Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Falafel med den bedste falafeldressingHjemmelavet falafel er det sprøde, smagfulde mellemøstkøkken, når det er allerbedst. Derfor ligger der altid falafeldej i min fryser – alt andet vil være en stor fejl. Så er der hurtigt sprøde falafler på bordet – sammen med verdens bedste falafeldressing. Men tahin. Selvfølgelig!

Mange steder får man falafel med en slags hvidløgs-yoghurtdressing, og ikke noget ondt sagt om det. Men tahindressing er SÅ meget bedre. Da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant tilbage i sidste århundrede, fik danskerne serveret yoghurtdressingen, for hvem havde hørt om tahin. Men ude i køkkenet blev der smovset i den ægte vare.

Falafel til mange dage …

Når du laver falafel selv, skal du bruge tørrede kikærter, og derfor har jeg lavet en opskrift, der passer til en hel pose. Men det kan du trods alt nok ikke spise på én dag. Jeg vil skyde på, at der er nok til 4 personer 3 gange.

Derfor gør jeg altid det, at jeg venter med at tilsætte æg. Friske æg er ikke så velegnede at fryse. Så når du har blandet alle de andre ingredienser, så tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt æg til den. Til 4 personer er ét æg nok.

Resten af dejen kan du fryse ned i passende portioner og tilsætte æg, når dejen er tøet op igen. Så er der hurtigt falafel på bordet et par gange mere.

Tilbehør til falafel?

Server dine falafler med pitabrød, arabiske fladbrød, wraps eller nogle andre gode madbrød, du kan pakke dem i. Fyld op med de friske grønsager. Tomater er nr. 1. Og suppler efter humør, beholdning og smag med salater, også gerne kålsalater, rødløg, agurk, peberfrugt og bredbladet persille.

Og ikke at forglemme: Husk den simple, men helt uundværlige tahindressing!Gem

Opskrift på falafel med den bedste tahindressing

Aftensmad

Rækker til: 4 personer 3 gange

Forberedelse: 8-10 timer + 1/2 time

Tilberedning: 20 minutter

Til falaflerne skal du bruge:

  • 250 g tørrede kikærter
  • 1 løg eller rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stort bundt persille
  • 2,5 spsk falafelkrydderi - se tip nedenfor
  • 1 tsk salt
  • 2 æg

Husk også:

  • Olivenolie at stege i
  • Evt. falafeljern - fås hos din mellemøstbutik

Til tahindressingen til 4 personer skal du bruge:

  • 1 dl tahin
  • saft af 1 citron - eller efter smag
  • lidt salt
  • koldt vand

Sådan laver du falafel:

  1. Læg kikærterne i blød i rigeligt vand 8-10 timer. Fx fra morgen til aften. Kikærterne skal IKKE koges.
  2. Når kikærterne er klar: Kør dem igennem et hakkeapparat, fx en kødhakker, en foodprocessor eller en rivemaskine (riv fint).
  3. Hak løg, hvidløg og persille fint, gerne på maskine.
  4. Bland dejen - vent med æggene, hvis du ikke vil bruge al dejen samme dag.
  5. Tag den portion fra, du vil bruge i dag, og tilsæt ét æg. Hvis dejen falder fra hinanden, kan du supplere med et par spsk mel, men det plejer ikke at være nødvendigt. Frys resten af dejen ned i passende portioner.
  6. Varm et godt lag olivenolie op på en pande, form falaflerne, og steg dem til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Sådan laver du tahindressingen:

  1. Rør tahin op med 1/2 dl vand - brug en skål og et piskeris. Først bliver tahinen helt tyk, så tilsætter du citronsaft og mere vand, og efterhånden bliver den fin og cremet. Rør mere vand i, til du har den konsistens, du foretrækker.
  2. Tilsæt hvidløg, og smag til med salt og evt. mere citron.
  3. Bemærk - du kan sagtens lave tahindressing i god tid. Den bliver lidt tykkere, når den får lov at stå i køleskabet.

Tip! Lav dit eget falafelkrydderi

Jeg køber falafelkrydderi færdigblandet hos min mellemøstgrønthandler, men du kan sagtens blande det selv. Bare bland 1 spsk stødt spidskommen, 1 spsk stødt koriander, 1/2 tsk kanel og 1/4 tsk allehånde.

Tip! Hvilken tahin skal du vælge?

Du kan få to (eller måske mange flere) slags tahin: En lys og en mørk. Jeg bruger den lyse fra min mellemøstgrønthandler. Den er lettest at røre op med vand, og jeg kan godt lide smagen. Men prøv dig frem. Den mørke kan du få økologisk i de fleste supermarkeder og helsebutikker, både med og uden salt, fx fra Urtekram.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *