Følg med her:
Laksetærte – magisk opskrift med hytteost og spinat
Masser af smag i din laksetærte
For mig er tærte indbegrebet af sprød aftensmad med en god, tæt umami-smag. Umami er det, der sætter prikken over i’et, og det kan fx være med soya, soltørrede tomater, parmesan og som her: Røget laks.
Kombinationen af frisk laks og røget laks kan noget – og når man så lige giver den et skud parmesan oveni, er der ikke så meget at betænke sig på.
Vupti, så har du tærten, der er spist, før man ser sig om. Lav en god salat til – så rækker den til 6 personer. (Ingen garanti – hvis appetitten er særlig stor eller tilbehøret fraværende, er der nok kun til 4).
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Tærtebund – du skal bruge:
- 100 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 100 g smør
- lidt salt (mellem to fingre)
- 1-2 spsk vand til at samle dejen med
Tærtefyld – du skal bruge:
- 400 g økologisk hytteost (2 små dåser)
- 2 æg
- 75 g helbladet spinat (frisk eller optøet fra frost)
- 75 g revet parmesan
- 350 g frisk laks
- 100 g røget laks i tynde skiver
Husk også:
- Olie til at smøre formen med (du kan også bruge bagepapir)
Sådan gør du:
- Smuldr smørret i melet og saml dejen med lidt vand. Rul dejen ud, smør tærteformen og læg dejen i formen. Prik med en gaffel og sæt formen i kold ovn. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Giv den 15-20 minutter.
- Lav fyldet, mens bunden forbager: Bland fyldet i en skål – dog undtagen den røgede laks.
- Når fyldet er klar: Tag tærtefadet ud af ovnen. Hæld halvdelen af fyldet i, læg et lag røget laks på, og top med resten af fyldet.
- Sæt tærten i ovnen igen, og bag videre i ca. 45 minutter. Tærten skal have smukke lysebrune toppe.
Tip om lige at vente lidt …
Laksetærten er bedst, hvis den får mindst 10 minutter at samle sig lidt, inden du skærer i den. Den er også supergod i morgen, så du kan vælge at bage den dagen før, den skal spises.
Tip om tilbehør til laksetærten:
Jeg serverer altid en god salat sammen med tærte. Alt afhængig af årstid kunne det fx være:
- Grønkålssalat med quinoa og nektariner
- Spidskålssalat med appelsin og cashews
- Spidskålssalat med hindbær og hindbærdressing
- Savojkålssalat med æbler og valnødder
Andre gode madtærter
Madtærter har den fordel, at de næsten kun bliver bedre af at blive lavet færdige i forvejen. Det benytter jeg mig af hvert år til Bogforum, hvor jeg inviterer gæster til aften, men jo selv er af sted hele dagen. Her står menuen altid på tærte. Gerne flere forskellige og altid en ny. Men nogle af mine klassikere er:
Hvis du foretrækker en mere fedtfattig tærtebund, kan du lave den med olie og skyr i stedet for smør. Opskriften finder du her.
Kan man lave tærten kun med røget laks?
Hej Jørn, det er nok et spørgsmål om smag. Du kan godt tage den friske laks ud, men jeg ville ikke erstatte med lige så store mængder røget laks – fordi den er så kraftig i smagen. Håber det giver et fingerpeg 🙂 Kh Bodil
Vi prøvede efter din opskrift – det smagte himmelsk :-). Vi har en del røget laks – så derfor ville jeg gerne prøve kun med røget – og fint du skriver, at jeg noget mindre – mine køkkenerfaringer er endnu ikke helt so stærke :-). Mvh/Jørn – og stor tak for dit hurtige svar!!
Selv tak, og tak for melde tilbage! Mon ikke der er andre, der kan få lyst til at gøre det samme – nu er din ide i hvert fald givet videre 🙂
Supergod opskrift! Nem og lækker. Laver den nu for 2. gang.
Hej Birgitte, tusind tak for din kommentar. Det er jeg virkelig glad for, du synes. Også en favorit hos os 🙂 Kh Bodil
Hvor langt tid skal tærtebunden forbage?
Hej Pia, godt spørgsmål! 15-20 minutter, hvis du starter med kold ovn 😊 kh Bodil
Virkelig dejlig opskrift 👍 Skal igang med at lave den for 3. Gang – og har videresendt opskriften til en god veninde .
Hej Lisbeth, det er jeg virkelig glad for at høre! Tak for at skrive – og dele med din veninde 🙂 Kh Bodil
Dejlig dejlig og meget nem at lave. Brugte røget ørred i stedet for laks. Det smagte himmelsk.
Hej Corinna, tak for din dejlige kommentar. Og godt at vide, laksetærten også er god med røget ørred 🙂 Kh Bodil