Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Græsk kartoffelfad er en supernem vegetarret, der smager af sol og græsk sommer. Hvis du elsker græske kartofler, men gerne vil ha' lidt mere protein og smag i din aftensmad, så er det noget for dig.
Jeg serverer retten i et fad, men egentlig er det plademad: En nem vegetarret lavet på bagepladen i ovnen. (Det lyder mere smart på engelsk, hvor man siger sheet pan dinner …)
Og opskriften på kartoffelfad er en af dem, der ikke kræver den store indsats eller tankevirksomhed: Hak nogle grønsager, krydr dem godt og lad dem hygge sig i ovnen. Server med lidt friske tomater, persille og måske lidt feta. Bum.
I praksis kommer det lidt i etaper:
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Hvis det er sæson for fantastiske nye kartofler, vil jeg ikke smide dem i ovnen. I stedet kan du koge dem nænsomt, krydre de øvrige ingredienser lidt mindre spicy og vende det hele med masser af friske krydderurter som dild, purløg og persille. Lidt ekstra olivenolie og citron, så skulle den være hjemme.
Jeg laver den enkle græske ret på to plader i ovnen – en med kartoflerne, og en med alt det andet. Så alt i alt får du en skøn vegetarret med:
Det hele er rigtig godt krydret med en hjemmelavet græsk krydderiblanding. Du kan også bruge en anden god middelhavsblanding.
Hvis du vil tippe retten lidt mere i retning af en græsk salat med kartofler, så tilsæt også agurk og evt. rød eller grøn peber sammen med de friske tomater.
Du kan naturligvis også gå modsat og servere kartoffelfadet med en ægte græsk salat!
En god dip gør bare det hele lidt bedre – især når vi taler kartoffelfad i ovn, hvor noget cremet og syrligt spiller perfekt op mod de gyldne kanter og krydrede grøntsager. Tzatziki er selvfølgelig en klassiker – og jeg elsker at røre en version med både agurk og finthakket mynte eller dild. Det giver lige et ekstra frisk pift, især på varme dage.
En anden favorit herhjemme er fetacreme. Jeg blender feta med en smule græsk yoghurt, lidt citronskal og et drys oregano – og hvis jeg har basilikum eller bredbladet persille, ryger der også en håndfuld i. Det bliver grønt, cremet og vanedannende. Og ja, man må gerne dyppe kartoflerne direkte – der er ingen regler, kun god smag.
Hvis du er så heldig at have rester, så gem dem endelig. Et græsk kartoffelfad smager faktisk lige så godt dagen derpå. Stil resterne i en lukket beholder i køleskabet – de holder sig fint i 2-3 dage. Når du skal lune dem, kan du give dem et hurtigt svirp i ovnen (180 grader varmluft, ca. 10-15 minutter), så kartoflerne igen får lidt kant. Du kan også varme det hele på panden med en ekstra sjat olivenolie. Nemt!
Et restekøleskab er tit nøglen til kreativ madlavning, og her er kartoffelfad i ovn altså en gave. Du kan forvandle resterne til en frokostsalat med lidt frisk spinat og en klat yoghurt- eller tahindressing. Eller kom dem i en pita med lidt grønt og en god dip – så har du et hurtigt måltid. Og skulle du stå med bare en lille rest, så er den genial som tilbehør til et spejlæg, morgenmad eller sammen med andre rester. Der er med andre ord ikke noget, der går til spilde.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)