Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Er du på udkig efter aftensmad med lam? Lammeculotte, lammekølle, lammebov – så har jeg et par forslag, som virkelig har gjort lykke hjemme hos os.

I min optik bliver lammekødets karakteristiske smag kun bedre, når det får godt med hvidløg og også gerne andre krydderier. Og selvom du måske laver lam til påske, behøver det ikke være så traditionelt. Lam er også en god bestanddel i mere eksotiske køkkener som fx det marokkanske.

Lam i ovn – det er nemt

For det meste tilbereder jeg lam i ovnen, og der er nærmest garanti for succes – bare du har et stegetermometer og kan holde øje med kernetemperaturen. Bemærk dog, at langtidsstegning i ovn egner sig bedst til udskæringer, der er lidt marmorerede, fx kølle og bov.

Lammeculotten er en af bloggens mest besøgte opskrifter – og den er både nem og hurtig.

Du får også et par rigtige simreopskrifter med lammeskank – en udskæring, du måske skal til din slagter efter, men tro mig: Du bliver belønnet med det møreste og mest velsmagende lammekød, når det har simret nogle timer med krydderier og grønne sager.

Jeg håber, du finder en opskrift, du får lyst til at prøve.

Velbekomme!

Lam og klimaaftryk

Hvis du går lidt op i kødets klimaaftryk, så er lammekød – måske desværre – ikke det, du skal vælge. Eller sagt på en anden måde: Lammekød er det kød, der har det største klimaaftryk pr. kilo, også større end oksekød. Så set i klimaperspektiv er det en slags kød, der skal sjældent på bordet.

Ifølge Samvirke (og andre) har lammekød har et CO2-udslip på 2,14 kilo pr. 100 gram kød på din tallerken. Omregnet – lidt skørt, men bare for at illustrere størrelsesordenen – udleder den lille portion lammekød lige så meget CO2, som hvis du kører næsten 20 km i en benzinbil.

Hvis du ikke kan undvære kødet, er kylling og svinekød langt bedre valg for klimaet. Og hvis de bliver godt krydret, kan du stadig få masser af smag på din tallerken.

Du finder mine opskrifter med kylling her.