Salat med savojkål er ny favorit i mit salatsortiment – en syrlig vintersalat med en himmelsk god dressing. Den er særlig god til lidt efterårets og vinterens retter – and, vildt, coq au vin, nøddesteg, rødbedefrikadeller eller hvad du nu laver.
Inspirationen hentede jeg i Politikens salatkonkurrence for nogle år siden. Jeg kan ikke huske, om denne her vandt – men hos mig er den i hvert fald en salatvinder. Og den har fået savojkål ind i mit køkken. Savojkål kan godt være en lidt besværlig, grov fætter, men her bliver den virkelig lækker.
Salaten er også god efter en dag eller to. Fx til madpakken. Så lav rigeligt!
Hvis du bruger savoykålsalaten som tilbehør, kan du udelade edamamebønner. Men de er gode i madpakken.
Savojkålsalat skal snittes fint!
Det vigtige for en god salat med savoykål er at få kålen snittet rigtig fint, så den kan blive lidt mør af dressingen. Det kan du enten gøre i en maskine (med god snittefunktion), på et mandolinjern (nok lidt besværligt) eller med en skarp kniv (skær så tyndt og fint, du orker).
Dressingen har heldigvis evnen til at blødgøre kålen lidt, så hvis kålen er lidt grovere snittet, bliver den blød og mere medgørlig, når den har stået nogle timer. Og den kan sagtens tåle at stå til i morgen!
Det smagte rigtig godt. Det er ikke sidste gang, jeg laver den salat.?
Skønt at høre, tusind tak! Kh Bodil
Du fortæller om, at massere grønkål med olie. Prøv at massere kål med 1 spsk groft salt. Du kan mærke at kålen forandre sig. Den bliver “blødere” og desuden lettere fordøjelig. Når den er masseret færdig, skylles den i et dørslag og drypper godt af. Prøv det. Det gør kålsalat SÅ meget bedre
Hej Dina, tak for dit tip! Jeg kender det fra fermentering – hvor man dog lader det stå meget længere. Og ja, især til de genstridige kåltyper (fx hvidkål og savoj) er det faktisk en rigtig god metode. Tak for lige at minde om den :-) Kh Bodil