Følg med her:

Vil du gerne være venner med grønkål, så start her: Du får mine 6 tips sammen med 6 lækre opskrifter på grønkålssalat.
Grønkålssalat kan være den lækreste salat, jeg kender – og den kan være det kedeligste bekendtskab, hvis den ikke er tilberedt ordentligt.
Her får du 6 forskellige opskrifter på grønkålssalat – der er lidt til alle årstider fra højsæsonen i efteråret til vinter, forår og sommer.
Under opskrifterne får du også mine 6 bedste tips til, hvordan du får en virkelig lækker grønkålssalat.
Hvilken grønkålssalat er du på jagt efter? Her får du et par forslag:
Grønkål strutter af både vitaminer og antioxidanter, og kålen er propfuld af fibre, din mave (og din mikrobiota) elsker. Men! Grønkål kan være noget af en strid fætter, når den er helt frisk. Sådan på ‘nøj, hvor det smager sundt’-måden, og det er sjældent en kompliment. Stiv og modvillig i munden, og det skaber jo ikke mange grønkålstilhængere. Eller passionerede grønkålsfans, for den sags skyld.
Så hvad kan du gøre, hvis gerne have frisk salat med grønkål, uden at skulle gnaske som en kanin det halve af dagen?
Det var min store udfordring, så jeg fik store ører, da min datter fortalte, hvordan man gør grønkålen blød og lækker.
Hemmeligheden er massage! Hvem bliver ikke sød, blød og medgørlig, hvis de får lidt massage med en lækker massageolie? You bet. Det gør grønkål også.
Tippet gælder også fx palmekål. Og faktisk også savoykål, hvidkål, rødkål og spidskål.
Tricket er også så simpelt, at det næsten gør ondt. Men lad os begynde ved begyndelsen:
Sådan en krøllet, økologisk grønkål, frisk fra marken, kan gemme på mange smådyr og urenheder. Nogle gange får du også en grønkål, der tydeligvis er blevet lidt slatten af at ligge i butikken. Begge dele kan du fixe med koldt vand:
Få krammet på din kål – med massage. Det er så simpelt, som det er sagt:
Hvis du ikke skal bruge al grønkålen inden for et par dage, er det en god idé at vente med massagen og hakkeriet, til kålen skal bruges. Ofte pakker jeg bare den skyllede kål i et viskestykke og lægger det i en pose i køleskabet. Så holder den sig frisk længere. (Det er vigtigt, at viskestykket er vådt – det kan du læse mere om her).
Du kan også opbevare den stadig fugtige grønkål i en stor dåse med tætsluttende låg. Så er det nemt at tage en håndfuld frem, når du vil lave en hurtig grønkålssalat.
Et andet godt grønkålstrick er at blande noget blødt i salaten. Noget, der pakker kålen lidt ind og suger godt med dressing til sig. Det kan fx være:
Hvis du bruger din grønkålssalat som måltidssalat, er det en god idé at supplere med noget protein. Det foreslår jeg typisk i mine opskrifter, men her får du lige den helt generelle anbefaling. Du kan fx servere med:
Du kan selvfølgelig også tilsætte en rest fra din aftensmad – fx kylling.
Mit salatmotto er, at det er dressingen, der er dronningen. En af grundene til, at jeg virkelig elsker salater, er, at jeg altid tænker over dressingen – og det er ekstra vigtigt, når det er en kålsalat.
Her får du to af mine favoritter – men snus lidt rundt på bloggen og find alle de andre!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hej
Hvilken olivenolie bruger du?
Hilsen Karina
Hej Karina, det er meget forskelligt – men altid en økologisk og altid en ekstra virgin (fordi den er mindst forarbejdet og indeholder flest polyfenoler – lang historie. Polyfenoler er gode for bl.a. vores mikrobiom i maven og vores hjertesundhed).
Jeg vil sige, du skal smage dig frem, for nogle olier er meget kraftige (fx fra Colombani). Det vigtige er, at det er olie, du kan li’.
Ikke så meget konkret hjælp, håber du finder ud af det.
Kh Bodil