jeg lavet en opskrift, der passer til en hel pose. Men det kan du trods alt nok ikke spise på én dag. Jeg vil skyde på, der er nok til 4 personer 3 gange.
Så første gang er der lidt mere arbejde i det. Men de næste gange er der falafel på et kvarter. No kidding.
Bare vent med at tilsætte æg, til du skal stege falaflerne. Friske æg er ikke så velegnede at fryse. Altså: Når du har blandet alle de andre ingredienser, så tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt æg til den. Til 4 personer er ét æg nok.
Resten af dejen kan du fryse ned i passende portioner og tilsætte æg, når dejen er tøet op igen.
Du kan også lave falafel uden æg – se nedenfor.
Falafel tilbehør?
Hvad er det bedste tilbehør til falafel? Mit tilbehør til falafel falder i tre kategorier:
- Brød
- Grønt
- Dressing.
Brød: Brød til falafel kan fx være:
- Pitabrød (hjemmebagte!)
- Arabiske fladbrød
- Wraps – fx bløde tacos eller tortillawraps, du kan købe
- Spinatvafler
- Naanbrød
… eller nogle andre gode madbrød, du kan pakke dem i.
Grønt: Fyld godt op med friske grønsager
Mine helt uundværlige basics som tilbehør er:
- Kålstrimler eller hakket grønkål (tjek kåltricket her, hvis du vil gøre stiv kål lækker og mør). Du kan også vælge en sprød grøn salat eller rucola, hvis du foretrækker det
- Bredbladet persille – rigeligt!
- Sprød agurk! Husk at vælge dem, der smager af noget: Økologiske og slanke
- Og gerne granatæble eller virkelig gode, smagfulde tomater
Men kør endelig på med fx syltede rødløg, frisk peberfrugt eller hvad du synes hører sig til. Eller hvad du nu har og har lyst til!
Dressing: Den bedste falafel dressing – med tahin
Sidst, men ikke mindst skal du selvfølgelig ha’ den bedste originale falafeldressing!
Her bruger jeg altid den samme: Den simple, men helt uundværlige tahindressing – allerbedst med finthakket persille!
Vegansk falafel uden æg
Da jeg anskaffede en god foodprocessor, fandt jeg ud af, at dejen slet ikke behøver æg. Jeg kører bare dejen længe nok, til den er findelt – så kan jeg få den til at hænge godt sammen og lave falafel uden æg – altså vegansk falafel.
Hvis du bruger den metode, kan du tilsætte et par tsk bagepulver for at få en mere luftige falafler uden æg.
Første gang jeg selv lavede falafler, benyttede jeg denne opskrift – de smagte super godt, og det er ikke mindre end genialt at fryse den ekstra fars ned – opskriften er blevet til en fast del i vores køkken.
Hej Tine, ih, hvis du vidste hvor glad jeg blev for den kommentar! Tusind tak. Og tak fordi du læser med på bloggen. Kh Bodil, også falafelfan :-)
Uhm!!!
Smager helt fantastisk m masseret grønkål, persille, agurk og masser af granatæblekerner samt tahindressingen ?
Jeg brugte naanbrød.
?????
Kære Margrethe, tusind tak for din kommentar! Jeg kan høre, du har det lige som mig – det er et kongemåltid :-) Også med naan.
Og tak fordi du læser med på bloggen.
Kh Bodil
Bodil jeg har nu prøvet min egen opskrift og din herinde fra, som jeg har blandet sammen efter egen smagsønske, og må sige at kombinationen af de 2 opskrifter sammen er virkelig lækker!
Jeg brugte en del mere persille og løg dog hehe
Hej Julie, dejligt at høre! Og tak for tip, kan være jeg lige skal kigge den anden vej også ;-) Kh Bodil
Super fed opskrift Bodil!
Har normalt fulgt opskriften på 7opskrifter for “den originale falafel” opskrift.
Men dine billeder er jo fuldstændig fantastiske og det gør at jeg bare bliver nød til at prøve din opskrift også!
Tak Kamilla! Opskriften har fulgt mig i over 30 år (?), så jeg kan vist kun erklære mig enig :-)
Kh Bodil