Nøddefrikadeller – vegetarfrikadeller med nødder

Nøddefrikadeller, der er fulde af umami fra champignons, løg, hvidløg. Prøv de skønneste sprøde vegetarfrikadeller.

Nøddefrikadeller er skøn aftensmad for både store og små – og du behøver ikke være vegetar for at elske dem. Nødderne gør dem virkelig sprøde med bid og knas – og du får masser af umami fra svampe, løg og hvidløg.

Hvis du gerne vil overbevise din familie om, at det ikke skader at spise lidt grønnere, er de her vegetarfrikadeller med nødder og champignons også en blid start. Jeg har krydret nøddefrikadellerne med krydderier som timian og rosmarin, så de smager af det europæiske køkken – og hvis du får lyst til en sauce ved siden af, kan du finde en svampesauce her.

Opskriften giver en god stor portion, så har du også til madpakken dagen efter – en en god rest til senere på ugen.

Nøddefrikadeller - vegetarfrikadeller med nødder

Vegetarfrikadeller med nødder og champignons

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 1 time
Giv de første stjerner!
De sprøde nøddefrikadeller med svampe giver en lækker aftensmad – og er mindst lige så gode på rugbrød eller i madpakken.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 1 dl quinoa
  • 1,5 dl vand
  • salt (til quinoa)
  • 1 dl fine havregryn
  • 250 g nødder (bland gerne hasselnødder og valnødder)
  • 1 løg (eller rødløg)
  • 2 fed hvidløg
  • 250 g champignons (eller andre svampe)
  • olivenolie (til stegning)
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 2 spsk soya
  • 1 spsk loppefrøskaller (eller 2 spsk mel)
  • ½ tsk salt (friskkværnet peber)
  • 2 æg
  • raps- eller olivenolie til at stege i

Til dippen skal du bruge:

  • 1 avocado
  • 1 dl græsk yoghurt
  • 1 lille fed hvidløg (presset)
  • ½ citron (saft – smag til)
  • et nip salt

Sådan gør du: 

Sådan laver du vegetarfrikadellerne:

  • Skyl quinoaen, og kog den med lidt salt i 13 minutter. Imens laver du resten klar til din frikadellefars:
  • Giv havregrynene en tur i din hakker, så de bliver til groft mel.
  • Hak nødderne. De skal hakkes ret fint, men det er vigtigt, der stadig er stykker, der kan knase.
  • Hak løg og hvidløg fint.
  • Hak svampene fint.
  • Sauter løg og hvidløg i en mellemstor gryde – i olivenolie. Når de er ved at være møre – ikke brune! – tilsæt champignons. Vend rundt, mens svampene afgiver væde. Væden skal ikke dampes af. Rør timian og rosmarin i sammen med soya, salt og friskkværnet peber.
  • Tag gryden af blusset, og tilsæt nødder, kogt quinoa, havremel, loppefrøskaller og æg. Rør farsen godt sammen.
  • Varm olivenolie op på en god stor pande. Form nu farsen til frikadeller og læg dem på panden. Hvis farsen hænger i skeen, så brug tommelfingeren til at rense skeen med hver gang, du er færdig med en frikadelle. Så hænger den mindre i. Eller dyp skeen i olie. Jeg steger mine frikadeller på 3 sider – så er de sprøde hele vejen rundt.

Sådan laver du dippen:

  • Blend avocado, yoghurt og hvidløg sammen, og smag til med citron og salt.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tilbehør til nøddefrikadeller?

Du kan servere frikadellerne med mange typer tilbehør.

På billederne har jeg lavet en grønkålssalat med letkogte kerner, avocado, feta og min olie-eddikedressing. Lidt hummus ved siden af.

Du kan også lave kartofler eller andre rodfrugter i ovnen til – sammen med den avodadodip med et strejf af hvidløg – den er beskrevet i opskriften.

Prøv også med andre salater – fx en spidskålssalat eller en bagt salat.

Nøddefrikadeller - vegetarfrikadeller med nødder

Nøddefrikadeller til jul?

Der er efterhånden flere, der har fortalt, at de bruger nøddefrikadellerne som det vegetariske alternativ til julemiddagen. Det vil jeg sandelig ikke modsætte mig. Her kan du så servere med mere klassisk juletilbehør, for eksempel:

Kartoffelstakke i muffinforme
Det her er de heldigste kartofler, jeg kender. Fantastisk og luksustilbehør til mange retter, og de behøver ikke engang sovs!
Gå til opskrift
Kartoffelstakke i muffinforme
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing

Og snup svampesaucen herfra:

Nøddepostej med svampe og svampesauce
Vegetarens julesteg, kunne man sige. I hvert fald en skøn nøddepostej med svampe, og den smager godt både til jul, til en julefrokost – og mellem nytår og jul 😉
Gå til opskrift
Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Det er de bedste vegetarfrikadeller, jeg har smagt (og jeg har prøvet mange forskellige opskrifter). Mit vegetar-barnebarn på 17 år eeelsker dem, og ofte når vi laver kødpizza til de andre krudtugler, tager vi en af frikadellerne op fra fryseren, smuldrer den og drysser den på vegetarpizzaen.
    Tak for opskriften, kh Betty

    • Kære Betty, tak for din meget søde kommentar. Godt at vide, det er en fleksibel delle! Kh Bodil

  2. Jeg har netop prøvet nøddefrikadellerne. Jeg ændrede en smule – brugte en portion brune ris jeg havde til overs i stedet for quinoa, og brugte kun 125 gram nødder. Det fungerede fint – de blev sprøde uden på og crunchy indeni. De kan klart anbefales og det er bestemt ikke sidste gang jeg laver dem.

    I det hele taget skal du have tak for din blog – masser af dejlig mad, der lige falder i min smag – så dejligt 🙂
    Mange hilsner
    Christina

    • Hej Christina, tusind tak for din søde kommentar. Dejligt at høre, at du både har glæde af bloggen (så giver det hele jo mening for mig) – og improviserer efter, hvad du har i huset. Fortsat god fornøjelse 🙂 Kh Bodil

  3. Smagte virkelig godt. Brugte en spsk. loppefrø som anbefalet. Det blev en fin konsistens og de var nemme at stege. Det bliver en af mine yndlings opskrifter

    • Hej Lise Lotte, tusind tak for din kommentar! Og dejligt du kan bruge opskriften. Kh Bodil

  4. Vi serverede nøddefrikadellerne juleaften som det vegetariske alternativ. De var superlækre og passede godt sammen med det klassiske juletilbehør. Fungerer også fint på rugbrød til julefrokosten.

    • Hej Lise, tak for din kommentar! Det er jeg glad for at høre 🙂 Og ja, de er faktisk gode sammen med det traditionelle tilbehør – tak for tippet. Kh Bodil