En spidskålssalat med mango er en frisk salat med den søde twist, der passer rigtig godt til spicy mad. Jeg bruger den fx som tilbehør til både mexicansk og indisk aftensmad.
Flere ideer til spidskålssalaten:
Du kan sagtens variere salaten med andre ingredienser. Prøv fx:
Mere protein: Tilsæt mukimamebønner eller kogt quinoa
Mere fylde: Tilsæt avocado i tern
Mere sprødhed: Tilsæt æbler i tern
Ingen koriander? Brug rucola, babyleaves eller bredbladet persille
Ingen passionsfrugt? Den kan udelades.
Hvis du har appetit på flere spidskålssalater, kan du fx prøve:
Salaten: Snit spidskålen fint, gerne på mandolinjern.
1/2 spidskål
Skær mangokødet fri af stenene, fjern skrællen, og skær frugterne i tern (1-2 cm).
2 mangofrugter
Hak rødløget fint.
1/2 rødløg
Skyl koriander, pil bladene af, og hak dem groft.
1 bundt koriander
Dressingen: Skrab kernerne ud af passionsfrugterne, og rør eller ryst dressingen sammen.
1,5 spsk frisk limesaft, 3 spsk god olie, 2 passionsfrugter, en smule salt, evt. 1/2-1 rød chili, evt. lidt flydende honning
Vend dressingen i salaten, og drys de ristede nødder over. Spis!
Fik du prøvet opskriften?
Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Spidskålssalat er en ny salatklassiker
Salat er ikke bare salat. I min levetid er vi gået fra hovedsalaten med mormordressing over kinakål og iceberg … til det, jeg elsker mest i dag: Kålsalater.
I dag er spidskål nok den mest hyppige salat i mange danske køkkener, og den er afgjort også rigere på næringsstoffer end dens mere fiberfattige fætre og kusiner. Her får du kostfibre, der mætter og holder gang i din fordøjelse. Spidskål har også et højt indhold af vitminer som K, C og flere B-vitaminer.
Spidskålen smager tilmed dejlig mildt og kan gå sammen med stort set alt. Derfor er det også nemt at twiste spidskålssalat i mange retninger med fyld og dressing. Ikke sært, at spidskål er et hit.
Mange i min omgangskreds er rigtig glade for spidskål, og det er godt. Men det er endnu bedre (set fra et sundhedsperspektiv – og i øvrigt også mht. til smagsoplevelser) at variere. Prøve nye slags kål og spise forskellige typer i løbet af ugen. Din mave vil elske dig for det. Det har jeg skrevet lidt om under opskrifterne her.
Salaten herunder er en klassiker med grønkål, avocado, quinoa og granatæble. Klik på billedet, og kom til opskriften.
Tip om hurtige salater
Jeg laver salat dagligt, ofte to gange om dagen, og derfor har jeg efterhånden lært lidt af restauranterne: Prepping!
Når du har et godt basislager, er det nemt at lave salat næste gang. Og jeg siger ikke, at du skal lave det hele på én gang. Fx rister jeg nødder i ovnen, når den alligevel er tændt. Eller koger en hel pose quinoa, når jeg alligevel laver aftensmad.
Her får du nogle ideer:
Nødder. Rist 3-4 dl nødder ad gangen i ovnen i stedet for at riste en håndfuld på panden. Det er der flere gode grunde til – læs med her.
Kerner. Rist et par dl ad gangen på en stor pande, og opbevar i glas med låg.
Dressing. Lav en hel flaske dressing ad gangen i stedet for en lille portion til nu. Oftest bruger jeg denne dressing. Men alle opskrifter på dressing kan ganges op, så du har et godt lager. Og dem, der er lavet på eddike, holder ganske længe. Du kan se nogle af mine favoritter her.
Quinoa. Kog en hel pose quinoa ad gangen, hvis du bruger den slags i salat. Gem til et par dage i køleskabet, og frys resten ned i mindre portioner.
Hel grønkål. Skyl hele posen, og pak den fugtigt – så har du den klar til næste salat.
Krydderurter. Når du køber afskårne bundter: Skyl dem grundigt, og pak også dem fugtigt i køleskabet. Så holder de sig friske og sprøde noget længere, end når de bare ligger frit fremme i køleskabet.