Følg med her:
Græsk kartoffelfad – vegetarret med kartofler
Plademad: Nem vegetarisk aftensmad
Jeg serverer retten i et fad, men egentlig er det plademad: En nem vegetarret lavet på bagepladen i ovnen.
Og opskriften på kartoffelfad er en af dem, der ikke kræver den store indsats eller tankevirksomhed: Hak nogle grønsager, krydr dem godt og lad dem hygge sig i ovnen. Server med lidt friske tomater, persille og måske lidt feta. Bum.
I praksis kommer det lidt i etaper:
- Kartoflerne først. De skal have længst tid i ovnen.
- Imens gør du auberginerne klar og sætter dem ind også.
- Og til sidst vender du løg og oliven i sammen med butter beans.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til kartofler og grønsager skal du bruge:
- 700 g kartofler (med skræl)
- 6 spsk olivenolie
- 2 spsk middelhavskrydderi (købt eller hjemmelavet)
- 1 aubergine
- 1 fed hvidløg
- 1 rødløg (stort)
- 1 dåse butterbeans (drænede, ca. 230 g)
- 100 g sorte oliven
- Evt. salt og peber (hvis det ikke er i din krydderiblanding)
Til servering:
- 100 g små tomater i halve
- 100 g feta (evt.)
- 1 bundt bredbladet persille (eller mynte)
- ½ citron (i både)
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 210 grader varmluft.
- Skur kartoflerne, og skær dem i både. Vend dem rundt med 2 spsk olivenolie og 1 spsk krydderiblanding. Fordel på et stykke bagepapir på en plade, og sæt i ovnen. Giv dem 30 minutter – imens:
- Skær aubergine i grove tern (2*2 cm), og vend dem med 2 spsk olivenolie, hvidløg, salt og peber. Fordel på bagepapir på en plade, og sæt også dem i ovnen. De skal have 15 minutter til en start.
- Skær løg i brede både. Vend løgbåde, de drænede butter beans og oliven med 2 spsk olivenolie og 1 spsk græsk krydderi. Når auberginerne har fået ca. 15 minutter, vend løgblandingen sammen med dem, og bag videre i 12-15 minutter. Vend evt. lidt rundt undervejs.
- Når både kartofler og grønsagsblanding er færdig – vend dem let sammen i et stort fad. Pynt med små tomater i halve, frisk persille eller mynte, og smuldr evt. lidt feta over.
- Server evt. med valgfri dip.
Lav kartoffelfadet med nye kartofler
Hvis det er sæson for fantastiske nye kartofler, vil jeg ikke smide dem i ovnen. I stedet kan du koge dem nænsomt, krydre de øvrige ingredienser lidt mindre spicy og vende det hele med masser af friske krydderurter som dild, purløg og persille. Lidt ekstra olivenolie og citron, så skulle den være hjemme.
Græsk kartoffelfad – mere end kartofler
Jeg laver den enkle græske ret på to plader i ovnen – en med kartoflerne, og en med alt det andet. Så alt i alt får du en skøn vegetarret med:
- Kartofler
- Auberginer
- Løg
- Oliven
- Butterbeans
- Og oliven.
Det hele er rigtig godt krydret med en hjemmelavet græsk krydderiblanding. Du kan også bruge en anden god middelhavsblanding.