Følg med her:
Grillet auberginesalat med tomat og tahincreme
Grillet auberginesalat – hele året
Umiddelbart kan man godt tænke, at en grillet salat kun er en sommersalat. Men en grillpande, en grill i garagen eller ovnens grill kan sagtens gøre tricket, så du får de bløde, møre auberginer med smagfulde mørke striber. Auberginerne på billederne grillede jeg på en gasgrill i vores garage – noget af tiden med låg på grillen, så jeg var sikre på, de også blev møre.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 2 store auberginer
- fint salt
- ½ dl olivenolie
- 1 fed hvidløg
- friskkværnet peber
- 200 g små tomater
- En stor håndfuld friske krydderurter (fx mynte, koriander og persille)
Tahincreme
- 1 dl tahin
- 1 fed hvidløg
- 1 citron (saften)
- koldt vand
- persille (evt.)
Tilbehør:
- Godt madbrød
Sådan gør du:
Sådan gør du ingredienserne klar:
- Skær auberginerne i skiver, 1-1,5 cm. Drys dem med salt, og lad dem hvile en halv times tid. Bland olien med presset hvidløg og peber.
- Halver de små tomater og hak krydderurterne, som du synes.
- Tahincreme: Hak evt. persille fint. Rør tahindressingen sammen (juster vandmængden, så den bliver cremet og ikke for tynd).
- Skyl aubergineskiverne og pres væden fra. Pensl dem med krydderolien på begge sider. Grill dem så på en grillpande eller grill, til de er møre og gyldne.Tip: Du kan også tilberede dem i ovnen: Tænd ovnen på 200 grader varmluft , og bag dem i ca. 30 minutter, til de er gyldne.
Sådan samler du salaten og serverer:
- Bred aubergineskiverne ud i et fad, og fordel nogle skefulde tahincreme over.
- Læg tomaterne ovenpå, og drys med krydderurterne. Server evt. et godt stykke brød til – og ekstra tahincreme. Haps!
Hvordan griller man auberginer?
Du får lige et par tips til, hvordan du sikrer dig møre og lækre aubergineskiver. Før i tiden anbefalede man at salte auberginerne for at trække bitterstoffer ud, men i dag er det de færreste auberginer, der så bitre. Imidlertid er min erfaring, at det er meget nemmere at få møre aubergine uden uanede mængder olie, hvis man salter dem først – så det anbefaler jeg stadig.
- Skær auberginerne i skiver, drys dem med lidt salt, og læg dem i stabler på skærebrættet. Lad dem hvile der, mens du gør tahincreme, tomater og krydderurter klar.
- Skyl saltet af auberginerne, pres vandet af dem, og dup dem evt. med køkkenrulle eller et rent viskestykke.
- Pensl skiverne på begge sider med en krydret olie, og grill dem på en godt varm grill eller grillpande, til de er møre og har tydeligt grillmønster.
Auberginesalat – genialt tilbehør til det meste
Jeg fik selv auberginesalaten første gang på et kursus tilbage i 1990’erne, hvor der heldgivis var en kreativ kok, der ikke var bange for grønsager. Siden har den været tilbagevendende på menuen herhjemme, fx sammen med:
- Frikadeller – dem med kylling eller nogle af vegetarfrikadellerne
- Grillmad
- Falafel vafler
- En vegetarisk moussaka
Du kan variere salaten ved fx at tilsætte kogte kerner, bulgur eller quinoa – så mætter den mere. Eller du kan arrangere salaten på en bund af salatblade og tynde skiver rødløg for at gøre den lidt lettere som tilbehør.